FLAŞ HABER:
Ana Sayfa GÜNDEM, TARİH-FELSEFE-KÜLTÜR-SANAT-TURİZM 25 Mart 2022 277 Görüntüleme

ARATOS FELSEFE DERGİSİ’NİN 109. SAYISI YAYINLANDI

ARATOS FELSEFE DERGİSİ’NİN 109. SAYISI YAYINLANDI

Tarsus’ta yayınlanan Aratos tarih, felsefe, kültür ve sanat dergisinin 109. sayısı çıktı. Gazeteci Uğur Pişmanlık’ın yayınladığı ve adını Antik Çağ’da yaşamış Tarsuslu filozoftan Aratos’tan alan Aratos dergisi, 109. sayısının konu ve yazarları şöyle: Yeryüzünden Gökyüzüne Aratos’ın Işığı Aydınlatıyor/Sunu (Uğur Pişmanlık), Çizgiyle/Karikatür (Herluf Bidstrup), Bükreş Günleri (Cemile Cereb), Beni Yazacaksan Şimdi Yaz (Nazmi Bayrı), Sanat Dağının Rüzgârı: Tuncel Kurtiz (Müslüm Kabadayı), Meselemiz Kıbrıs Olsa (Mithat Delioğlu), Midyat (Nazmi Bayrı), Tarsus’ta Aratos Gözlemevi Kurulacak (Uğur Pişmanlık), Antik Dünyanın Kaderini Değiştiren İskender Çukurova’da-8 (Ahmet Ünal).

Aratos dergisinin yayın yönetmeni Uğur Pişmanlık, Aratos dergisinin derginin 109. sayısında, “Yeryüzünden Gökyüzüne Aratos’ın Işığı Aydınlatıyor” başlıklı sunusunda şunları yazmış, “İlk sayımız yayınlandığında yolumuzun açık ve aydınlık olduğunu dile getirmiştik. Uzun ve meşakkatli ama bir o kadar da üretken, verimli bir yolculuk oldu bizimkisi ve yazarlarımızla, okurlarımızla ürettik, paylaştık ve dayanışma gösterdik. Dostlarımız, aydınlığın taşlarını döşemeye çalıştığımız bu yolda bizi yalnız bırakmadılar. 2004’ten bu yana Aratos’un yanında olan herkese teşekkü ediyoruz.

Aratos Felsefe Dergisi bu sayıyla 19. yılına güzel bir sürpriz ile giriyor. MÖ. 315-240 yılları arasında yaşamış ve dergimize de adını verdiğimiz şair, matematikçi ve gökbilimci Tarsuslu Filozof Aratos’un yazdığı “Gök Olayları” (Phaenomena) adlı kitabının İngilizce’den çevirisi tarafımızdan yapılarak ilk defa onun yaşadığı topraklarda Türkçe olarak yayınladık. Kendi adıma bu yıllarca hayal ettğimi ve planladığım bir şeydi. Bugün Aratos’un “Gök Olayları” kitabını dergi olarak ve Aratos Yayınları’ndan çıkarmış olmaktan mutluyum.

Bir başka önemli gelişme ise geçen yıl duyurusunu yaptığımız ve bu sayımızda da yer verdiğimiz gök bilimci (astronom) filozof Aratos adına Tarsus dışında bir tepe ya da yüksek bir mevkiye Aratos Gözlemevi kurmaktır.  Böyle büyük çaplı bir projeyi hayata geçirmenin zor olduğu bir gerçek. Tarsus’a bir bilim ve aydınlanma yapısı olarak Aratos Gözlemevi kurma hayalinin peşinden gitmeye değer bir proje olduğuna inanıyorum. Bunu başaracığımızı umuyorum.

Aratos Felsefe Dergisi bir çınardı. Aratos bir ağaç gibi oluşturduğu kökleri özerine koca bir gövde ve onlarca dalıyla büyüdü, gürleşti, çiçeğe durdu ve meyve verdi. Başta felsefe olmak üzere, edebiyat, yayıncılık, tiyatro, konser, sinema, fotoğraf, resim ve heykel olmak üzere neredeyese sanatın bütün dallarında etkinlikler yaptık, ürettik ve paylaştık.

Şimdi 20’li yaşlara doğru yol alıyoruz. Gelecek güzel günler için, üretmek ve paylaşmak için hayallerimiz ve umutlarımız var. Filozofların yurdu Tarsus’u felsefe kenti olması için çabalarımız var. Ülke genelinde kurduğumuz felsefe okullarla Tarsus bir kez daha felsefedeki etkisini ortaya koymuştur.

2022 olmadı, 2023’ün Aratos Yılı olması için girişimimiz sürecektir.

Aratos, ortaya koyduğu emekten yana, yursever, ilerici ve aydınlanmacı ilkeleriyle varlığını sürdürüyoruz.

Felsefe olmadan aydınlanma olmaz diyoruz.

Sevgi, selam ve saygılarımla”

Uğur Pişmanlık

Aratos Felsefe Dergisi

Yayın Yönetmeni

0533 723 47 489 / aratosdergisi@gmail.com