FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Murat BAL 29 Mayıs 2021 643 Görüntüleme

NEDEN OLMASIN?

NEDEN OLMASIN?
Sevgili okuyucularım;
Bugün sizlere memleketim olan Tarsus’ta, meslek konum olan müzik sanatı ile ilgili bir eksiği ve bu konuda bir özlemimi dile getireceğim. 1986 yılında Tarsus Endüstri Meslek Kimya Bölümü Teknik Lisesinde, henüz 10. Sınıfta lise eğitimime devam ederken bir gazete ilanına gözü çarpan annemin, küçük yaşlardan bu yana müziğe duyduğum ilgime bağlı olarak teşviki ile  Tarsus’ta ilk kez açılacak olan “Tarsus Türk Sanat Müziği Derneği” ne girmek için kayıt yaptırmaya gitmiştim. Bu dernekleşme girişimi, bir süre Türk Sanat Müziği dalında müzik ihtiyaçlarını amatör olarak gidermek ve müzik zevklerini yaşayabilmek için bir araya gelen belli sayıdaki kişilerin attığı bir adım ve uğraşılarının daha sistemsel daha verimli hale gelmesi, aynı zamanda daha da geniş kitlelere ulaşması anlamına geliyordu…

1986 yılından bugüne değin çalışmalarına devam eden Tarsus Türk Sanat Müziği Derneği’nin 2010-2011 sezonunda yapılan seçimlerinin ardından, bu dernekten ayrılan bir grup tarafından “Tarsus İnleyen Nağmeler Korosu” adında bir başka müzik topluluğu oluşturuldu. Bu topluluk ta, hâlâ “Tarsus İnleyen Nağmeler Musiki Derneği” olarak faaliyetlerine devam etmektedir.

Bu esnada, 2015 yılında “Tarsus Türk Müziği Korosu” adında yeni bir müzik topluluğu da yine Tarsuslu müzikseverlere kucak açmıştır. Şuan, bilgi sahibi olduğum bu üç müzik topluluğundan başka, bir de “Tarsus Türk Halk Müziği Derneği” adında, yalnızca Geleneksel Türk Halk Müziği icra eden bir topluluğun varlığından da haberdarım. Ancak şu hususu belirtmem gerekir ki; bu topluluklarda (Tarsus Türk Sanat Müziği Derneği’ndeki yıllarımda kısa bir süre devam etti) izlenimlerime göre, müziğin icraatı yönünden başka kuramsal (nazari) bilgiler eğitimi hiçbir şekilde yer almamakta; alsa da yetersizdir. Dolayısıyla, adeta: “Vur patlasın, çal oynasın!” Anlayışına sahip olan bu müzik topluluklarında yer alan; belki de müziği her yönü ile öğrenmek isteyen kişiler bu isteklerinden mahrum kalmaktadır.

…………o0o………..

Tarsus’ta bu topluluklar oluşmadan evvel, müzik ile uğraşmak isteyen kişilerin Adana ve (daha yakın olduğu için olabilir) Mersin’e gittiklerini; hatta ilk musiki derneği kurulduğunda bile daha ciddi bir eğitim almak için Adana’ya; “Adana Belediye Konservatuvarı” na gidildiğini yaşadım ve biliyorum. Lakin bu kişilerden birisi de bendim.

…….…..o0o….……

Geçmişten günümüze kadar, gerek Tarsus ve çevresinde olsun gerekse yurt çapında olsun (hatta yurt dışında da) müzik konusunda ne isimlerimiz olduğu bilinmekte; tanınmaktadır. Bugün nüfusu ve büyüklüğü ile Türkiye’de bilmem kaç ilden daha büyük diye övünerek dilimizden düşmeyen Tarsus’ta, Türkiye’de bazı ilçelerde bile artık var olan bir Belediye Konservatuvarı neden yoktur?

……….o0o………

Bilim ve teknolojinin yanında; sanat, eğitim, felsefe gibi dalların da hızla ilerlediği ve geliştiği, günümüz Dünya ülkelerinde etkisini gösterirken, bu değişimlerin yaşadığımız coğrafya olan 2021 yılı Türkiye’sindeki kültürel yapımıza olumlu etkileri hiç mi yoktur? Hadi o yıllarda Adana’da var olan Belediye Konservatuvarında Türk Müziği eğitimi verecek kişiler vardı ama Tarsus’ta yeteri kadar bu türden eğitimleri verebilecek kimseler yoktu diyelim. Fakat bugün ister şehrimizden, isterse bölgemizden olsun; hatta başka şehirlerden bile gelip eğitim verebilecek o kadar ehliyetli mezun kişiler var ki! İşte bakınız Mersin’de 13 yıl önce 2008 yılında kurulan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Mersin Devlet Klasik Türk Müziği Korosu” mevcut (hatta konservatuvar okul ve dönem arkadaşım da yer alır). Amacı öğretim değildir ama vazife için bünyesinde Türkiye’nin her yerinden kişiler görev yapmaktadır.

..………o0o…….….

Tarsus’ta bir Belediye Konservatuvarının, bir müzik okulunun içini dolduracak potansiyel mevcuttur. “Tarsus Belediye Konservatuvarı” adı altında, belediyemiz bünyesinde yer alacak böyle bir müzik biriminin belki ileriki zamanlarda, bugün birçok üniversite var olan konservatuvar ve müzik bölümleri gibi, “Tarsus Üniversitesi”nde de açılacak bir konservatuvar, güzel sanatlar akademisi ya da bir müzik bölümü için zemin oluşturacağı apaçıktır.

..……….o0o…………

Bu vesile ile; derin bir geçmiş yanında aydınlık bir geleceğe sahip olması için Tarsus ve Tarsuslulara her konuda talipkâr olan yerel yöneticimiz, Belediye Başkanımız Dr. Haluk BOZDOĞAN ve kendisine destek olacak bütün oda, kamu kurum ve kuruluş yetkilileri ile özel teşebbüslerin, sanatın dallarından birisi olan müzik alanında da hemşehrilerinin yanında yer alarak bu ihtiyacını karşılayacağını umuyor; böylesine bir eğitim yuvasının kendilerine nasip olacağı inancını taşıyorum.

NEDEN OLMASIN?

Sevgili Okuyucularım;
Yazıma yine aynı başlık ile son verirken, bir sonraki satırlarda tekrar buluşmak üzere hoşça kalın, mutlu kalın; müzikle kalın!

Murat BAL
28 Mayıs 2021/İST.

İlginizi çekebilir

DOST ACI SÖYLERMİŞ…

DOST ACI SÖYLERMİŞ…