FLAŞ HABER:

TARSUS ÇIPLAK MAHALLESİ Kitabının 2. Baskısı ARATOS Yayınlarından Çıktı

TARSUS ÇIPLAK MAHALLESİ KİTABININ

2 BASKISI ARATOS YAYINLARINDAN ÇIKTI

Aratos dergisi, bugüne kadar yayımladığı kitaplara bir yenisini daha ekledi. Daha önce makale olarak yayımlanan, sonra TRT tarafından belgesel film olarak da çekilen Tarsus Çıplak Mahallesi kitabının 2. baskısı Aratos Yayınları’ndan olarak çıktı.

Edinilen bilgiye göre gördüğü ilgi nedeniyle tükenen Tarsus Çıplak Mahallesi kitabının, yeni bilgi ve görsellerle genişletilmiş yeni baskısı yapıldı.

Aratos dergisi yayın yönetmeni Uğur Pişmanlık konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, dergi olarak bugüne kadar Tarsus tarihi ve kültürünü yansıtan çok sayıda kitap yayımladıklarını belirerek, “Sadece dergi yayımlamakla yetinmiyoruz, kitaplar yayımlayarak da kültürel ve sanatsal yaşama katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Tarsus Çıplak Mahallesi kitabı, öğretmen Adem Göçer arkadaşla birlikte hazırladığımız yerel sözlü tarih çalışması oldu” dedi.

Tarsus Çıplak Mahallesi adıyla yayımlanan kitabın ön sözünde Uğur Pişmanlık şunları yazmış, “Eskiden Tarsus’ta bir Çıplak Mahallesi vardı. Ekonomik faaliyetlerin niteliği değişip kent büyüdükçe, yeni apartmanlar tarafından yutulan bu mahallenin ve bu coğrafyanın kadim öyküsü 19. yüzyıla dayanıyor. Çukurova, pamuk üretilebilecek coğrafyalardan biriydi. Toprak boldu, bereketliydi ama pamuğu işleyecek nüfus yoktu. Çözüm, Mısır, Lübnan ve asıl olarak Suriye’den getirtilen tarım işçilerinde bulundu. On binlerce kadın, erkek, çoluk, çocuk tarım işçisi bölgeye taşınıp Adana ve Tarsus’ta iskân edildi. O işçiler ki; pamuk tarlalarında dur durak bilmeden çalışacak, Çukurovalılar tarafından “Fellah” diye anılacak; birkaç yıl sonra başlarını sokacak damlarının kurulu olduğu mahalleye de ‘Çıplak Mahallesi’ denecekti. Bu kitap, yaklaşık 200 yüz yıl önce pamuk ekimi için Suriye’den getirilen Arap tarım emekçilerinin öyküsünü anlatıyor. Kitap, daha önce makale olarak yayımlanan ve TRT Belgeseli yapılan şimdiki Cumhuriyet Mahallesi olan Çıplak Mahallesinde yaşayan insanlarla yapılan görüşmelerle bir yerel sözlü tarih çalışması olarak ortaya çıktı. Hem tarihsel hem de sosyolojik bir olgu olan Çıplak Mahallesini bir de kitap olarak kalıcılaştırmayı amaçladık”.

Uğur Pişmanlık

Aratos Felsefe Dergisi

Yayın Yönetmeni

 İletişim:

Uğur Pişmanlık

Tel: 0 533 723 47 89

aratosdergisi@gmail.com

ugurpismanlik@gmail.com