FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Özcan KAHRAMAN 16 Mayıs 2021 512 Görüntüleme

TARSUS NEDEN GELİŞMEZ? 

   Tarsus Neden Gelişmez?
    Tarsus’un neden gelişmediğini tarihsel sebeplerini araştırmadan göremeyiz. Bugünkü siyasal, ekonomik sebeplerle bakarsak yanılgıya düşeriz.
    Tarsus 15 bin yıllık tarihiyle Tarsa, Tarsos Tersüst isimleriyle anılmıştır. Asur, Hitit, Yunan, Pers, Bizans, Arap, Selçuklu, Osmanlı uygarlıklarını görmüş. Antipoter, Arhedemos, Athanedonos, Photiades gibi filozoflar yetiştirmiş. Kydons (Berdan) Nehrinin iki yakasında gerdanlık gibi şekillenmiş tarihi şehir.
Bu tarih avantaj olduğu kadar, dezavantajını da beraber getirir. Antik yol ile Atlantisin, Yunanistan’ın bir bölümünün M.Ö 2.900  çöküşü aynı tarihe gelmesi. Amerikan Kolejinin 1888 yılında Tarsus’a yapılması tesadüfü değildir.
    Gelelim asıl meseleye.
Günümüz dünyasını şekillendiren üst akıla. Tarsus’un üstü değil, altı önemlidir. Dünya din ile yönetilir. Egemen dinler birbirine benzer ve çıkar amaçları, dertleri aynıdır. Kudüs ne ise Tarsus’ta odur. Kontrolü elzemdir. Kontrolsüz çıkabilecek tablet, eser dinler tarihini değiştirebilir. Son 82 evlerdeki  gizemli kazı bunu göstermektedir. Dinlerin temsilcileri bölgemize akın etti. Ser verdiler sır vermediler.
    Tarsus bu dinlerin temsilcileri  başta  merkez olmak üzere parsel parsel sahipleniyorlar. Bu sahiplenme kisiler ve guruplar üzerinden devam ediyor.
    Tarsus’un yönetimi, yön  verenleri aynı yapıdan oluşması tesadüfü değildir. Siyasi partileri farklı olsa da, yapı aynıdır. Bütünşehir Yasası çıkınca oyuna Mersin’de dahil edildi. Liman dünyada stratejik açıdan 4.liman. Yapı birleştirildi. Tarsus, Mersin tek elden kontrol edilmeliydi. Tesadüfe  bırakılamazdı.
    Geçmiş insanın kamburudur. 15 bin yıllık tarih yükünü taşıyoruz. Bu yükten kurtulmanın yolu bilimsel şekilde. Tarsus’un altında ne varsa şeffaf şekilde gün yüzüne çıkarmaktır. Tabi ki, egemen güçler izin verirse…?
    Bu tarihin ortaya çıkması hem bizi zenginleştirir hem özgürleştirir. Prangalar kırılır.
    Bu kadar tarihe, birikime, ilk ticaret odası, ilk elektrik, ilk sanayi üretiminin olduğu bir şehrin bu kadar geri kalması  sizce tesadüf müdür …?
Saygılarımla.
3 Mayıs 2021
Özcan KAHRAMAN

İlginizi çekebilir

MAĞDUR İKEN MAĞRUR OLMAK

MAĞDUR İKEN MAĞRUR OLMAK