FLAŞ HABER:
Ana Sayfa BİLİM-SAĞLIK-YAŞAM-TEKNOLOJİ, EKONOMİ-TİCARET, ETKİNLİKLER, GÜNDEM, YEREL GÜNDEM 12 Kasım 2021 381 Görüntüleme

TARSUS Belediyesi ULUSLARARASI TARIM ÇALIŞTAYI 3. ve 4. Oturumu Orhan SARIBAL’ın Katılımıyla Başladı

TARSUS BELEDİYESİ ULUSLARARASI TARIM ÇALIŞTAYI 3. ve 4. OTURUMU Orhan SARIBAL’ın Katılımıyla BAŞLADI

TARSUS Belediye Başkanı Dr. Haluk BOZDOĞAN; “TARSUS COĞRAFYASINDA TARIM, MEMLEKETİMİZİN BEL KEMİĞİ DURUMUNDADIR”.

Tarsus Belediyesi tarafından Cumhuriyet’in 100. Yılına doğru ülkemizin sosyo-ekonomik yapısının ana temellerinden biri olan tarım konusunda düzenlenen çiftçi odaklı uluslararası tarım çalıştayı yoğun katılımla başladı.

Tarsus Belediyesi Meclis salonunda devam eden Tarsus Uluslararası Tarım Çalıştayı’nda konuşan Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan;” Tarsus coğrafyasında tarım, memleketimizin bel kemiği durumundadır” dedi.

Tarsus Belediyesi Meclis salonunda başlayan çalıştaya CHP Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Tunceli Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Osman Polat, Chp İl Başkanı Adil Aktay, Tema Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erhan Akça, Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, konusunda uzman konuşmacılar ve çok sayıda çiftçi katılım sağladı. İki gün boyunca devam edecek olan çalıştaya konularında uzman konuşmacıların yanı sıra Japonya, İtalya ve Romanya’dan da tarım konusunda bilirkişiler online katılım sağlayacak.

