FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Fatma ÖZGER BİLGİÇ 3 Temmuz 2021 412 Görüntüleme

KİTAP OKUMAK SANATTIR  

KİTAP OKUMAK SANATTIR  

  Hepimizin evin de küçük de olsa bir kütüphanesi vardır. Kimi kitabı biz almışızdır kimi bize hediye gelmiştir kimi de çocuklarımızın sevip de aldığı kitaplardır.  

 Peki kendimize dürüst olalım.Evimizdeki tüm kitapları okuduk mu yoksa vitrin süsler gibi dizip arada tozunu alıp bazen de sevip okşayıp bakışıyor muyuz? Doğru olan şu: Tüm aile fertleri yaşına uygun kitabı okumalı ve her gün yeni bilgiler öğrenmelidir. Ara ara gücü yettiğince yeni çıkan iyi kitapları takip edip alıp okumalıdır.  

 Her bireyin görevi kendisine, ailesine, çevresine faydalı olmaktır. Faydalı olabilmek için de bilgili ve bilgisini de verebilme becerisine sahip olmak gerek. İşte bunlar da okumak sayesinde olur.  

 Giymediğimiz giysi gibi, okumayacağımız kitap veya kitapları da eğer okumaya niyetimiz yoksa onu okuyacak bir öğrenciye, bir dosta hediye vermeliyiz. Yazılan her eser okunması için bin bir zahmetle yazılmıştır. Okuyucuyla buluşan her kitap amacına ulaşmıştır da diyebiliriz.  

 Okumanın sayılamayacak kadar faydası vardır. Eğer doğru zamanda, doğru kitabı okuyorsak doğru yolu bulmamıza ışık olur, rehber olur. Hata yapmamıza engel olur, bizi birçok tehlikeden de koruyabilir. Okumak, öğrenmek ve kişiliğin gelişebilmesi için ilk basamaktır. Okumak kelime hazinemizin zenginleşmesini günlük hayatta konuştuğumuz dilin daha etkili ve başarılı olmasını sağlar. Okumak var olan zekâyı da besleyerek bize yol gösterir. Okumak, dilin zenginliğe ermesidir… Kısacası okumak bizi kaliteli yaşamak için maddi manevi doyuma ulaştıran bereketli pınardır diye biliriz.  

 Kutsal kitabımız Kur’ân-ı Kerimin ilk ayeti “İkra”ayetidir. “Yaratan Rabbinin adıyla oku!” buyurur. Az ve söz anlamlı…  

İnsanoğlu okumadan nasıl gelişir, kendisine, çevresine nasıl faydalı olur ki… Yaratılan en şanslı varlık insanoğlu ancak ve ancak okuyarak daha başarılı, daha mutlu, daha üretken ve daha faydalı olur diyebiliriz.  

Günlük hayatımızda şartlarımız ne olursa olsun kitap okumaya da zaman ayırmalıyız. Şartlarımız çok zorsa olsa bile en az, günde bir gazete, haftada bir kitap okumalıyız. Okuduğumuz faydalı bilgileri de çevremizle paylaşılmalıyız çevremize de yararlı olmalıyız. Eğer zihinde biriken hapsedilen bilginin çevremize faydası yoksa bununda bir vebali vardır. Bilgi paylaşılmalı ki cehalet dirilmesin. Karanlıklar aydınlık olsun.  

En büyük düşmanımız eğitilmemiş insandır. Her an bize ve sevdiklerimize zarar verebilir. Okumamış, cahil insan çabuk kandırılır ve kullanılır. Onların yaşam kalitesi her zaman düşüktür.  

 Okumanın faydalarını birçok bilgin, şair ve yazar bize izah etmiştir.

Bunlardan birkaç örnek:  

 

  Cahiller arasında ilim öğrenen kişi, ölüler arasındaki diri gibidir. (Hadis-i Şerif 

  Ben çocukken fakirdim. İki kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydım, bu yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım.

(Mustafa Kemal Atatürk 

  Kitap, zekâyı kibarlaştırır. (Cemil MERİÇ 

  Kitaplar da dostlar gibi az, fakat iyi seçilmiş olmalıdırlar. (Jonerianna 

  Beden için spor neyse zihin için okumak odur. (Richard Steele 

En büyük üniversite, iyi kitaplardan oluşan bir koleksiyondur. (Charles Jones 

  Kitaplar da kapılar gibidir. Bir kez açtın mı bambaşka bir dünyaya geçiverirsin.  (JeanetteWinterson 

  İnsanlar kötüydü, kitaplara sığındım.  (Cemil MERİÇ 

  Okumanın bana ilk faydası, bilgisizliğimi açıkça göstermesi oldu.  (Edward Bulwer 

  Okuma ihtiyacı barut gibidir. Bir kere tutuşunca artık sönmez.  (Victor Hugo 

  İyi kitaplar okumak, geçmiş yüzyılların en iyi insanlarıyla sohbet etmek gibidir.  (Descartes 

  Kendini bilen ve geliştirmeye meraklı her birey okumanın değerini bilir. Yukarıda örnekler verdiğimiz gibi okumanın faydalarını anlatan binlerce güzel söz vardır. Bu güzel sözleri asırlara yazdıran o güzel kalemler de okuyarak kendini geliştirmiş ve uzmanlık alanında okuma sayesinde zirveye çıkmıştır.   

27.06.2021                                                                     

Fatma ÖZGER BİLGİÇ 

Tarsus İnternet Gazetesi 

Tarih-Edebiyat-Şiir-Sanat-Kültür Haberleri Koordinatörü