FLAŞ HABER:
Ana Sayfa BİLİM-SAĞLIK-YAŞAM-TEKNOLOJİ, GÜNDEM 10 Mayıs 2021 300 Görüntüleme

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk BOZDOĞAN, Tele 1 Ekranlarında Begümhan AYDOĞAN’ın Sunduğu ”Gün Ortası” Programının Canlı Yayın Konuğu Oldu, TARSUS’U Anlattı

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk BOZDOĞAN, Tele 1 Ekranlarında Begümhan AYDOĞAN’ın Sunduğu ”Gün Ortası” Programının Canlı Yayın Konuğu Oldu, TARSUS’U Anlattı

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk BOZDOĞAN TELE 1’de Begümhan AYDOĞAN’ın Sorularını Yanıtladı

Begümhan AYDOĞAN’ın Pandemiyi nasıl değerlendirirsiniz? sorusunu yanıtlayan BOZDOĞAN; “Pandemi döneminde ve son 17 günlük tam kapanma döneminde özellikle halkımızın ve esnafın durumu hiç iyi değil.  Sıkıntılı bir süreç, bu süreç içerisinde kentimizde 34 BİN 246 Covid mücadelesi verdik. 2,5 MİLYON TL nakdi yardım yaptık. Bunlar önemli ve ciddi düzeyde ayrılan bir ödenekti. Genel olarak baktığımızda pandemiden sonraki süreç içinde yeni üretim modellerini kentimizde kurmak zorundaydık. Çünkü gerek sağlık konusunda, gerek tarım konusunda, özellikle eğitim konusunda zamana işleyen model hazırlamak ve uygulamak gerekir. Sağlık konusunda belki 1963’te MUŞ’ta başlatılan sosyalizasyon  sağlık çalışması ki, 224 sayılı sosyalizasyon yasası çıkmasaydı, 1983’te ülke geneline yayılan ciddi bir sağlık ocakları yapılanması ortaya çıkmazdı. Eşitti, erişilebilirdi. Ücretsizdi. Şimdiki süreçte bu sağlık hizmetleri yetersiz kaldı. Yaşadığımız pandemi sağlıkta ne kadar ciddi bir durumun doğduğunu gösterince önemli çalışmalar yaptık. Özellikle Köylerimizde Doktor Odalarının, Muhtar Odalarının, Okuma Salonlarının ve Komut Evlerinin yapılması ki, 114 tane açılış yaptık. Bu süreç zarfında yapılan açılışlarda, toplam 180 mahallemiz var ki, bunlardan kırsal mahalle 134 tane, bu kırsal mahallelerdeki çalışmaları arttırmak zorundaydık. Aslında krizi biraz da fırsata çevirdik bu dönem içerisinde. Tabi bizim için önemli olan küçük üreticilerimizdi, özellikle süt üretcilerimiz, yine tarım üreticilerimiz. Süt Üreticilerimizin sütlerini topladık, yine tarla başında üretim yapan üreticilerimizin mahsüllerini alıp halkımıza dağıttık. Bu süreçte gerçekte ciddi bir ekip çalışması oldu. Aslında en önemli mesaj şuydu; gerek belediyelerde, gerekse de Ankara’da Hükümette aslında halkın paralarını, halktan toplanan vergi, ödemelerle gelen paraları kara çevirip, halka yardım olarak dağıtım yapıp ^halkımıza yardım sağlamış olduk” dedi.

Begümhan AYDOĞAN’ın; Pandemi döneminde pek çok göç oldu. Tarsus’a göç geldi mi? Nüfus kalabalıklaştı mı orada da? sorusuna; “Betül Hanım olaya şöyle bir baktığınızda zaten genel olarak kent içi nüfusumuz %90, kalan %7’si zaten kırsal kesim, %3 Suriye’den gelen göçlerde önemli, Doğu’dan gelen göçler özellikle Tarım İşçilerinin gelmesiyle büyük bir göç pandemide oldu”dedi.

AYDOĞAN; “Ne kadar Suriyeli Mülteci var Tarsus’ta? sorusuna BOZDOĞAN; “60 BİN Suriyeli göçmen var”.  dedi.

AYDOĞAN; “Peki Suriyeliler hangi iş kollarında çalışıyorlar? Rehabilitasyon süreci oluyor mu? Bu konuda ne diyeceksiniz?” sorusuna BOZDOĞAN; “Daha çok tarım Sektöründeler. Kentimiz göçlerin çok olduğu bir kent, Doğu’dan da çok göç alıyoruz. 180 mahallemiz varken, bunun yanında 400 BİN Nüfusu olan bir İlçeyiz ama tercih edilen yanlarıyla da önemli bir ilçe” dedi.

