FLAŞ HABER:
Ana Sayfa SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ 12 Mayıs 2021 366 Görüntüleme

TİG; KADININ SESİ Bölümü Koordinasyon Ekibi Gülbin DAL, Şükran ARSLAN, Filiz ATAİZİ ve Zülal Peri ASLAN İstanbul Sözleşmesinin 10. Yılında Açıklama Yaptılar

   İstanbul Sözleşmesi 10 YAŞINDA

   Cumhurbaşkanı sözleşmeyi iptal etse de; KADINLAR VAZGEÇMİYOR

    Tarsus İnternet Gazetesi KADININ SESİ Bölümü Koordinasyon Ekibi; Gülbin DAL, Şükran ARSLAN, Filiz ATAİZİ ve Zülal Peri ASLAN İstanbul Sözleşmesinin imzalanmasının 10. Yılında şu açıklamayı yaptılar:

İstanbul Sözleşmesi 10 YAŞINDA

11 Mayıs 2011 yılında tam ismi Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi ile bunlarla mücadeleye ilişkin Avrupa Birliği Sözleşmesi imzalanmıştır. Bu sözleşmeye ilk imzayı atan ülke Türkiye’dir ve İstanbul’ da imzalanmıştır.

İstanbul Sözleşmesi, kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesini bunlarla mücadeleye ilişkin devletin yükümlülüklerini belirleyen, atması gereken adımları ortaya koyan çerçeve metindir.

   İstanbul Sözleşmesinin, Kadının güçlendirilmesi, şiddetin önlenmesi, önlenemediği durumlarda etkin soruşturma yürütülmesi, destek mekanizmaları sağlanması ve ikincil mağduriyet oluşturulmaması konularında devlete yol haritası çizer ve denetlenmesini sağlar.

    20 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kararı ile sözleşmenin feshedilmesine karar verildi. İstanbul Sözleşmesinin 10. Yılında Türkiye’deki Kadın Dernekleri açık bir şekilde tepkilerini dile getirdiler. “İstanbul Sözleşmesi 10 YAŞINDA, Vazgeçmiyoruz” ifadelerinin ön planda olduğu Basın açıklamaları yaptılar.

Kadına uygulanan şiddet, ülkemizin ciddi bir kanayan yarasıdır. Cinayete kurban giden kadınların yanında, şüpheli ölümleri,  taciz ve tecavüzü de eklediğimizde şiddete uğrayan kadınların sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

   Eğer 2014 yılından beri İstanbul Sözleşmesi uygulanmış olsaydı, şimdi 2.336 Kadın aramızda olacaktı.

   2020 yılında 275 kadın cinayeti, 161 şüpheli ölüm ile toplamda 436 kadın erkek şiddeti ile öldürülmüştür.

    Peki, Kadınları kimler öldürüyor;

– % 48.4 Eş veya Sevgili

– % 9.1 Eski Eş, Eski Sevgili

– %30. 2 Aile, Akraba, Tanıdık

– %12.3 Kadının tanımadığı bilinmeyen.

   Görüldüğü üzere, şiddeti uygulayanlar çok büyük bir oran ile kadının yakın tanıdığı erkekler. Hayatınızda yanı başınızda sizlere değer veren kadınlar için İstanbul Sözleşmesini uygulayın. Uygulayın, çünkü bizler yaşamımızdan vazgeçmeyeceğiz. Bizler haklarımızın sonuna kadar arkasındayız. Bizler kadın arkadaşlarımızdan, kızlarımızdan, ablalarımızdan, kız kardeşlerimizden, annelerimizden, yol arkadaşlarımızdan sevdiklerimizden vazgeçmeyeceğiz.

   Çünkü Biz Kadınız.

   Çünkü Biz Anneniz, Ablayız, Kız Çocuğuyuz.

   Çünkü Biz Sevgiyiz”.

Haber-Yorum: Gülbin DAL