FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Özcan KAHRAMAN 13 Kasım 2021 440 Görüntüleme

TARSUS ULUSLARARASI TARIM ÇALIŞTAYI 

TARSUS ULUSLARARASI TARIM ÇALIŞTAYI 

Tarsus Belediyesinin düzenlediği daha önce 1. ve 2. Oturumunun gerçekleştiği Uluslararası Tarım Çalıştayının 11-12 Kasım 2021’deki 3. ve 4. oturumu eksik katılıma rağmen güzel bir etkinlikti. Emeği geçen herkese ve her kesime Tarsuslular adına teşekkür ederim.

Çalıştay (workshop), belirlenen konuda Uzman kişilerin bilgi aktarımıyla devam eden, yerelde o işi pratiğiyle uğraşan kişilerin karşılıklı bilgi ve deneyimiyle ortak noktada buluşmalarıdır. Ortak bir sonuç bildirgesi ile tamamlanır. Rapor ilgili üst makama bildirilir.

Fotoğrafta; Tarım çalıştayında bilgiler aktaran Prof. Dr. Halil İbrahim OĞUZ ile birlikte.

Acı olan, Tarım Bölgesinde, ekonomisi büyük oranda tarıma bağlı olan yöremizde çalıştaya katılımın yeterli oranda olmayışıydı.  Belediyenin tanıtımı mı azdı? Yoksa böyle önemli bir konuya da siyaset mi bulaşmıştı? İnsanlar duyarsız mıydı? Çalıştayı düzenleyenlere çiftçilerimizin bir uyarı mesajı mıydı? Yerel muhalefetin meclis üyeleri de çalıştaya neden katılmamıştı? Çözemedim. Her şeye rağmen bu çalıştaya tarımla uğraşan her kesimin katılması gerekiyordu. Ortak paydamız Tarsus için, tüm çalışmalara mutlaka yerel Protokol ve ilgili Odalar, Vakıflar, STK’lar ve ilgi alanındaki tüm Tarım Üreticileri katılmalıydı.

Tabi bir gerçeği de göz ardı etmeyelim, tarım girdilerinin bu kadar arttığı bir dönemde, çiftçilerin kafasının karışık olması da gayet normal.

Sayın Tarsus Belediye Başkanım Dr. Haluk BOZDOĞAN’a belediyeyi kazandığında hemen bir proje sunmuştum. Tek Baraka ve Kirlik Mevkiine Meyve Suyu Atölyesi önerisini sunmuştum. Bu bölgede her dönem bir meyvenin dalında kaldığını, şu anda limonun dalında kaldığı gibi örnekle anlatmıştım. Ticaretinin nasıl olacağını da izah edip, şirket aracılığıyla özel sektörün 3’te 1’ne mal edilebileceğini söyledim. Ardından, Bahşiş, Çiçekli köylerinde Salça ve Turşu Atölyelerinin kurulması gerektiğini anlattım.

Hem yerelde istihdam sağlanır, hem de çiftçinin ürettiği ürün elinde kalmazdı, zarar edilmezdi. Tüketicilerimize de uygun fiyatla ulaşırdı. Yerel Kooperatifin uygulamada hem üretim, hem işleme hem de pazarında temeli atılabilirdi…

       Su olmadan tarım yapılamaz. Su eğitiminin tarım yapanlara, tarım işleriyle uğraşan sektörlere, tarım iş bilgilerini kullananlara verilmesi gerekiyor. Bir an önce tarımın yapıldığı alanlardaki iklim ve doğal kaynaklar bazında Su ile ilgili en uygun ne yapılabilir, tespitleriyle anlatılıp öğretilmelidir. Küresel ısınma ve kuraklık artığı için İsrafsız Su uygulaması hemen başlatılmalıdır. SU konusunda ülkemizde geleceği kuraklıkla geçireceğimiz bilim adamlarınca belgelendiği için Kapalı Su Sistemine mutlaka geçilmesi gerekiyor.

Çalıştayda profesör ve uzmanların anlatımından çıkan sonuç Tarımın beşiği Tarsus’ta bir an önce Tarım Üniversitesinin kurulmasıdır. Tarımın bilimsel ve teknik olarak daha sağlıklı ve verimli yapılmasıdır. Tarım çeşitlerinin çoğalmasına katkı ve destek sunulmalıdır. Bu tür etkinliklerin daha sık yapılmasıdır. Bu önemli sonuçlar aslında ülkemizde tarımın ne kadar eksik işlerle yapıldığının da göstergesidir.

Önümüzdeki yıllarda da çalıştaydan çıkan sonuçları değerlendirerek, Tarsus Belediyesi’nin bu konuda yine katalizör görevini üstleneceğini umuyorum. Fakat konusu ve alanı ne olursa olsun TARSUS konulu çalıştaylara her kesimin katılması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isterim.

Sayın Tarsus Belediye Başkanımız Dr. Haluk BOZDOĞAN’a göreve geldiği günden bu yana tarıma verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyorum.

 

Özcan KAHRAMAN

TARİGDER Siyasi Haberler Koordinatörü

 

İlginizi çekebilir

MAĞDUR İKEN MAĞRUR OLMAK

MAĞDUR İKEN MAĞRUR OLMAK