FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Fatma ÖZGER BİLGİÇ 7 Mayıs 2021 433 Görüntüleme

HAK EDENE CAN KURBAN 

HAK EDENE CAN KURBAN 

 Yüreğin, sevgiyle dolması, merhamet taşıması Allah’tan hediye bize… Dost olmak, dost edinmek en büyük ihtiyaçtır. Tek başına yaşamak imkânsızdır. Hele duygusal bir kişilik iseniz konuşmaya, paylaşmaya, görüşmeye daha çok ihtiyaç duyarsınız.

Yeni bir ortama girdiğinizde çevrenize bakınır kişiliğinize yakın birilerini buldunuz mu hemen yakınlaşırsınız doğal olarak. Bir şeyleri bahane eder konuşursunuz. Onu tanımak ve ona yakın olmak sizi mutlu edecektir.

Hayat, bazılarına tam bir tiyatro…İnsan, her ortamda farklı kişilik sergileyebilir. Kişi, evinde ayrı bir kişilik sergiler, iş yerinde ayrı bir kişilik sergiler, arkadaş çevresinde ayrı bir kişilik sergiler, özel hayatında ayrı bir kişilik sergiler. Farklı ortamlarda aynı kişiyi takip ederseniz şaşırabilirsiniz… Bu kişi gerçekten sizin tanıdığınız, sevdiğiniz kişi mi diye kendinizi yersiniz. En tehlikeli kişiler çift kişiliklilerdir. Bunlar çok iyi rol yapar sizi kandırabilir, sömürebilir ve emeğinize asla saygı duymazlar ki bu da çok acı olur…

Dost seçtiklerimizle kişiliğimiz, yaşam biçimimiz, değerlerimiz, inancımız uç olmamalı yoksa bir ömürlük sağlam bir dostluk kuramayız. Kısa bir süre sonra hüsrana uğrayabiliriz.

Dostluklar; görüştükçe, paylaştıkça, emek verdikçe pekişir ve değer görür. Durup dururken birileriyle dost olunmaz. Ortak değerler olmalı, iyi günde, kötü günde şartları doğrultusunda yanınızda olabilmeli. Konuştuklarınız sıradan da olsa sırlarınızı saklamasını bilmeli ve sizin kusurlarınızı aramadan hoşgörülü bir yürek taşımalı, olan kusurlarınızı da tatlı bir dille siz baş başa iken sizi uyarmalı ve hatta farklı ortamlarda da kusurunuzu kapatmalı sizi güzele, iyiye yönlendirebilmeli. Sonuçta insanız bazen hata yapabiliriz bazen heyecana kapılıp sonrasını düşünmeden kırıcı olabiliriz bazen de elimizden olmadan bilgimiz yetersiz kalır. Farkında olmadan da hata yapabiliriz. Uzaktan bakan bir çift göze herkesin ihtiyacı vardır.

Farklı bir pencereden bize bakan, eksiğimizi yanlışımızı biz baş başa iken uygun bir dille söyleyen dost, gerçek dosttur. Sizi aşağılayarak konuşan, sizde kusur arayan, hep kendini yücelten, merhameti, sevgiyi yürekte taşımayanlardan uzak durmak gerekir. .

Bu dönemde gerçek dost bulmak çok zor, size sokulup canım cicim deyip arkanızda konuşup mezarınızı kazan insan çok. Bu yüzden de iyi niyetliler hep kaybeder. İlk görünüşe kapılır sever, sayar, dostluğuna emek ve zaman verir. Uzun süre sonra dostunun dost olmadığını kuzu postu giyen bir kurt olduğunu görürsünüz ve bu dost ilk fırsatta da sizi yemeye hazır kurt oluverir birden. Allah korusun böylelerinden ne diyelim…

Karşınızdakini dost diye seçecekseniz iyi düşünün derim. Sonra üzülür, kendinizi yıpratırsınız. Kusursuz dost yoktur. Her insanın bazı kusurları vardır bunu da bilmeliyiz fakat bazı kusurların telafisi yoktur. Öyleyse dost seçerken nelere bakmalıyız bir düşünelim…

Yüreğinde sevgi olacak. Sevgidir dostluğu besleyen.  

Merhameti kesinlikle olacak. Merhameti olmayandan zarar gelir.   

Yalanı dolanı olmayacak.  

Sözünün eri olacak, teşekkürü ve özrü bilecek.  

Gösterişten uzak, çalışmayı sevecek.  

Gerektiğinde size zaman ayırıp sizin yanınızda bulunacak.  

Kin, öfke, kıskançlıktan uzak olacak.

Varsa sırlarınız saklamasını bilecek.  

Heyecanınıza ortak olabilecek.  

Üç kuruşun hesabını yapanlar sizi daha çabuk kullanabilir.  

Siz hata yaparsanız affetmesini de bilecek.  Sonuçta insanız.  Sizinde kötü anlarınız olabilir.  

Söz taşıyandan dost olmaz. Sizi arkanızdan karalayabilir, diğer dostlarınızı da size kötüleyebilir ve zamanla çevrenizi daraltır.  

Aç gözlülerden, doyumsuz olanlardan uzak durun, onlar mutlu olmazlar. Hep daha çok isterler ve kazanma hırsı büyüdükçe de mutlu olmaya zamanları kalmaz.  

Kendinden iyi olanı takdir edebilecek.  

Kusurlarını söylerken kabullenmiyorsa ha bire ısrar ediyorsa emeğinize yazık geri çekilin.   

Hep mutsuz konuşan, şikâyet edenlerdende uzak durun zamanla sizin ruh hâlinize zarar verebilirler.  

Şikâyeti bitmeyen tipler artıyı asla görmez, hep eksik arar, yaşamayı sevmez, hep dünyadan ve insanlardan şikâyet ederler.  

  

Yeryüzünde yaşadığımız sürece dosta, dostluğu ihtiyaç vardır. Hayatımıza koyacağımız her dostumuzu en iyisini seçip sonra pişman olmayalım. Hak etmeyen dostçuklara da boşuna emek vermeyelim. Enerjimizi emenlerden, şeytani zekâsıyla öğünüp yukardan bakanlardan, emeğinizi ve sevginizi hiçe sayanlardan, kanaat etmeyip başkasının malında gözü olanlardan, tembelliği sevip zengini kıskananlardan, ağzı bozuk küfrü dost edinenlerden acilen uzak durun.  Mütevazı, hoşgörülü, iyimser kişilerin dostluğu güzeldir. Kaliteli, bilgili, paylaşmasını bilen dostlarınızın da kıymetini lütfen bilin bazen onlar bizim karanlığımıza ışık olurlar bazen de biz onların ışığı olabiliriz. Zaman çok kıymetli bir hazinedir. Sizi hak etmeyenlere sakın zamanınızı boşa harcamayın derim.

 23.04.2021  

Fatma ÖZGER BİLGİÇ 

İlginizi çekebilir

KENDİNİ TOPARLA (Şiir)

KENDİNİ TOPARLA (Şiir)