FLAŞ HABER:
Ana Sayfa SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ 7 Ağustos 2021 314 Görüntüleme

Kemerköy #TermikSantrali Yandı. Ören, Alatepe, Pınar, Karacaağaç, Bağdamları Boşaltıldı. Neler Oluyor? Bilmek İstiyoruz!

Neler Oluyor Bilmek İstiyoruz!

Change.org Ekibi İkizköy Akbelen Ormanının Kömür Madeni için Kesilmesini Durdurun kampanyasıyla ilgili bir güncelleme paylaştı.

Neler Oluyor Bilmek İstiyoruz! 

İnadına alınmayan önlemler sonucu Kemerköy #TermikSantrali yandı. Ören, Alatepe, Pınar, Karacaağaç, Bağdamları boşaltıldı. Nöbet alanımız yangının Ören ucundan 20, Fesleğen ucundan 15 km uzakta.

Biz de inadına dün gece de nöbetteydik. #AkbelenOrmanınıVermeyeceğiz

Yangınla ilgili sorumlu olan kamu kurumları Muğla Valiliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve termik santral şirketi Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’den (YK Enerji) kamuoyuna kapsamlı bir açıklama yapılmadı. YK Enerji’nin  “elimizden gelen her tür önlemi aldık” açıklaması iki büyük yakma tesisi işleten bir şirketin ciddiyetinden çok uzak! Aşağıdaki konularda yangının birkaç kilometre uzakta olduğu bu durumun ciddiyetine ve aciliyetine uygun bir açıklama bekliyoruz.

Sizler de ‘ikizkoydireniyor’ sosyal medya hesaplarımızı paylaşarak sesimizi yükseltmemizi sağlayabilirsiniz.

**********************

ACİL GÜNCELLEME: Orman Genel Müdürlüğü kömür için Akbelen Ormanı’nı kesiyor!

Bugün Muğla İkizköy’deki 740 dönümlük doğal ve yaşlı kızılçam ağaçları olan Akbelen Ormanı’nda, 30’a yakın ağacı kömür madeni için hukuksuzca kestiler! 40 yıldır bizi zehirleyen Yeniköy ve Kemerköy termik santraline kömür sağlayacak madeni genişletmek için köyümüzü, zeytinliğimizi, ciğerlerimizi çalıyorlar. Madene karşı açtığımız dava devam etmesine rağmen, ormanları koruması gereken Orman Genel Müdürlüğü; karabaşlı ötleğen, karatavuk, büyük baştankara, çam baştankarası, kızılgerdan, kızılşahin, yılan kartalı ve leylek gibi birçok canlıya ev sahipliği yapan ormanımızı kesiyor. Ağaçları korumak için nöbet tutanların desteğinize ihtiyacı var.

Akbelen’deki kesimi durdurmak için acilen daha fazla kişiye ihtiyacımız var. Kampanyamızı  sosyal medyada duyurmamıza destek olur musun?

İkizköy’ün fiziken uzak, kalben yakın dostları! Sizler de sosyal medya hesaplarımızı takip edebilir, ormanımızdan yapacağımız paylaşımları yaygınlaştırmamıza destek olarak sesimizi Tarım ve Orman Bakanlığı’na (@tarimveormanbak) ve Orman Genel Müdürlüğü (@OGMgovtr)’ne duyurmamıza yardım edebilirsiniz.

Yaşam için #SavunmaDevamEdiyor #AkbelenOrmanınıVermeyeceğiz

İkizköy Çevre Komitesi

ikizkoy.direniyor@gmail.com

https://twitter.com/ikizkoydireniyo

https://www.instagram.com/ikizkoy.direniyor/

https://www.facebook.com/groups/ikizkoydireniyor

*****************

AKBELEN ORMANINI VERMEYECEĞİZ!

Muğla’nın Milas ve Yatağan ilçelerinde yaşayan bizler, 40 yıldır ilimizdeki Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan termik santrallerinin ve kömür madenlerinin yıkıcı etkileri altında yaşıyoruz. Şimdi de elimizde kalan son doğal alanı, Akbelen Ormanımızı ağaçları, çalıları, kuşları, kekik ve mantarları ile toptan yok etmeye çalışıyorlar. Akbelen Ormanının kömür madeni için elimizden alınmasına izin vermeyelim!

