FLAŞ HABER:
Ana Sayfa GÜNDEM, Kutlamalar, SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ, YEREL GÜNDEM 27 Temmuz 2022 356 Görüntüleme

TARDOBDER BASIN MENSUPLARINI, 24 TEMMUZ BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ MÜCADELE GÜNÜNDE AĞIRLADI

TARDOBDER BASIN MENSUPLARINI, 24 TEMMUZ BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ MÜCADELE GÜNÜNDE AĞIRLADI

  1. Meşrutiyet’in ilan edildiği gün olan 24 Temmuz 1908’de İstanbul’da yayın yapan Gazeteler; SANSÜR MEMURLARINI matbaalarına almayıp, gazetelerini sansüre yollamadan basma kararı alırlar. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 1948 yılında tarihteki bu olayı değerlendirerek aldığı kararla 24 Temmuz’u Basın Bayramı olarak ilan eder. 1971’de tanımdaki “Bayram” ifadesi çıkarılır, “Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü” olarak değiştirilir.

Padişah II. Abdülhamit’in saltanatı sırasında “İstibdat dönemi” adıyla adlandırılan gazetelerin ancak sansür memurlarının denetiminden geçtikten sonra yayımlandığı döneme II. Meşrutiyet’in ilanıyla başkaldırılması bu tarihi günü yaratmıştır. 1908’de Gazetecilerin eylemiyle uygulanan 24 Temmuz aslında 1946 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kuruluşu ile gündeme geldi. Başlangıçta, Türkiye’de ilk gazetenin çıkış tarihinin Basın Bayramı olması düşünüldü. Fakat ilk gazetenin çıkış tarihi iki ayrı gazete çevrelerince; 1831’de Takvim-i Vakayi’nin yayınlamaya başladığı gün ile 1861’de yayınlanan Tercüman-ı Hakikat’in Türkiye’de ilk gazete olarak kabul edilmesi tartışma konusu oldu. İlk gazete kabulünde anlaşma sağlanamayınca Gazeteci Refik Halit KARAY, II. Meşrutiyet’in ilan edilişinin yıldönümü olan 24 Temmuz gününü Basın Bayramı olarak kutlamayı önerir ve önerisi kabul edilir. 1971’de Meşrutiyetin ilanında bizzat Basının SANSÜRE başkaldırdığı bu eylemi Basında ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ verdikleri için bayram değil, mücadelenin adını vermenin daha uygun olduğu karara bağlanır…

Tarsus’ta Doğup Büyüyenler Derneği (TARDOBDER) 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Gününde Tarsus Basınının bu anlamlı gününü dernek binalarına Yazılı ve Görsel Basını davet ederek kutladı. Etkinlikte Tarsuslu Emekçi Basın Mensubu Yakup BONCUK, Tarsus Akdeniz Gazetesi Sahibi Mehmet Can BULUT, Tarsus Son Manşet Gazetesi Sahibi Selahattin ÖZBOZKURT, Tarsus İnternet Gazetesi Sahibi Beyhan BALABAN, Tarsus Haberci Gazetesi Sahibi Mustafa Mahir İŞYARAN, Tarsus’ta basın alanında yeni bir çığır açan Tarsus AKKOZA Gazetesi Muhabirleri Erdal ALAKAŞ, Meryem DOGUT ve Mustafa …, Tarsus Değişim Gazetesi Sahibi Burhan OCAKOĞLU, Tarsus Özge Haber Sahibi Ata PATIR, Facebook Sanal Medyada görsel çekim yapan Aynur SEVİNÇ ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Mensubu Hakan BULUT katılarak, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK saygıyla anıldı.

Tarsus Gazeteci ve Yazarlar Derneği Başkanı Özge Haber Sahibi Ata PATIR ve Dernek Başkan Yardımcısı Değişim Gazetesi Sahibi Burhan OCAKOĞLU TARDOBDER Başkanı Ümran YILDIRIM’a Basının bu anlamlı gününü hatırlayıp, Tarsus Basınını derneklerinde ağırladıkları için Teşekkür Plaketi verdiler. Ata PATIR plaketi verirken, Tarsus’ta basında emek vermiş tüm Basın Mensupları adına plaketi sunduğunu özellikle belirterek anlamlı konuşma yaptı.

Tarsus’ta Doğup Büyüyenler Derneği Başkanı Ümran YILDIRIM, etkinlikte konuşma yaparak günün anlam ve önemine vurgu yaptı. Ardından TARDOBDER Yönetimi olarak özgürce yazmaları için Basın Mensuplarına KALEM hediyeleri takdim edildi…

Basın Mensuplarıyla birlikte Pasta keserek kutlama yapan TARDOBDER Yönetimi, basın mensuplarına duygulu anlar yaşattılar. Basın Mensupları; TARDOBDER Başkanı Ümran YILDIRIM, Basın Sözcüsü ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Uğur UYAR, Yöneticiler Dr. Mücahit Emin POLAT, Kurtuluş YAMAN, Leyla ÇAKMAK, Mahmut KAHRAMAN, Sevinç SUCUGİL ve dernek üyeleri Halil SAÇIKARA, Ali TELLİ, Suat TOPÇUPARLAK, Hürriyet ASLANPENÇE, Kemal ARSLAN’dan oluşan heyete sonsuz teşekkürlerini ilettiler.

Tarsus İnternet Gazetecileri Derneği olarak, TARDOBDER Yönetimine “24 Temmuz Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü”’nde etkinlik düzenleyerek basının bu anlamlı günü kutladıkları için teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Beyhan BALABAN

Tarsus İnternet Gazetecileri Derneği (TARİGDER) Başkanı

Cumhuriyet’in KALEMİ