FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Fatma ÖZGER BİLGİÇ 12 Haziran 2021 527 Görüntüleme

DİL KONUŞMAK İSTER

DİL KONUŞMAK İSTER

Konuşmak, sevdiklerimizle sohbet etmek, fikir alışverişinde bulunmak insanlık için bir ihtiyaçtır. Hele sevdiklerimize kavuşup hasreti dürüp bohçaya koyduk mu sohbetin tadına doyulur mu? Konu konuyu açar, sözler arka arkaya dizilir, zaman yenik düşer köşeye çekilir ve daralan yürek rahatlar âdeta… Yüreğin hissettiği heyecan, sesin tonunu bile etkiler. Kelimeler birbiriyle dans eder, yürek tatlı bir sarhoşluk hisseder. Kişilik naifleşir. Mutluluk denilen duygu yüreğe bayramlık sevinci yaşatır.
Toplumda bazı kişiler konuşmaya âciz olsa da çoğumuz konuşmayı yani sohbeti severiz. Bazen karşı tarafın konuşmasına farkından olmadan fırsat vermeyiz bile…
İkili sohbetlerde bazı kişiler daha çok konuşur, susmayı bilmezler. Aslında bu kişileri ikiye ayırmak lazım… Bazıları çok konuşur ama boş konuşur. Yani yarım akıllı kişiler, olan biteni bir heyecanla anlatırlar size fırsat vermezler. Bu sohbette sizin kazancınız belki yoktur hatta zaman kaybınız vardır ama olsun varsın siz yine de iyi dinleyici olun ve karşı tarafı dinleyin. Bu kişileri dinlemek çok zor olsa da biraz sabredip onları dinleyip deşarj olmalarına yardımcı olun. Bazıları ise derya denizdirler. Bilgili, görgülü… Bildiklerini paylaşmak ve karşı tarafa faydalı olmak isterler. İşte çevremizde böyle dolu kişiler varsa ara ara fırsatları yaratıp bir araya gelmek ve konuşturmak ya da telefonla arayıp bilgi alışverişinde bulunmak, akıl sormak ve de çok dikkatlice dinlemek, mantıklı sorular sormak bilgisinden faydalanmak gerekir.
Ben kendi adıma sohbetine doymadığım, bilgisine güvendiğim kişileri sık sık arar konuşur, bilgisine başvururum, fırsatını da buldum mu bu dostlarımla bir araya gelirim. Bunu da bir insan olarak ihtiyaç görürüm.
 Örnek vermek gerekirse kişiler bu dönemde bu kadar maddi hesap yaparken onlar tam Yunus misali gönül adamı… İki Tarsus sevdalısını gurur duyarak paylaşmak isterim.
Tarsus için maddi manevi hiçbir beklentisi olmadan koşuşturan, kıymetli zamanını ayıran bencilliği, reklamı bilmeyen kendini âdeta feda eden, özellikle de edebiyat dünyasında gururumuz, pırlanta yürekli… (İsim onayını vermese de bende saklı kalsın) Emeğini, göz nurunu, sabrını esirgemeden birçok eserin ortaya çıkmasında vesile oluyor ve bu işleri seveni çok güzel motive ediyor, onlara destek oluyor. Ben kendi adıma ondan çok şey öğrendim. Onun engin bilgisinden faydalandım. Merak ettiğim her konuda bilgilendim her zaman sohbetinden, bilgisinden haz duydum. Böyle değerli, bilgili, insan sevgisi dolu kişilikleri tanımak çok güzel bir duygu. Araştırmaları, yazıları, şiirleri birçok kaleme de feyiz vermekte. Mütevazı kişiliği ile iki kuruş bilgisi olup da göze sokanlara örnek alınacak kişilik. En önemlisi de balık tutmayı en güzel şekliyle size gösteren değerli bir eğitimci. Allah ondan razı olsun. “Allah bu ilmi bize verdiyse bizler de faydalı olmalıyız.”der. İnce fikir, muhteşem kişilik…
İkinci değerli yürek yine değerli bir kalem, güzel yürekli bir Tarsuslu yiğit… Çukurova’nın sıcaklığı gibi gönlüyle birçok gönlü fethetmiş bir şahsiyet. Çalışanı takdir eden, bencilliği bilmeyen gazetecilik mesleğinin hakkını veren ve sohbeti tatlı olan değerli yürek Yakup Boncuk ağabeyim. Toplumun dilinden anlayan, yalakadan nefret eden, işini yaparken de karşı tarafı rencide etmeden mesleğini en güzel şekliyle yapan ve eş dost çevresine koşuşturup nasıl daha faydalı olabilirim diye can veren güzel bir yürek.
Kısacası, her kişinin güzel dosta ihtiyacı var. Buldunuz mu bu güzel dostları lütfen işiniz bitene kadar değil yani pazara kadar değil mezara kadar bazı engeller çıksa da siz zorsunmadan emek verin ve bu kişilere değer verin, unutmayın ara ara arayın, dostluğun devamımı için zaman ayırın. Bu değerli dostları sakın üzmeyin yeri ve zamanı geldiğinde de takdir edip dile getirin.Bu, sizi küçültmez büyütür, biliniz.
Her insanın bilgisi, ilgisi, hayal gücü, duygu ve düşünce dünyası farklıdır. İşiniz ne olursa olsun, başarılı olmak istiyorsanız ben değil biz demeyi bilmeli, çevremizi iyi gözlemeli, bizden daha iyi olanın da kıymetini daha iyi bilmeliyiz ve yeri geldiğinde de hak edeni onurlandırmalıyız. Bu yüce gönüllülüğü lütfen yapmayanlarımız varsa bir daha düşünsünler. Erdemli kişilikler bunu çok güzel yapar. Kıskançlık, çekememezlik, emeğe saygısızlık, sabırsızlık, dedikodu peşinde koşuşturmak, hak etmeyenleri göklere yalakalık yapıp çıkarmak bir kazanç değil büyük kayıptır. Kısacası zamanımızı, enerjimizi ve eforumuzu güzel dostlarla paylaşalım. Eksik aramadan artıları öne çıkaralım. Toplumundüzeni için yüreğin mutlu olması için güzel yüreklere çok ihtiyaç var öyle değil mi? Onları çok zaman kaybetmeden bulalım ve onlara kıymet verelim!
07.06.2021

Fatma ÖZGER BİLGİÇ

 

İlginizi çekebilir

VERMEDİN (Şiir)

VERMEDİN (Şiir)