Kömürün bedelini on yıllardır ödüyoruz 

Kömürden elektrik üretilsin diye 40 yıl boyunca yöre halkı olarak evlerimizden olduk, topraksız kaldık, susuz kaldık, zehir soluduk, hastalandık, genç yaşta öldük. Yok olan doğal alanlarımız ve iklim değişikliği ile birlikte, bu ağır bedeller sadece bizim değil, çocuklarımızın, gelecek kuşakların da sırtına yükleniyor.

25 yıl daha uzatılmak isteniyor

Aslında çoktan emekliye ayrılması gerekirken 2014 yılında özelleştirilen termik santrallerin ve kömür madenlerinin ömrü, şimdi, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) bile yapılmadan, 25 yıl daha uzatılmak isteniyor.

Kimse bize sormuyor

40 yıl önce Muğla’da üç santral ve dev kömür madeni sahaları açılırken de kimse biz yöre halkına isteyip istemediğimizi sormamıştı. Şimdi, bu işletmelere ek ömür biçilirken de kimse bize, doğamıza ve hayatlarımıza mal olan bu yatırımları isteyip istemediğimiz sormuyor. 

Yıllardır hayatta kalma mücadelesi veriyoruz

40 yıldır çok sayıda köyümüzü yutan, 15 kilometre boyunca kesintisiz uzanan kömür madeni en son İkizköy’e dayandı. Milas İkizköy olarak, Yeniköy-İkizköy Linyit Sahası’nın hemen dibinde; Yeniköy Termik Santrali’ne 7 kilometre mesafede yıllardır hayatta kalma mücadelesi veriyoruz. 

Son 2 yıldır da, kömür madenini genişletmek üzere elimizden alınmak istenen Akbelen Ormanımız ile son kalan zeytinliklerimiz, tarım alanlarımız, köyümüz için mücadele ediyoruz.  Buralar da kömüre kurban edilirse  evsiz, topraksız, işsiz kalan bizler de binlerce Muğla köylüsü gibi köyümüzü bırakıp kente göçmek zorunda kalacağız.

Artık doğamızı, yaşam alanlarımızı kömüre feda etmek ve ömrümüzden bir 25 yıl daha vermek istemiyoruz. Geleceğimizle ilgili söz hakkımızı talep ediyoruz!

ACİLEN VE GEÇ OLMADAN:

  • Madenin tozunu köyümüzden uzak tutan, bize oksijen, su, gıda sağlayan, başta koruma altındaki kuşlar olmak üzere pek çok hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yapan, yaşlı ve doğal bir kızılçam ormanı olan 740 dönümlük Akbelen Ormanının kesiminin hemen durdurulmasını;
  • Akbelen Ormanı alanında maden işletme izni veren, 18.11.2020 tarihli Tarım ve Orman Bakanı imzalı olur kararının iptal edilmesini;
  • Akbelen Ormanı’nı da içine alan 86541 no’lu ruhsat alanı içindeki maden sahası genişletme projesinin mevzuat gereği, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerin kapasite artırımı projesi, bölgedeki diğer kömür ocakları ve Yatağan Termik Santrali, diğer madencilik ve endüstriyel tarım gibi faaliyetler ile birlikte toplam (kümülatif) etkilerini ele alacak şekilde Bütünleşik Çevresel Etki Değerlendirmesine tabi tutulmasını;
  • Santral ve madenlerin ömürlerinin uzatılması planlarının halka sorulmasını talep ediyoruz.

Geleceğimize, bilimin ışığında, hep birlikte karar verelim!

Biliyoruz ki, eğer gerçekten bilimsel yöntemlerle çevresel etki değerlendirilmesi yapılırsa, kömür santrallerinin ve madenlerin 25 yıl daha çalıştırılmasına izin verilmesi mümkün değildir. Artık tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de kömüre dayalı; doğaya, insana, topluma ve ekonomiye zararlı bu elektrik üretim biçimine mahkum değiliz.

Kömür için İkizköy’ü de, Türkiye’yi de yakmayın. 

İkizköy Çevre Komitesi

ikizkoy.direniyor@gmail.com

https://twitter.com/ikizkoydireniyo

https://www.instagram.com/ikizkoy.direniyor/

https://www.facebook.com/groups/ikizkoydireniyor