Felsefenin Kenti Tarsus’ta Aydınlanma Adına Yeni Bir Adım Atılıyor
TARSUS 1. STOA FELSEFE FESTİVALİ BAŞLIYOR
Aratos dergisi ve Tarsus Kent Konseyi Dünya Felsefe Günü’nü ortaklaşa bir felsefe etkinliği ile kutlamaya hazırlanıyor.
İki yıl önce Aratos Felsefe Okulu dersi sonrası, sohbet sırasında Prof. Dr. Doğan Göçmen hocamızın önerisi üzerine Stoa Felsefe Festivali hayata geçiyor.
Edinilen bilgiye göre, bu yıl ilki yapılacak olan Stoa Felsefe Festivali Aratos Felsefe Dergisi Sanatevi’nin Tarsus Kent Konseyi ile ortaklaşa gerçekleştirilecek.
Tarsus 1. Stoa Felsefe Festivali adıyla 20 Kasım 2021 Cumartesi günü Güner Baykal Konferans Salonunda yapılacak.
Tarsus’ta 18 yıldır yayınlanan Aratos Dergisinin Tarsus Kent Konseyi’ne önerisi ile birlikte yapacakları festivalde bir dizi etkinlik yer alıyor.
Yapılan açıklamada, festival etkinliği programında akademisyenlerin stoacılık üzerinde sunum yapacakları felsefe oturumları, felsefe karikatürleri sergisi, felsefe belgeseli filmi gösteriminin yanı sıra bir de müzik dinletisi yer alacağı belirtildi.
Tarsus Kent Konseyi Başkanı Reşit Tok yaptığı açıklamada, “2012 yılında Aratos Kültür ve Sanat Evi ile birlikte “Aydınlığın Kenti Tarsus Fotoğraf Sergisi” yapmıştık. Tarsus, Anadolu’da ilk olarak 1902 yılında elektriğin üretildiği yerdi… Evet, Tarsus o tarihte elektrikle aydınlatmıştı sokaklarını ama asıl aydınlanma tarihin çeşitli dönemlerinde yetiştirdiği filozoflarla olmuştur ve aydınlanmanın ışığı bölge coğrafyasına Anadolu’dan; özelde Tarsus’tan yayılmıştı.
Milattan önceki tarihlerde Tarsus’ta felsefe stoa denilen mekanlarda halka açık olarak yapılıyordu. Zamanla bu şekilde toplanarak felsefe üzerine yapılan konuşma ve tartışmalar “stoacılık” akımını oluşturdu.
Bugün ise Tarsus’ta felsefe yeniden canlanıyor. Gazeteci, yazar Uğur Pişmanlık’ın uzun yıllara dayanan çabasıyla önce Aratos Kültür ve Sanat Evi’nde hayat bulan “Tarsus’ta Felsefe” bugün 1.Stoa Felsefe Festivali’nin yapılıyor olmasıyla yeni bir ivme kazanıyor ve milattan önce Tarsus’tan yayılan ışığı günümüze ulaştırıyor.
Tarsus Kent Konseyi olarak Tarsus’un tarihsel kimliğinin bir öznesi olan felsefenin bu festivalle ve gelecekte devamı niteliğinde yapılacak olan festivallerle Anadolu coğrafyasında ben de varım diyeceği bir etkinliğin paydaşı olmaktan dolayı mutluyuz; gururluyuz.
Felsefe hayatımızda yer alan tüm eylemleri sorgulamamızı, kendimiz ve başkaları hakkındaki düşüncelerimizi geliştirmemizi ve anlamamızı sağlar. Hani bizlere “felsefe yapma” derler ya; biz de “felsefe yap” diyerek konuya ilgi duyan ya da “neymiş bu felsefe” diyerek merak eden herkesi Tarsus 1.Stoa Felsefe Festivaline bekliyoruz. Haydi gelin hep birlikte “felsefe” yapalım” dedi.
Aratos dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık ise açıklamasında,
Tarsus’ta aydınlanma adına yapılacak felsefe festivali etkinlik önerisini kabul ettiği için Tarsus Kent Konseyi Yürütme Kurulu’na teşekkür ettiklerini ifade ederek, “Bu yıl ilkini gerçekleştireceğimiz Tarsus 1. Stoa Felsefe Festivali, antik çağda stoa felsefesinin merkezlerinden biri olan Tarsus’a çok yakışacaktır. Antik çağda yaşamış Tarsuslu filozofların hepsi stoacı görüştendir. Antik çağda başlayan aydınlanmayı günümüze taşıyarak Tarsus’u felsefenin kenti yapma çabamıza Stoa Felsefe Festivali ile bir yenisini daha ekliyoruz” diye konuştu.
Açıklamada, Tarsus 1. Stoa Felsefe Festivali’nin herkese açık, ücretsiz olduğu, sanat ve felsefeye ilgi duyanların davetli olduğu belirtildi.
TARSUS 1. STOA FELSEFE FESTİVALİ PROGRAM
Felsefe Oturumu/Konuşmacılar
Prof. Dr. Zehragül Aşkın (Mersin Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı) Oturum Yöneticisi
“Stoacılıkta İnsan Kavrayışı ve Özgürlük Anlayışı”
Prof. Dr. Doğan Göçmen (Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü)
“Akıllı Topluma Geçişte Stoacılık”
Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu (Felsefeci)
“Stoa Felsefesinde Tikellik Anlayışı ve Güncel Siyaset Felsefesine İlişkin Düşündürdükleri”
Dr. Remzi Onur Kükürt
Belgesel Film Gösterimi
“Kölelikten Filozofluğa Epiktetos”
Felsefe Karikatürleri Sergisi
“Düşünüyorum Öyleyse Vurun”
Müzik Dinletisi
“Gözlerim Denizde” Pian Birel