FLAŞ HABER:

TARİHİN BAŞKENTİ TARSUS

TARİHİN BAŞKENTİ TARSUS

Çukurova Çağdaş Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı, ULUSLARARASI AKDENİZ BİENALİ Gerçekleştirecek

       Tarihin Başkenti diyerek tanımladığım ve yıllardır yazılarımda Tarihin Başkenti olarak anılmasını, hatırlanmasını, anlatılmasını işlediğim memleketim TARSUS’ta 2020 yılında başlayan süreçle güzel, sanat dolu, tarih dolu, kültür dolu ve umut veren bir çalışma hayat buldu. Tarsuslu, dünya çapında isim yapmış Ressam Sanatçımız Ekrem KAHRAMAN’ın 114 Sanat ve Memleket Aşığıyla kurduğu ÇUKUROVA ÇAĞDAŞ SANAT KÜLTÜR ve EĞİTİM VAKFINI kurdular. Çukurova Çağdaş Sanat Kültür ve Eğitim Vakfımız, Cumhuriyetimizin 100. Yaşı olan 2023 yılının bahar aylarında Tarsus’ta ULUSLARARASI AKDENİZ BİENALİ gerçekleştirecek.

       Bienal; yaşamın hemen her alanında çalışmalar üretmek, üretilen çalışmaların, konuların anlatımının, işlevlerin görsel sergilenmesinin özgürce hayat bulduğu yurtiçi düzeyinde veya uluslararası düzeyde düzenlenen etkinliklerdir. Örneğin bir kentin; ekonomisinde, kültürlerinde, sosyal hayatında, tarihinde, değerlerinde dile getirilerek tanıtılması, çalışmaların festival gibi Halkla buluşmasının sağlanması BİENAL adıyla düzenlenir. Özgün ve özgür izlenimler, analizler, ekonomi, siyaset, hukuk, sağlık, inanç gibi onlarca alanlarda uzmanların, akademisyenlerin, köşe yazarlarının, düşünürlerin, sanatçıların hazırladığı gündem söylemleri, konferansları, yorumları, tanımları gündeme getirilir ve Halkla, Yazılı ve Görsel Basınla buluşturulur. Böylece Kent Gündem olur. Uzman görüşlere yer verilir. Kentin sosyalleşmesi, eğitim düzeyinin artması, iç ve dış turizminin hareketlenmesi sağlanmış olur. Bienalin başarıya ulaşıp ulaşmadığı, yurt içinde veya ulusal düzeyde ne derece yaygın gündem olduğu ile ölçülebilir…

Toplantıda Tarsus’un Değerlerinden Kendi Alanlarında Başarılı Büyüklerimle Bir Anı Fotoğrafı

       Bugün, 20 Aralık 2022’de Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda ÇUKUROVA ÇAĞDAŞ SANAT KÜLTÜR ve EĞİTİM VAKFI üyeleriyle toplantı düzenlendi. Toplantıda Vakfımızın 2023 yılı bahar aylarında her yıl tekrarlanmak ve her yıl Tarsus’u simgeleyen farklı bir isim seçilerek ULUSLARARASI AKDENİZ BİENALİ düzenlemek önerisi anlatıldı, kabul edildi ve yapılacak çalışmalar değerlendirildi. Bienalde çalışmak üzere görev dağılımı yapıldı.

TARİHİN BAŞKENTİ TARSUS” Tanımı Bienalin Başlığına Eklenmeli

       ÇUKUROVA ÇAĞDAŞ SANAT KÜLTÜR ve EĞİTİM VAKFI Üyeleri olarak toplantıya katılanlar çalışmalarda görevler aldılar. Önerilerimizi anlattık. Tarsus için aklımıza gelen en güzel, en geç kalınmış düşüncelerimiz yeniden aklımızdan geçti, dilimizden umutla döküldü. Yıllardır dile getirdiğim ve yazılarımda tanımladığım “TARİHİN BAŞKENTİ TARSUS” ifadesinin ULUSLARARSI AKDENİZ BİENALİ başlığına eklenmesini önerdim ve bu konuda konuşma yaptım. Zira Tarsus, tarihte kenti topraklarında yaşayan devletlerin daima BAŞKENTİ olmuş bir ANTİK KENTTİR. Bu gerçeği ne dünya tarihi ne de Türkiye Cumhuriyeti tarihi görmemezlikten gelemez. Gerçek ve yaşanmış olan tarihin izahı da Tarsus’u anlatan ve yaşatan tanıtımlarda göze çarpmalı ve Tarsus’u bilen bilmeyen herkes TARİHİN BAŞKENTİ olduğunu öğrenmelidir…

ÇUKUROVA ÇAĞDAŞ SANAT KÜLTÜR ve EĞİTİM VAKFI Yönetimi ve Üyeleri olarak,  ULUSLARARASI AKDENİZ Bienali’nin Tarsus’ta TARSUS içeriği ile en güzel, en donanımlı, en doğru bilgilerle gerçekleşmesi için çalışıyoruz. Tarsus’a ve Tarsuslulara uğurlu olsun. Çalışmalarımızın devamını ve konu ile ilgili sürecin akıbetini siz okurlarımıza sürekli olarak duyuracağız.

HER ŞEY TARİHİN BAŞKENTİ TARSUS İÇİN

Beyhan BALABAN

Cumhuriyet’in KALEMİ