“ŞİDDETE KARŞI DUR, YAŞAMI DEĞİŞTİR”
CHP Tarsus İlçe Kadın Kolları tarafından, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında, “Şiddete Karşı Dur, Yaşamı Değiştir” konulu seminer düzenlendi.
Parti ilçe binasında gerçekleştirilen ve kadınların ilgi gösterdikleri seminerin açılışında konuşan CHP Tarsus İlçe Başkanı Av. Ozan Varal, iktidarın her alandaki ayrımcılığı, adaletsizliği ve İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması ile birlikte ve buna paralel olarak da kadına yönelik şiddetin arttığına dikkati çekti.
Kadınlar kadın oldukları için şiddetin her türlüsüne maruz kalıyorlar diyen Varal: “Kadınlar organize bir şekilde öldürülüyorlar. Şiddete karşı mücadelenin sadece kadınların değil erkeklerin de sorunu olduğuna inanıyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadeleyi bir kamu politikası olarak benimseyen ve sosyal politikalarını bu doğrultuda ele alan CHP’li belediyelerin çalışmaları ile kadın odaklı, destekleyici projeler ile her zaman kadınların yanlarında olduklarının altını çizmek istiyorum.” dedi.
CHP İl Kadın Kolları Başkanı Gülşah Yıldırım Genç ise Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyetin ilk yılları ile birlikte kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi veya Medeni Kanunun kabulü gibi önemli adımlar attığına vurgu yaparak, “Bunların ne kadar önemli olduğunu gelinen noktada daha iyi anlıyoruz. 100 yıl önce bunlar yapılırken, 100 yıl sonra bir adım dahi atılmadığını görüyoruz! Aksine, bir gecede tek adamın vermiş olduğu kararla İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldığını görüyoruz” dedi.
CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Belda Boroğlu konuşmasında “Her kesimden kadının türlü bahanelerle şiddete maruz kaldığı günümüzde CHP Kadın Kolları olarak, eğitim çalışmalarının önemine inanıyoruz, şiddete karlı toplumda farkındalık yaratılması ve kadın-erkek eşitliğini merkeze koyacak kamusal anlayış ile sorunların aşılmasında adım atılacağına inanıyoruz “ dedi.
Seminere konuşmacı olarak katılan Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın Sağlığı Danışma Merkezi psikologlarından Semiha Kara ise erkeğin şiddete yönelmesinin temel nedeninin kadınların sorumluluğu olarak algılanması şeklinde bir takım politik oyunların olduğuna vurgu yaptı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, hayatın her alanında kadının güçlenmesi için önemli adımlar attığını kaydeden Semiha Kara, “Büyükşehir Belediyesi, kadına yönelik şiddete karşı farkındalık yaratacak uygulamaları hayata geçirip, şiddete maruz kalan kadınların yeniden hayata kazandırılması konusunda kadın dayanışmasına önem vermektedir” şeklinde konuştu.
Daha sonra söz alan CHP Mersin İl Başkan Yardımcısı Av. Özüm Öz ise şiddete maruz kalan kadınların kanuni hakları ile ilgili bilgiler verdi.
Av. Özüm Öz, “Türkiye’de aile içi şiddetin önlenmesine yönelik ilk kanun 4320 sayılı Ailenin Korunması Hakkındaki Kanun’dur. Ancak kanundaki bazı yetersizlikler sebebiyle, ilgili sivil toplum kuruluşlarının çabasıyla, 6284 sayılı kanun 8 Mart 2012 tarihinde oy birliğiyle TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmiş ve 20 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir” dedi.
Program sonunda Psikolog Semiha Kara ve Av. Özüm Öz, katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. CHP Tarsus İlçe Kadın Kolları Başkanı Belda Boroğlu, hem konuşmacılara, hem de katılım gösteren tüm kadınlara teşekkürlerini iletti.