FLAŞ HABER:
Ana Sayfa SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ 1 Mayıs 2021 236 Görüntüleme

Tarsus Ticaret Borsası 2021 Buğday Beklenti Raporunu Hazırladı. Başkan Murat KAYA Açıklama Yaptı. Rapor Borsanın Web Sayfasında Sunuldu.

Tarsus Ticaret Borsası 2021 Buğday Beklenti Raporunu Hazırladı. Başkan Murat KAYA Açıklama Yaptı. Rapor Borsanın Web Sayfasında Sunuldu.

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat KAYA; rapor ile ilgili şu ifadelerde bulundu; 

“Dünya genelinde çok farklı ve sürekli değişkenleri olan tarımsal üretime, gıda tüketimine şahit oluyoruz. Kısa sürede bu kadar hızlı fiyat artışlarının yaşandığı, dünya genelinde Covid etkisi ile görülmemiş yüklü alımların yapıldığı, ithal fiyatların iç piyasa fiyatlarını çok aştığı, bazı ürünlerin fiyatlarında yüzde yüz artışların oluştuğu nakliye ve lojistiğin sorun olduğu, kısıtlamalar ile gıda enflasyonunun ana gündem haline geldiği bir dönemden geçiyoruz.

BUĞDAY HASAD SEZONU BAŞLAMAK ÜZERE 

Uluslararası Hububat Konseyi (İGC) tarafından yayınlanan raporda; yeni sezon için dünya tahıl üretiminde arz yönlü bir sorun görülmediği, rekoltede artış beklendiği, buğdayda 790 milyon ton üstünde üretimin gerçekleşeceği öngörüldüğü açıklanmıştır.

Ancak, yeni hasat sezonunda her ne kadar arz yönlü bir sorun olmadığı öngörülse de fiyat hareketlerinin talep yönlü değişkenlik göstereceğini tahmin ediyoruz. Bu öngörümüzün başlıca nedeni ise Covid etkisi gibi sebeplerle ülkelerin alacağı önlemler ve tedbirler fiyatlarda belirleyici olacağı kanısındayız.

Her zaman dile getirdiğimiz bir konuda , destekleme primlerinin günün koşullarına uygun iyileştirilmesiydi. Halen prim destekleri beklentilerimizin altında. 5 yıllık prim aynı seviyelerde gidiyor. 

Tüm dünyayı tehdit eden Coranavirüs salgını tarım sektörüne verilmesi gerek önemi halen gündemde tutuyor. Ve biz bu gündemi çok iyi değerlendirmeliyiz.

Geçtiğimiz yıl alım fiyatı ton başına bir önceki yıla oranla yüzde 22,2’lik bir artışla 1.650 TL’ye yükseltilmişti. 

Bu yıl ise beklentimiz en az ithalat fiyatı seviyeleridir. Türkiye genelinde ilk hasadın başlayacağı bölgemizde Bayram öncesinde taban fiyatların açıklanması tüm üreticilerimizi memnun edecektir.

Temennimiz, çiftçimize buğday ektirmek için prim desteğini yüksek tutmak, tarımda üretmeye ve tarımsal ürünleri aralıksız desteklemeye devam edilmesidir.2021 yılı üretim sezonu ve hasatların başlamasına az bir süre kala Buğday ile ilgili hazırladığımız bu raporda Dünya ve Türkiye de yaşanması muhtemel beklentilere yer vermeye çalıştık” dedi.