FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Gülbin DAL 26 Aralık 2022 401 Görüntüleme

Yeni Yıl

Yeni Yıl
Kısa bir süre sonra 2022 yılına veda edip, yeni bir yıla merhaba diyeceğiz. 2023 yılının yükü şimdiden  çok ağır. Hem dünyada, hem ülkemizde.
Tüm bu nedenlerden dolayı da, yaşamımız  gittikçe daha zor hale geliyor. Temel ihtiyaçları karşılanmamış bir insanın ülke ve dünya  sorunlarını düşünecek hali kalır mı? Elbette Hayır.

Önce karnımızın doyması gerekiyor. Temel Gıda ürünlerinin fiyatı cüzdanları yakmaya devam ediyor.
Sütün litresi 25 TL, Peynirin kilosu 200 TL. Etin kilosu 100 lira ile 250 TL arasında değişiyor.
Ekmek 4 TL, Simit 5 TL. Şimdilik…

Asgari ücret komisyonu ve hükümet ile yapılan görüşmeler sonucunda, asgari ücret  8.500 TL olarak belirledi. % 54.5 oranında artış  uygulandı. Asgari ücret ülkede temel ücret olarak uygulanırken, bu artış tatmin edici mi? Asla.

Bunun yanında emekliye yapılacak zam, 5 aylık süre için % 14,04 olarak belirlendi. Aralık ayı enflasyonunu da eklersek % 17 civarında olacağı tahmin ediliyor.

Akla, vicdana, temel yaşam haklarına, piyasa koşullarına kısaca hiç bir şeye uygun değil bu artış. TÜİK verilerine göre sağlıklı beslenmenin günlük maliyeti 250 TL , Ekim 2022 verilerine göre açlık sınırı 7.552 TL.

Bir insanın yıllarca çalışarak didinerek, emeğini ortaya koyarak kazandığı emeklilik hakkını, hiç kimsenin bu kadar değersizleştirmeye yok saymaya  hakkı yok. İleri  yaş grubundaki insanların daha sağlıklı beslenmesi, daha sıcak hijyenik şartlarda yaşaması çok çok önemli. Hemen  şimdi acilen Emeklilerimize gereken Sosyal Refah artışını hükümet yapmak zorundadır.

Yaşamları boyunca emeklerinden, alın terlerinden başka gücü olmayan bu insanların büyük hayalleri yok. Sevdikleri ile huzurlu bir hayat, ay sonunu nasıl getireceğiz, faturaları nasıl ödeyeceğiz kaygısının olmaması. Basit ve İnsani.

Ağır yükler ile gelecek 2023 yılında, elimizde kalan tek sermayenin Sevgi ve Dayanışma Kültürü olduğunu yeniden hatırlatmak istiyorum.

Yeni  yılın dünyaya, ülkemize, şehrimize, evlerimize huzur ve mutluluk getirmesi diliyorum.

Gülbin DAL

TARİGDER Kadının Sesi Koordinatörü