FLAŞ HABER:
Ana Sayfa EĞİTİM-TİYATRO-EDEBİYAT-ŞİİR-MÜZİK, GÜNDEM, TARİH-FELSEFE-KÜLTÜR-SANAT-TURİZM 27 Şubat 2022 298 Görüntüleme

MERSİN Büyükşehir, ROMAN Çocuklara Her Branşta ve Sanatta Eğitim Veriyor

MERSİN BÜYÜKŞEHİR, ROMAN ÇOCUKLARA BİRÇOK ALANDA EĞİTİM VERİYOR

ELLERİ BİR YANDAN KEMAN BİR YANDAN KALEM TUTUYOR

ROMAN ÇOCUKLARA KEMANDAN MATEMATİĞE ÇOK YÖNLÜ EĞİTİM

BÜYÜKŞEHİR’DEN AKROMFED’LE ANLAMLI İŞ BİRLİĞİ

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kentin dezavantajlı mahalleleri arasında yer alan ve Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Akdeniz ilçesi Turgutreis Mahallesi’nde müzik başta olmak üzere birçok alanda çocuklara eğitimler vermeye başladı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu’yla (AKROMFED) imzaladığı protokol çerçevesinde, Sosyal Hizmetler ile Kültür ve Sosyal İşler Daireleri tarafından Akdeniz ilçesi Turgutreis Mahallesi’ndeki çocuklara yönelik eğitimler verilmeye başlandı. Aralarında okuma-yazma bilmeyen 3’ncü sınıf öğrencisinin de olduğu çok sayıda dezavantajlı çocuk, müzikten matematiğe kadar pek çok alanda eğitim alıyor.

Keman ve klarnet sesleri yükseliyor

Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı ve kentin dezavantajlı mahalleleri arasında yer alan Akdeniz ilçesi Turgutreis Mahallesi’ndeki eğitimler, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu’nun yer aldığı binada veriliyor. Geçimini çoğunlukla müzikle sağlayan ailelerin çocukları klarnetten kemana kadar birçok enstrüman üzerine eğitim alıyor. Bu sayede yeteneklerini bilgiyle güçlendiren çocuklar, hayallerinin de peşinden koşuyor. Eğitim-öğretime de devam eden çocuklar, pandemi sürecinin yarattığı eksiklikleri yine Büyükşehir’in verdiği kurslarla tamamlıyor.

“Bütüncül bir sorun var, bir yerden başlanması iyi niyeti de gösteriyor”

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, Mersin için önemli bir çalışmaya imza atıldığını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Büyükşehir Belediyesi’yle Federasyon’un iş birliği ve bunun neticesinde yapılan aktivitelerle çalışmaların bir yere bağlanması çok önemliydi. Tabi burada Büyükşehir Belediye Başkanımızın duruşu da çok önemliydi. Yavaş yavaş bazı aktiviteler başladı. Özellikle Meclis kararının alınması, tüm Meclis’in buna katkı sağlaması da çok önemliydi. Ben bütün o bileşenlere çok teşekkür ediyorum. Buraya birçok branşlarda eğitmenlerimiz geliyor. Şu anda ilkokul 3’e, 4’e, 5’e giden çocuklar okuryazar değiller. Bütüncül bir sorun var. Bununla ilgili bir yerden başlanması iyi niyeti de gösteriyor.”

“Bu eğitimlerin başında akademik eğitim ve müzikal anlamda eğitimler geliyor”

Çalışmanın Eğitim Koordinatörü Yahya Vurucu, Başkan Vahap Seçer’in öncülüğünde Büyükşehir ile Federasyon arasında bir protokol yapıldığını belirterek, “Bu çerçevede burada çeşitli eğitimler vermekteyiz. Bu eğitimlerin en başında ise akademik eğitim ve müzikal anlamda eğitimler geliyor. Özellikle ilköğretim 4 ve 5’nci sınıflar ile 6 ve 7’nci sınıflar için eğitim vermekteyiz. Bu programları öğrencilerimizin okuldaki eğitimlerini destekleyici ve tamamlayıcı şekilde planlıyoruz” dedi.

Müzik eğitimlerine ve çalışmanın amacına da değinen Vurucu, “Burada müzik ön planda. Romanlar için önemli bir kriter müzik. Dolayısıyla nota eğitimiyle birlikte çeşitli enstrüman eğitimleri veriyoruz. Klarnet, klavye, keman gibi birçok enstrümanın da eğitimlerini vermekteyiz. Bu mahalle dezavantajlı bir mahalle. Hem eğitim anlamında hem de sosyoekonomik olarak dezavantajlı olduğu için belediyemiz bu noktada çok önemli bir rol oynamakta. Vatandaşlardan aldığımız geri dönüşlerde bu hizmetlerden çok memnun olduklarını gördük” diye konuştu.

“3’üncü sınıfa gidiyorum, okuma-yazma bilmiyorum”

Eğitimlere katılan 9 yaşındaki Nazlıcan Aslan, “3’üncü sınıfa gidiyorum, okuma-yazma bilmiyorum. Öğretmenlerim bana okuma-yazma öğretiyor” derken, 12 yaşındaki Berat Akın ise “Burada ödevlerime çok yardımcı oluyorlar. Maddi durumumuz çok iyi olmadığı için biz buraya yazıldık. Şu an iyi ki yazılmışım diyorum. Burayı okuldan daha çok seviyorum” diye konuştu.

Öğrenince ilk ‘Kara Gözlüm’ü çalacağım”

Babasının kanun çalması üzerine kendisi keman çalmaya yönelen 8 yaşındaki Mehmet Pelitoğlu, “1-2 senedir ilgileniyorum. Babam da müzisyen. Babam şarkı çalıyordu. ‘Baba bana bir keman al, istiyorum’ dedim. Öyle oldu. Keman hocam gösteriyor, çok iyi de gösteriyor. Memnunum. Belediye destek olduğu için çok teşekkür ederiz. Çalmayı öğrenince ilk ‘Kara Gözlüm’ü çalacağım” dedi.

4-5 senedir klarnetle ilgilendiğini ve yeni yeni çalmaya başladığını belirten Samim Uğraş ise “Evdeydim, dedem ‘sana bir tane saz alalım, çalış’ dedi. Ben de ‘tamam’ dedim, aldı. Yeni yeni öğreniyorum. Hocalarımdan memnunum” ifadelerine yer verdi.