FLAŞ HABER:

TARSUS Belediyesi ÜRETİCİLERE, “Tarımsal Üretimde Akıllı Gübreleme ve Sulama” Konulu Seminer Verdi

TARSUS BELEDİYESİ’NDEN ÜRETİCİLERE ‘’TARIMSAL ÜRETİMDE AKILLI GÜBRELEME VE SULAMA’’ SEMİNERİ

Tarım sektöründe gerçekleştirdiği proje ve çalışmalar ile örnek teşkil eden Tarsus Belediyesi, tarımda farkındalığı ve verimliliği arttırmak, kaynakların daha ekonomik kullanımı ve çevreye verilen zararın en aza indirilmesi amacıyla üreticilere ‘’Tarımsal Üretimde Akıllı Gübreleme ve Sulama’’ semineri düzenledi.

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, ‘’ Tarsus çiftçilerinin çağdaş teknolojilerden yararlanarak zenginliği nasıl arttırabileceğinin yollarını bulması için Tarsus Belediyesi olarak elimizden geleni yapacağız’’ diye konuştu.

Yaklaşık olarak 1 milyon dekarlık tarım alanına sahip olmasıyla bilinen Tarsus’ta, yanlış gübreleme ve sulama ile verim kaybının önüne geçme, tarımda kalite ve verimi arttırma, girdileri azaltma, kaynakların ekonomik kullanımı amacıyla Tarsus Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından üreticilere ‘’Tarımsal Üretimde Akıllı Gübreleme ve Sulama’’ semineri düzenlendi. Düzenlenen seminere, Harran Üniversitesi Toprak Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Harran Üniversitesi Bitki Besleme Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Şenbayram, Tema Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erhan Akça katılım sağladı.

 

BAŞKAN BOZDOĞAN, ‘’ÇİFTÇİLERİMİZİN BEREKETLİ TARSUS TOPRAKLARINDAN ALABİLECEKLERİ EN İYİ VERİMİ ALMASINI İSTİYORUZ’’

Çevrenin korunması ve sağlıklı ürün için tarımda doğru bilgi akışına çok önem verdiklerini ifade eden Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan,’’ Akıllı tarımda gübre ve ilaç kimyasallarının azaltılması, doğru sulama bizim için çok önemli. Çiftçilerimizin bereketli Tarsus topraklarından alabilecekleri en iyi verimi almasını istiyoruz. Bu yüzden Tarsus Belediyesi olarak elimizden geleni yapıyoruz. İyi planlanmış örnek projeler ile bambaşka bir tarımın Tarsus’ta gerçekleşmesi stratejisini 4 ana başlıkta ele alıyoruz bunlar; yerli tohuma sahip çıkmak, tam 84 çeşit yeri tohumumuz bulunuyor, ürünü işlemek, kooperatif, 200 kadın kooperatifimize destek veriyor, Tarsus’un Türkiye’de gurur duyacak kooperatif yapısı var, bir de pazarlama.  Temel amaç bu topraklarda bereketin artarak refahı sağlanması ve kentte yaşayan insanların sağlıklı gıdaya ulaşmasını kolaylaştırmaktır’’ diye konuştu.

 

TARSUS’UN VERİMLİ TOPRAKLARI AKILLI TARIMLA DAHA DA BEREKETLENECEK

Tarsus’ta bulunan toprağın verimine değinen Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, ‘’Toprağın gücü çiftçinin gücüdür. Gıda Kaynakları her geçen gün azalıyor. Topraklarımız çölleşme riski altında, su kaynaklarındaki azalma tarımsal verimliliği etkileyecek, tehdit altındaki su ve toprak kaynaklarına yeteri kadar önem verilmiyor, bir de su var biz bunu akıllı olarak yönetirsek kaynaklarımızı yüzde 30 daha etkin kullanmış oluruz. Tarım arazilerinin fiziksel ve coğrafi değişkenlikleri, ürün ve çevre faktörleri, girdilerin çevreye etkisi ve maliyetlerinin yükselmesi yine üzerinde durulması önemli bir konudur. Çiftçilerimizi Akıllı Tarım ile buluşturan Dr. Haluk Bozdoğan’a teşekkür ederiz’’ diye konuştu.

‘’EN FAZLA İHTİYACIMIZ OLAN ŞEYLER TARIM ALANINDA DÜNYADAKİ İNOVASYON, YENİLİKLER VE AKILLI ÜRETİMDİR’’

Tarsus’un her şeyin yetişebileceği bir toprak bereketine sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Erhan Akça,’’ Çiftçi varsa iklim su ve toprak işe yarar. Bu dört bileşeni en iyi şekilde değerlendirirseniz Tarsus’un verimi artacaktır.  Tarsus tarımını daha akıllı şekilde yönetirsek, tarım çağdaş teknolojiler ile hayat bulacaktır. Tarsus’ta kadim topraklarda her şey lezzetli üretiliyor, çiftçilerimizin arazi kullanımında bilinçlendirilmesi de bu yüzden önem arz ediyor. En fazla ihtiyacımız olan şeylerin başında tarım alanındaki dünyadaki inovasyon, yenilikler ve akıllı üretimdir. Toprağımızı, arazimizi iyi değerlendirirsek her açıdan kazanç elde edebilirsiniz’’ dedi.

 

‘’ÇİFTLİK GÜBRESİNİN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ TOPRAK VE SU KAPASİTESİNİ ARTTIRMASIDIR’’

Seminerde çiftçilere teknik ağırlıklı bilgiler veren Doç. Dr. Mehmet Şenbayram, ‘’ Otomasyon ve bilgi sistemleri tekniklerini ile çeşitli uzaktan algılama tekniklerinin tarımsal üretimde optimizasyon amaçlı kullanımı çok önemlidir. Tarımda verimi arttırmaya yönelik çiftçilerin, üreticilerin hassas davranması gerekir. Çiftlik gübresinin en önemli özelliği toprak ve su kapasitesini arttırmasıdır. Pamuk, buğday, arpa, sulanmayan arazilerde yüzde 20 yüzde 30 arttırır ve kalitesini önemli derecede etkiler. Çeşitli etken maddelerin kullanımı konusunda çiftçileri daha dikkatli olmaya davet ediyorum. Sulama, tohum, gübre ve ilaç gibi kimyasal giderlerinin azaltılması; bu kullanımların azaltılarak çevrenin korunması, yüksek miktarda ve kaliteli ürün sağlanması; işletme ve yetiştiricilik kararları için daha etkin bir bilgi akışının sağlanması ile tarım daha iyi bir hal alacaktır’’ diye konuştu.

İki oturum şeklinde gerçekleştirilen seminerde; doğru tarım, doğal kaynakların ihtiyaç olan düzeyde kullanılmasının maliyetleri düşürdüğü, çiftliklerde kullanılan akıllı sistemlerle, üretim için gerekli olan tüm faktörlerin analiz edilerek kaynak israfının önüne geçildiği ve sonucunda kaliteli ürün üretmenin oldukça kolaylaştığı konularında alanında uzman katılımcılar tarafından sunumlar gerçekleştirildi.

Tarsus Belediyesi

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü