FLAŞ HABER:

Beyhan BALABAN Yazdı: Tarsus’un KEŞLİ KÖYÜ; ZORLUKLARLA YAŞANMIŞ HAYATLARIN KÖYÜ!     

Tarsus’un KEŞLİ KÖYÜ; ZORLUKLARLA YAŞANMIŞ HAYATLARIN KÖYÜ!          

       Köy dediğiniz zaman, aklınıza en güzel olan ne varsa gelir. Doğallığın en leziz tatları, doğanın en güzel fotoğrafları, emeğin en zoru, alın terinin en zor yaşanmışlıkları ve yaşanmamışlıkları gözünüzün önünden bir film gibi gelir ve geçer…

       Tarsus’un rakım olarak en yüksek zirvesi Keşli Köyüdür. Ankara yolu üzerinde Dörtler Mevkiinden yukarıya çıktığınızda en sondaki köydür. Adana Varda Köprüsü’ne yine Keşli Köyünden gidilebilir. Tarsus için turizmde önem arz eden bu yol için hiçbir mülki amir uğraşmamıştır. Bu yolun yapılması için yazdığım yazıların sayısını bilmiyorum… 

       Köy diyorum, çünkü Bütünşehir Yasalarına göre köyler mahalle olsa da köy yaşantısı yaşayan bir yerleşim yerini mahalle olarak kabul etmek ve mahalle demek bana çok komik ve cahilce geliyor… Adı mahalle ama yazıyı okursanız hiç hizmet gitmemiş nice köylerimizden biri… 

       KEŞLİ KÖYÜNÜ; son 20 yıldır ara sıra kalemime alır, köylünün yaşadığı zorlukları dile getiririm. Getiririm ki, yetkililer yapmaları gerekeni hatırlasın ve köylüye devlet hizmeti götürsün. Yaza yaza, söyleye söyleye Keşli Köyüne 17 yılda zor SU ulaştırdık. Su boruları on beş yıl önce çok zor şartlarda döşenmeye başladı, köylü çok büyük sıkıntılar çekti 3 işçi su borusunu döşerken hayatını kaybetti. Su sorunları hala bitmiş değil. Yurdumuzda binlerce sorunu olup, zor şartlarda yaşanan köyler var… Hiç unutmam bir gün Keşli Köyü eski Muhtarı ve Köylü Ramazan KAYA aradı; “Beyhan Hocam, bugün Bayram Arifesi ama bir damla suyumuz yok, sabah Bayram Namazı için nasıl abdest alıp Camiye gideceğimizi bilmiyoruz. Biz bu vatanın evlatları değil miyiz? Biz de Tarsus’un Köyü değil miyiz? …” diyerek telefonda gözyaşlarıyla benzer cümlelerle anlattılar. Bu olay başımdan iki defa geçti, ilkinde dönemin Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin KOCAMAZ’I, ikincisinde ise yine dönemin Tarsus Belediye Başkanı Şevket CAN’I telefonla aradım. Her ikisi de telefonlarıma baktılar ve gerekeni hemen yaptılar. Bayram sabahının erken saatlerinde Keşli Köyüne Tarsus Belediyesi Su Tankerleriyle Su taşımıştı. Köylü ve Muhtar her iki olayda Beni arayıp teşekkür etmişlerdi, köylü adına çok mutlu olmuş ve duygulanmıştım. Şimdi ise ne Tarsus Belediye Başkanına ulaşabiliyorum ne de herhangi bir belediye yetkilisine ne söylesek te iş bitirilmiyor. Duymazlıktan geliniyor, sıkıntısını zor olsa da söyleyebilen bir daha söyleyemiyor, bizlerin toplumdaki iş bitirir duyarlılığımıza zarar verilmeye başlandı…

       KEŞLİ KÖYÜNE ACİL YAPILMASI GEREKEN HİZMETLER 

       Temmuz 2022 Keşli Köyü ziyaretimde, acil yapılması gereken şu sıkıntıları Keşli Muhtarı Murat SARI, Sanlıca Köyü Muhtarı Ali ERDEM, Keşli eski Muhtarı Ali EKER, Köy Sakinlerinden Ramazan KAYA, Nail ÇAKAL, Süleyman ÇAKIR, Orhan ÖZ, Bahtiyar ACEM, Mehmet EKER, Ali COŞKUN ve Nebi KAYA’nın dilinden yazıya döküyorum.  

       Hem Sanlıca Köyü Muhtarı Ali ERDEM ve Sanlıcalılar, hem de Keşli Köyü Muhtarı Murat SARI ve Keşlililer sözlerine başlarken ilk olarak, “Köyümüze ne yaptırabildiysek hep mücadele ederek zorla yaptırdık” cümlesiyle söze başlıyorlar. “Hep biz mi söylemeliyiz, burası en yüksek köy, söylemeden yapmazlar mı? Ne kadar zor bir hayat yaşadığımızı bilmiyorlar mı?” diyorlar.

       1)Keşli Köyü ve Sanlıca Köyü arasındaki yolun acil yapılması gerekiyor. Yol sadece 5 kilometre. 

