FLAŞ HABER:
Ana Sayfa GÜNDEM, TARİH-FELSEFE-KÜLTÜR-SANAT-TURİZM 4 Mayıs 2021 271 Görüntüleme

TARSUS’ta 18 Yıldır Yayınlanan ARATOS FELSEFE DERGİSİNİN Kentimize Kazandırdığı DEĞERLER

TARSUS’ta 18 Yıldır Yayınlanan ARATOS FELSEFE DERGİSİNİN Kentimize Kazandırdığı DEĞERLER

Tarsus’ta yayınlanan Aratos felsefe, kültür ve sanat dergisidir. Araştırmacı-Yazar Uğur PİŞMANLIK’ın yayınladığı ve adını Antik Çağ’da yaşamış Tarsuslu filozoftan alan Aratos Dergisinin, bazı sayılarındaki konu ve yazarları şöyle: Felsefenin Kenti Tarsus (Uğur Pişmanlık), Çizgiyle/Felsefe Karikatürleri (Selçuk Erdem), Çantadaki Anılar (Müslüm Kabadayı), Gidişinle Açtı Çiçekler (Baki Evkaralı), Çaylak (Cemile Cereb), Türklerin Ustası Ruhi Su’ya Merhaba… (Uğur Pişmanlık), İzmir Basın Tarihi ve Efdal Sevinçli (Seval Deniz Karahaliloğlu), Doktordu Che/Şiir (Sennur Sezer), Bir Avusturya Gezisi ve Bio Otel (Ahmet Ünal), Akademisyen, Yazar ve Sanatçılar 2022 “Aratos Yılı” İçin Konuştu, Küt Öğüt/Gayrimeşrû/Şiir (Tan Doğan), Kent Belleği/1918’den Bu Yana Tarsus’un Kebapçı Eyüp’ü (Uğur Pişmanlık), Kitaplar Arasında (Umut Yelkenci).

Aratos Dergisinin Yayın Yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, Aratos dergisinin Ekim 2020’deki 101. sayısında, “Felsefenin Kenti Tarsus” başlıklı sunuş yazısında şunları söylüyor, “Tarsus’ta bulunan felsefe okulları o dönemin üniversiteleri veya akademileri olarak kabul edilir. Bilim ve felsefe bu okullarda boy atmış, gelişip yayılmıştır.

Antik Çağ felsefesi içerisinde Tarsuslu filozofların sayısı hiç de az değildir.

Tarsus’ta, aralarında gramerci (dil bilimci) şair, güldürü yazarı, astronom ve matematikçi olmak üzere değişik öğretileri savunan düşünürler yetişmiş ve kentin felsefe okullarında hocalık yapmışlardır. Tarsus’ta Stoa felsefesinin okulları olmak bulunmaktadır. Stoacılığın büyük ilkesi doğaya uygun davranmak’tır. Doğaya uygun davranmak usa yani akla uygun davranmak ve dolayısıyla insanın kendisine uygunluğu demektir. En doğru seçen, sabırla katlanan, en ölçülü ve en adaletli üleştirici (paylaştırıcı) doğadır.”

Antik çağda yaşamış 39 filozof vardır. Bunlar arasında en eskisi Aratos’tur. Diğer Tarsuslu filozoflardan bazı önemli isimler ise Khrisippos, Areios, Zenon, Athenedoros, Hermonia ve Antipater’dir.

Şimdi 21. yüzyıldayız ve yaşadığımız kenti bir felsefe kenti yapma çabamız devam ediyor. Ayın yüzeyinde NASA tarafından verilmiş Aratos adını taşıyan bir krater bulunmaktadır. Aynı şekilde Mars’ın yüzeyindeki kraterlerden birinin adı da Tarsus’tur.

2022’nin “Aratos Yılı” olması yönündeki girişimde bulunurken Tarsus’ta Aratos’un altı boş değil demiştik.

Tarsus’ta 17 yıldır Aratos Felsefe Dergisi yayınlanmaktadır.

Aratos Kültür Sanatevi 6 yıldır çeşitli sanat dallarında binlerce etkinlik gerçekleştirmiştir.

Aratos Felsefe Okulu 10 yıldır aktif olarak faaliyettedir ve 30 üniversiteden 40 akademisyen burada başta felsefe olmak üzere çeşitli disiplinlerde ders vermektedir. Uzay bilimleri (astronomi) dersi de bunlar arasındadır. “Aratos Belgesel ve Kısa Film Günleri” 5 yıldır düzenli olarak yapılmaktadır

Biri Aratos Kültür Sanatevi’nde diğeri Kültür Park içinde olmak üzere kentimizde 2 Aratos büstü bulunmaktadır.

2007’den bu yana her yıl Aratos Felsefe Günleri yapılmıştır. Aratos Kütüphanesi’nde 6 bin kitap 2 bin dergi bulunmaktadır. Tarsus’ta 2011 yılından beri düzenli olarak kentin kültür sanat yaşamına katkıda bulunan kişi ve kuruluşlara Aratos Ödülü verilmektedir.

Gerek Tarsuslu doğa ve tarih severlere gerekse yurt içi ve dışından gelen konuklara Aratos’un İzinde Tarih Kültür Gezileri düzenlenmektedir. Aratos’un adı İçel TV’de “Aratos’un Penceresinden Felsefe” programı oldu.

2010 yılında başta Tarsuslu filozof Aratos’un da tanıtıldığı “Antik Çağ’da Tarsus’ta Felsefe” belgeseli çekildi.

Bu yıl içinde bir lise inşaatının temelinde Aratos’un heykeli bulundu. Aratos’un yazfığı “Gök Olayları” kitabının çevirisi tamamlandığında yayımlanacaktır. Tarsus Belediyesi’nce 2022’nin “Aratos Yılı” olması için Kültür Bakanlığına başvuru yapıldı. Bu çerçevede 2021’de Aratos Felsefe Sempozyumu gerçekleştirmeyi programımıza aldık. Aratos Gözlemevi’ni kurma yönündeki çabalarımız devam ediyor”.

Aratos Dergisi ve emeği geçenlerin çalışmalarını kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.