FLAŞ HABER:
Ana Sayfa EKONOMİ-TİCARET, GÜNDEM 1 Şubat 2022 305 Görüntüleme

Vahap SEÇER, Narenciye Paketleme Tesisinde Kadınlarla Birlikte Çalıştı

BAŞKAN SEÇER, NARENCİYE PAKETLEME TESİSİNİ GEZDİ, EMEKÇİ KADINLARLA BİR ARAYA GELDİ

BAŞKAN SEÇER: “LİMON DALINDA KALDI, ÜRETİCİ S.O.S. VERİYOR, ÜRETİCİLERİMİZLE KONTAK KURDURUP, LİMONLARIMIZI TÜRKİYE’NİN HER TARAFINA GÖNDERME İMKANIMIZ VAR”

BAŞKAN SEÇER, KADINLARLA BİRLİKTE KASALARA LİMON YERLEŞTİRDİ

Başkan Seçer, Erdemli Çeşmeli’de yer alan bir Narenciye Paketleme Tesisi’ni gezdi. Emekçi kadınlarla birlikte kasalara limon yerleştiren Başkan Seçer, limon üretiminde yaşanan sorunlara değinerek, belediyelere ve belediye başkanlarına seslendi. Seçer, “İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza limon dağıtmak istiyorlarsa bana ulaşmaları yeterli. Buradan üreticilerimizle kontak kurdurup, limonlarımızı Türkiye’nin her tarafına gönderme imkanımız var” dedi.

Limon üreticisinin oldukça sıkıntılı bir durumda olduğunu ifade eden Başkan Seçer, “Limonun önemli bir kısmı hasat edilemedi, limon dalında kaldı. Maliyetler de geçtiğimiz yıldan bu yana çok yükseldi” diye konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Erdemli Çeşmeli’de yer alan bir Narenciye Paketleme Tesisi’ni gezdi. Tesiste çalışan emekçi kadınlarla bir araya gelen Başkan Seçer, kadınlarla birlikte kasalara limon yerleştirdi. Limon üretiminde yaşanan sorunlara değinen Başkan Seçer, “Limon krizde. Geçtiğimiz yıldan bu yana süregelen bir sorun yaşanıyor” dedi. Limon üreticisinin oldukça sıkıntılı bir durumda olduğunu ifade eden Başkan Seçer, “Limonun önemli bir kısmı hasat edilemedi, limon dalında kaldı. Maliyetler de geçtiğimiz yıldan bu yana çok yükseldi” diye konuştu.

Paketleme Tesisi’ndeki üretim aşamalarını tek tek gezerek, bilgi alan Başkan Seçer, kadınlara da çalışmalarında kolaylıklar diledi. Seçer, Paketleme Tesisi’ndeki incelemesinin ardından bir limon bahçesini gezdi. Türkiye’nin en önemli limon üretim hinterlandının Mersin ama özel olarak Erdemli’de olduğunu belirten ve Erdemli’nin “limonun başkenti” olduğunu dile getiren Başkan Seçer, “En değerli, en kaliteli, dayanıklı, depo ömrü uzun ürün de buradan elde ediliyor. Limonun para etmemesi demek Erdemli ekonomisine çok büyük bir darbe demek” dedi.

“Limonun önemli bir kısmı hasat edilemedi; limon dalında kaldı”

Bu yıl yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Başkan Seçer, “Limonun önemli bir kısmı bu yıl hasat edilemedi, yani limon dalında kaldı. Maliyetler de geçtiğimiz yıldan bu yana çok yükseldi. Ürün fiyatları da dalında 1.8 TL ile 2.2 TL arasında. Maliyetler fiyatların çok üzerinde. Üretici zarar ediyor, üretici sıkıntılı bir durumda. Üretici S.O.S. veriyor” dedi.

“Geçtiğimiz yıldan bu yana süregelen bir sorun yaşanıyor”

Mersin’de üretilen limonun dünyanın pek çok ülkesine ihraç edildiğini hatırlatarak sorunları sıralamaya devam eden Başkan Seçer, “Geçtiğimiz yıldan bu yana limonda süregelen bir sorun yaşanıyor. Geçen yıl da ihracatta getirilen kota, iç piyasadaki, depodaki malların bir sonraki sezona kadar kalmasına neden olmuştu. Zamanında tüketilememişti. Şimdi o bu yıla da yansıyor. Onun verdiği sıkıntılar. Diğer taraftan limon üretiminde başta akaryakıt, zirai ilaç, gübre ve elektrik girdi fiyatları 3-4 kat arttı. Bunlar da zaten aldı başını gitti. Birçoğu da bunların ithal ürünler olduğu için döviz kurları TL karşısında değer artırdıkça ya da TL değer kaybettikçe bunların fiyatları da yükseldi. Bu da üretime çok önemli bir ilave maliyet, yük getirdi” diye konuştu.

“Teşvik yetersiz”

Limon üreticisine verilen teşvik desteğinin üreticiler tarafından yetersiz bulunduğunu da ifade eden Başkan Seçer, şöyle devam etti:

“Ton başına 100 liralık bir ihracat teşviki söz konusu. İhracatçılarla yaptığım sohbette bu desteğin yetersiz olduğundan bahsediyorlar. Üreticilerle yaptığım sohbetlerde girdi fiyatlarında maliyetlerin çok yükseldiğinden, gelecek yıla üretim yapma şanslarının ortadan kalktığından şikâyet ediyorlar. Diğer taraftan ihracatın en büyük sorunu rezidü sorunu. Yani ilaç kalıntısı sorunu. Bunun da mutlaka özellikle Tarım İl Müdürlükleri tarafından, Bakanlık tarafından denetim gerektirdiğini söylüyorlar. Yoksa sınır kapılarından bu ihraç ürünler geri dönmek zorunda kalıyor. O da ihracatta önemli bir krizi meydana getiriyor.”

Belediye Başkanlarına seslendi: “İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza limon dağıtmak istiyorlarsa bana ulaşmaları yeterli”

Belediye Başkanlarına da seslenen Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Buradan tüm Türkiye’ye, Mersin’de üretilen bu limonların özellikle kış günlerinde, pandemi günlerinde sağlıkları açısından da önemli olduğunu duyurmak istiyorum. Belediyelerimize, belediye başkanlarımıza bir duyuruda bulunmak istiyorum; eğer ki sosyal politikalar kapsamında, özellikle ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza limon dağıtmak istiyorlarsa bana ulaşmaları yeterli. Buradan üreticilerimizle kontak kurdurup, limonlarımızı Türkiye’nin her tarafına gönderme imkânımız var.”