       2)Keşli Köyü ve Eminlik Köyü arasındaki yolun acil yapılması gerekiyor. Yol sadece 5 kilometre. Bu yol geçtiğimiz aylarda sözde yapılmış ama yaz mevsimi başlarında tüm yurtta yaşanan sel felaketi Keşli’yi de vurdu. Selde yapılan yolun asfaltı patlamış ve sel yolu söküp götürmüş… 

       3)Keşli Köyünde 3 ayrı mezarlık var. Yerleşim yerleri dağınık ve soğuklarda yaşam zorlukları olduğu için 3 alanda mezarlık bulunuyor. En büyük mezarlık 18 dönüm. Mezarlığın bir tarafına TEL çekilmiş ama diğer taraflarına çekilmemiş, sadece yol kenarına TEL çekilmiş. Keşli’nin HOPUR Alanında 5 dönümlük mezarlıkta hiçbir çalışma yapılmamış. Bu mezarlığa bakım lazım… Keşli’nin GÜNALTI Sokağında 1 dönümlük küçük bir mezarlık var. Bu mezarlığa da hiçbir çalışma yapılmamış. Kutsal olan değerlerimizi ne kadar yaşatır ve iyi bakarsak geleceğe o kadar çok BİZ olan YAŞANMIŞLIĞIN TARİHİNİ ve İZİNİ BIRAKIRIZ… 

       4)Keşli Köyüne, Belemedik Köyü tarafından gelen SU klorlanıyor. Fakat, YEDİOLUK’tan gelen SU’ya ARITMA CİHAZI LAZIM! Buradaki havuza en kısa zamanda Arıtma Cihazı sistemi yapılmalı… Gerekirse SONDAJ vurulmalı ve Arıtma tesisi kurtulmalı. Sadece bu konuda 20 yıldır yazılar yazdım ama hep eksik yapıldı, hala 20 yıl geçti buraya Arıtma Tesisi yapılmadı!

       5)Keşli Köyü MERKEZİNDE 300 Metre Ana Su Borusunun döşenmesine büyük ihtiyaç var. Bu konuda 1 yıl önce yazılı dilekçe veren mevcut Muhtar Murat SARI hala sonuç bekliyor. MESKİ, Murat SARI’ya; “BORU YOK” demiş. Murat SARI; “Köyümüze her gelen soruyor, anlatıyoruz ama hiçbir sonuç yok. Sorun çözemeyecek Meclis Üyelerine dahi defalarca anlattık, dinleyip gidiyorlar. Hiç birisi yaptırım uygulamıyor, uygulayamıyor…” diyor. Murat SARI; MESKİ tam 40 gün önce suyumuza İÇİLMEZ RAPORU verdi. Raporu tutuyor ama kendine bağlı oldukları birim gerekeni yapmıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Yıllardır tüm köylümüzle özellikle SU ve SU BORULARI DÖŞENMESİ konusunda mücadele veriyoruz ama çok zor yol kat ediyoruz…” diyor.

       6)Keşli Köyü ile Adana’yı birbirine bağlayan bir yol var. Burası VARDA KÖPRÜSÜNE ulaşıp sonra Adana’ya yolu olan tarihi güzellikte bir yol. Adana-HIÇKIRI ile KUŞÇULAR arasındaki yapılması gereken yol sadece 3 kilometre. Keşli ile KUŞÇULAR’IN birleşmesi için sadece 3 kilometrelik bir yol bakımı yapılacak ve TURİSTLER Tarsus Köylerinden VARDA Köprüsüne, oradan Adana’ya gidebilecek. YILLARDIR; Tarihi yerlere ulaşacak sadece 3 kilometrelik bir yol dahi yapılmıyor… 

       7)Keşli’de 3 Su Deposu var. Merkez Keşli’de, Keşli HOPUR’da ve Keşli GÜNALTI mevkiinde. Bu 3 Su Deposunun da tamire ve bakıma ihtiyacı var. Yine bu konuyu da 20 yıldır yazıyorum, ama kesin sonuç ve çözüm yok, en yüksekte olan bu köyümüzün böyle bir çağda hizmet görememesi çok ayıp…  

       Keşli’nin ve tüm bölge Köylerimizin çok önemli bir sorunları daha var ki, o büyük sorunu bir sonraki yazımda dile getireceğim. 

       Buradan Tarsus Kaymakamlığına, Mersin Valiliğine ve Mersin Büyükşehir Belediyesine sesleniyorum; lütfen yazımda 7 maddede belirttiğim hangi alanda hizmet göreviniz var ise birimleriniz görevlerini yerine getirsinler. Sadece dinleyip gitmesinler. Sadece rapor tutup evrakları arşivlere kitlemesinler. Sadece seçimlerde seçilip Köylünün işini bitirmemezlik etmesinler… Lütfen. 

       Dilerim bir sonraki KEŞLİ Köyü ziyaretimizde birçok sorunun çözüme ulaştığını görür ve ilgili birimlere teşekkür yazısı yazarız.  

Beyhan BALABAN  

Cumhuriyet’in KALEMİ