AYDOĞAN; “Emekçi Kadın Girişimi ve Üretim İşletme Kooperatifi, Halk Market adı altında var. Bunu biraz açalım. Kooperatifleşmeyi nasıl yaygınlaştıracaksınız Tarsus’ta?” sorusuna BOZDOĞAN; “Tarsus bir Tarım Kenti. Turizm Kenti. Ama asıl önemli olan bu tarım kentinin alması gereken maddi teşvikleri alamayan bir kent. Biz yerel yönetim olarak, belediye olarak çok ciddi çalışmalar yaptık. ATA TOHUMU örneğin, 240 MİLYON Ata Tohumu topladık. Ve bunları FİDE haline getirip Halkımıza dağıtıyoruz. Çok ciddi bir tarım çalışması var burada. Özellikle bizim tarım alanındaki çalışmalarımız enstitülerle, üniversitelerle ortak çalışmalar ve ortak projelerle yürütülüyor. Burada Ayçiçeği olsun, Pamuk olsun, Mısır olsun, Yer Fıstığı olsun, Susam olsun, Yer Bitkileri olsun, bunlarla ilgili olarak Tarım Müdürlüğünün ciddi bir çalışması var. Tabi vatandaşlarımıza dağıttığımız, özellikle küçük çiftçilerimize verdiğimiz desteklerin geri dönüşümü, yani üreticiye verip sonuç aldığımızda ürünlerin DİREK olarak TÜKETİCİYE ulaştırıyoruz. Bu konuda HALK MARKETLERİ çok önemli bir unsur. Özellikle sütleri topluyoruz, sütü işleyip kaşar, tereyağı, peynir, kefir, süzme yoğurt haline getirip Halk Marketlerde uygun fiyata satıyoruz. Halk Marketleri her mahalleye kuruyoruz. Halk Marketin özelliği bizim direk tüketiciye ulaştığımız yerler. Örneğin Ekmek Fırınımız var, aylık olarak 1 MİLYON 200 BİN üzerinde ekmek üretiyoruz. Ve burada 200 gr ekmekleri Halk Marketlerimizde 95 kuruşa satıyoruz. Türkiye’nin EN UCUZ EKMEĞİ. Aynı zamanda buradan elde ettiğimiz gelirlerle Down sendromu, Otizm  gibi hastaları olan Ailelere GLUTENSİZ EKMEKLERİ ücretsiz olarak ulaştırıyoruz. Bu Aile sayısı 1.187 Aile olarak önemli bir rakam, bunlara her gün glUtensiz ekmekleri evlerine kadar ulaştırılıp ücretsiz veriliyor” dedi.

AYDOĞAN; “Biraz önce beklediğimiz teşvikleri alamıyoruz dediniz. Talepleriniz nelerdir Hükümetten?” sorusuna BOZDOĞAN; “Türkiye’de birçok kentin tarım kenti olarak kabul edilmesi, küçük üreticilerimize teşviklerinin verilmesi açısından, hibe açısından, kredi açısından önemli olacaktır. Çünkü pandemi sonrasında da tarımın ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Kaldı ki biz belediye olarak 600  dönüm ekim yaptık. Yaptığımız ekimin üretimi de direk olarak üreticiye ücretsiz olarak gidecek. Hükümetten beklentimiz Tarım kentlerinin sıkıntılarının net olarak ortaya konulup bunların teşvik almasını sağlamak. Tarsus 10 BİN yıllık bir kent. Elbette tarımda bugün Türkiye’de en önemli yerlerden birisi. Belediye olarak Süs Bitkileri seramız var. Dışarıdan süs bitkileri almıyoruz. Kendimiz üretiyoruz. Belediye içerisinde bile ekim yapıyoruz. Geniş bir EKİM Alanımız var. Bu alan içinde tarımsal ürünleri ekiyoruz. Ama beni etkilen en önemli özelliği, Türkiye’de en yüksek ATA TOHUMUNA sahip bir kent ve belediyeyiz. 240 MİLYON Ata Tohumunun olması ve bu Ata Tohumlarını FİDE halinde üretip Halkımıza dağıtmak gerçekten beni çok mutlu ediyor. Şundan eminim, Tarsus eğer tarım konusunda yeterli teşvikleri aldığı zaman, belediyemizin de başlattığı BİYODİNAMİK Tarımda yani ZEHİRSİZ MUTFAKLARIN oluşumunda da çok önemli söz sahibi olacaktır.

AYDOĞAN; “Peki bu Ata Tohumu Fidelerine Türkiye’de başka İl ve İlçelerde yaşayan insanlar ulaşabilir mi? Nasıl ulaşabilir?” sorusuna BOZDOĞAN; “Bize  zarf içinde ata tohumu gönderen Halkımız var. Örneğin Antalya’dan, Ağrı’dan gönderiyorlar, İzmir’den gönderiyorlar. Başka yerlerden gelen tohumları da, kendi tohumlarımızı da yetiştirdiğimiz Ata Tohumundan Fideler için belediyemize kim nasıl ulaşırsa, telefonla aradıklarında kendilerine ulaştırıyoruz. Yeter ki irtibat kursunlar. Adreslerine varıncaya kadar kendilerine teslim edilmek üzere gönderiyoruz” dedi.

Canlı Yayının Videosunu Tarsus Belediyesi Facebook Sayfasından İzleyebilirsiniz.

 

Haber-Yazan: Beyhan BALABAN