Kırsalda ve kentte toprak, bitki ve iklim konularında bilgi ve paylaşımlarının da olacağı çalıştayda konuşan Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan; “Öncelikle bu özel günde bilginiz ve deneyimlerinizi bizimle paylaşacağınız için teşekkürlerimi sunarım. Tarsus, elbette her şehir özeldir ancak 10.000 yıldan bugüne aralıksız yerleşimin süregeldiği sadece Anadolu’nun değil Dünyanın sayılı şehirleri arasında olması ile Dünya Kültüründe önemli bir konuma sahiptir. Bu 10.000 yıllık aralıksız yerleşimin başlıca nedeni öncelikle tarih boyunca çalışkanlığı ve fedakârlığını ortaya koyan Tarsuslu hemşerilerimiz sonrasında ise denizden 2000 metreye değin yayılan toprağı, suyu, bitkisi ve havasıyla bereketli coğrafyamızdır. Tarsus coğrafyasında tarım memleketimizin bel kemiği durumundadır ve Mersin ilinde tarımsal alan açısından nerdeyse 1.000.000 dekara yaklaşan arazisiyle en büyük tarım merkezidir. Tarım ve köylümüz Cumhuriyetimizin kuruluşundan itibaren ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün en çok değer verdiği sektörlerin başında gelmiştir. Kurtuluş Savaşının tüm yorgunluk ve yokluklarına karşın tarladan sofraya giyime Türkiye Cumhuriyeti yatırımlar yapmış ve sonrasında emeği geçen tüm yöneticilerimiz sayesinde Türkiye Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre Dünyada tarımsal üretim ve ihracatta ilk 10 ülke arasındadır. İlk 10 ülkeyi hatırlatmak gerekirse Çin, ABD, Brezilya, Hindistan, Rusya, Fransa, Meksika, Japonya, Almanya’dır. Burada dikkat çekmek istediğim bu ülkelerin hemen hepsinin aynı zamanda Dünya ekonomisinde söz sahibi ülkeler olduğudur. Bu durumda tarımın dünya ekonomisinde etkinliğinin devam ettiği net biçimde ortaya çıkmaktadır. Zaten tarımda bağımlı ülkelerin gelişmesi neredeyse imkânsızdır. Ancak biz Türkiye’nin tarımsal potansiyelinin bugün yeterince yansıtılmadığına ve Türkiye’nin ilk 3’e girmesi konusunda iddialı olduğumuzu belirtmek isterim. Bu nedenle Türkiye tarımının gözbebekleri arasında olan Tarsus ve elbette Mersin tarımını çok daha verimli boyuta ulaştırmak için çabalarımızı 24 saate yaymış durumdayız. Tarımın karşı karşıya olduğu sorunları yerelde ve küreselde yakından izliyoruz. Bu amaçla bugün siz değerli konuklarımızın katılımıyla düzenlenen ve Mersin ilinde ilk olan Tarım Çalıştayımız bugünün sorunları kadar geleceğin sorunlarını masaya yatırarak çiftçilerimize ışık gösterecek sonuçlar ortaya koyacaktır. Bizde Tarsus Belediyesi olarak bu çok değerli sonuçları yerinde Tarım Akademisi, Üretim Kursları, Tohum, Gübre ve Yem destekleri, Fidan ve fide üretimleri, Tarım Hastanesi, kuraklıkla mücadele ve kooperatifler aracılığıyla çiftçimizle paylaşarak Tarsus ve Türk Tarımına bir damlada olsa katkı yapacağız. Sözlerimi bitirirken bu çalıştayın bir başlangıç olduğunu ve sizlerin desteğiyle gelecek yıllarda daha da gelişeceğine inancımın tam olduğunu ve Tarsus Belediyesinin misyon ve vizyonunda Yüce Atamızın da belirttiği üzere bilim ve irfanın daimî olduğunu belirtmek isterim” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise yaptığı konuşmada; “Mersin gelişmekte olan bir kent. Her 5 dönüm toprağından 1 dönümü tarım toprağı hem de verimli verim toprağı. Her 5 dönümün 2.5 dönümü orman, deniz seviyesinden 2 bin rakıma kadar çeşitli ürünlerin yetiştirildiği bir coğrafya. Bölgemizde 80 çeşit ürün yetiştiriliyor. Burası zaten Tarsus, yani dünyada en iyi mısırın yetiştirildiği yerlerden birisi. Adana ovası, Tarsus ovası, Türkiye’de yetiştirdiğimiz soya fasulyesi toplamda 150 bin ton bunun üçte biri Tarsus’ta yetiştiriliyor. Buğday üretiminin en verimli en kaliteli olduğu yer ama bunun yerine daha büyük verimler aldığımız ürünleri yetiştiriyoruz. Bu doğrultuda biz Tarsus Belediye Başkanımızda bende çok değerli çalışmalar yaparak tarıma gereken desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Baş Danışmanı PM Üyesi Orhan SARIBALda yaptığı konuşmada; “Tarımın sorunu insanoğlunun sorunu tamamı ile politik bir mesele. O politik meselenin altında da ekonomik meseleler olarak gösterilmektedir. Türkiye’de 46 fakülte, 620 bin üniversite mezunu, Ziraat Mühendisi Tekniker, Teknisyen, Veteriner galiba 200 üzerinde bu konuda insanımız var. Hiçbir bilim insanı hiçbir Ziraat Fakültesini bitirmiş bir insan eksik veya yetersiz değil. Eksik ve yetersiz olan sistemin ta kendisidir. Sistem onu öyle yapar, eğer siz doğru bir sistem kurarsanız, doğan çocuğu dünyanın en dürüst ne namuslu en şerefli insanı olarak yetiştirirsiniz. Yasalar ve kanunlar bilgiler kâğıtta yazdığı biçimi ile değil, çalıştaylar yapılan sunumlar onca bilgi birikim üzerinden değil hayata geçtiği ölçüde kıymetlidir. Eğer biz insanımızı güzel yetiştiren bir sistem kuramamışsak sorumlusu tertemiz yetişen gençlerimiz olamaz” dedi.

Tarsus Belediyesi Meclis salonunda devam eden Tarsus Uluslararası Tarım Çalıştayı 12 Kasım Cuma günü akşamı uzayan saatlerde son bulacak.