FLAŞ HABER:
Ana Sayfa SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ 30 Temmuz 2021 345 Görüntüleme

NASA’nın Orman Yangınları Haritası!

NASA’nın Orman Yangınları Haritası!

Kırmızı ile gösterilen yangın noktalarının çokluğu dikkat çekici…

Türkiye’de pek çok il ve ilçede devam eden orman yangınları NASA uyduları tarafından çekilen görüntülerde basına servis edildi. FIRMS adı verilen “Yangın Bilgilendirme ve Kaynak Yönetimi” sisteminde Türkiye’deki kırmızı noktaların çokluğu dikkat çekerek kafa karıştırıyor…

Türkiye’de Osmaniye, Adana, Mersin, Muğla, Antalya ve Kayseri’nin de aralarında yer aldığı pek çok şehirde çıkan orman yangınlarıyla mücadelede canlılarını yitiren ormanlar yok oldu. Devam eden yangınlar, NASA‘nın uydu görüntülerine de yansıdı.

TÜRKİYE’DE YANGIN ÇOKLUĞU DİKKAT ÇEKİYOR

NASA’nın “FIRMS” adını verdiği “Yangın Bilgilendirme ve Kaynak Yönetimi”, uydu görüntüleri üzerinden dünya üzerinde yangın çıkan bölgeleri tespit edip işaretleyebiliyor. Hava sıcaklıkları nedeniyle dünyanın belli başlı yerlerinde çıkan yangınların işaretlendiği kırmızı noktalarda Türkiye sınırları içindeki yangın çokluğu kafa karıştırıyor.

Türkiye’de 21 NOKTADA YANGINLAR SÜRÜYOR

42 yangın noktası çevresine çok büyük zarar verdikten sonra kontrol altına alınabildi. Fakat 21 yangın noktası hala kontrol altına alınamadı!

Ormandaki hayvanlar, ağaçlar, bitkiler cayır cayır yandı. Mersin Aydıncık’ta bir köy tamamen yandı. Köylerdeki ahırlar yandı, hayvanlar yandı… Bir çok köyde yangın devam ederken sahildeki apartman binalarına kadar ulaşan yangınlar hızla yakıp yıkmaya devam ediyor. Evleri yanan köylüler perişan, ormandaki yanmış hayvanların görüntüleri içler acısı! Ağaçların yok olması derin bir üzüntü…