FLAŞ HABER:

Osman HOMURLU Yazdı: FELSEFENİN KENTİ TARSUS

FELSEFENİN KENTİ TARSUS
TARSUS 2. STOA FELSEFE FESTİVALİ DEVAM EDİYOR

Antik çağda Stoa Felsefe Okulu’nun bulunduğu ve bir çok Stoacı Filozof’un yetiştiği Tarsus’ta, geçen yıl Tarsus Belediyesi, Aratos Felsefe Dergisi ve Tarsus Kent Konseyi işbirliğiyle Tarsus 1. Stoa Felsefe Festivali gerçekleştirilmişti.
Tarsus Belediyesi, Tarsus Kent Konseyi ve Arotos Felsefe Dergisi işbirliğiyle 27- 29 Mayıs tarihleri arasında yapılacak 2. Tarsus Stoa Felsefe Festivali başladı.

27 Mayıs 2022 Cuma günü Tarsus Boğaziçi Üniversitesi Gözlükule Kazıları Merkezi Konferans Merkezinde saat 17.00’de Festival açılışı ve konuşmalardan sonra, Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünden Öğretim Görevlisi Yıldız Allahverdi ve öğrencilerinin “Tarsuslu Filozof Gökbilimci ARATOS Yansımaları” 2022 Resim Sergisinin açılışı yapıldı.Yıldız Allahverdi’nin mozaik çalışmaları ve öğrencilerin yağlı boya ve akrilik Aratos portreleri çok başarılıydı.

Son olarak, Uğur Pişmanlık’ın senaryonsun yazdığı, yardımcı yönetmenlik yaptığı “Kölelikten Filozofluğa Epiktetos” adlı belgesel film ile Uğur Pişmanlığı İstanbul’ da çektiği ve yönetmenliğni yaptığı “Sokak Şarkıcıları” belgeseli gösterildi. Festivalin 2. Gününde, 28 Mayıs 2022 Cumartesi günü saat 10.00 ‘ da Tarsus Saint Paulus Kilisesi’nde başlayan oturumlarda ; rahatsızlığı nedeniyle Festivale katılamayan Aratos Felsefe Dergisi Yayın Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zehragül Aşkın’ın Stoa Felsefesi hakkında sunduğu bildirisi okundu. 9 Eylül Üniversitesi Felsefe bölümünden Prof.Dr. Doğan Göçmen’in yönettiği oturumda; Prof. Dr. Sinan Özbek, Doçent Dr. Çetin Türkyılmaz ve Prof.Dr. Doğan Göçmen Stoa Felsefesi hakkında bilgiler verdiler. Aynı gün saat 14.00’de başlayan oturumu ise Prof Kamuran Elbeylı yönetti.Çukurova Üniversitesi Felsefe Bölümünden Doç. Dr. Mustafa Günay, Prof. Dr. Doğan Göçmen ve Çukurova Üniversitesi Felsefe öğretim Görevlisi Celal Gürbüz ve Prof.Dr. Kamuran Elbeyoğlu c Stoa Felsefesi ve bu felsefenin kurucusu Kıbrıslı Zenon, Tarsuslu Kırısippos, Romalı Seneca, Roma İmparatoru Marcus Aurellius,Hiyeropolis’li Epiktetos’un görüşleri anlatıldı.

Oturumun bitmesinden sonra,Aratos Felsefe Okulu’ na katkıları nedeniyle Eren Erdem, Mehmet Akay, Uğur Çoban’ a teşekkür plaketleri takdim edildi.Sonrasında, İzmirli sanatçı Sevinç Öztürk’ ün yazıp oynadığı ve yönetmenliğini Uğur Pişmanlık’ın yaptığı “İskenderiyeli Hypatia” tek kişilik oyun sahnelendi. Müzisyen İsmet Karabulut’un başkanlığında müzik sunumuyla Festival’’ in 2. Günü bitmiş oldu.

29 Mayıs 2022 Pazar günü, 2. Tarsus Stoa Felsefe Festivali son günü Mersin Mezitli Kent Konseyinde yapılacaktır.
Bu suretle Antik çağda Felsefenin kenti olan Tarsus’ta, zamanımızda da felsefe yapılması ve Tarsus’ta Stoa Felsefe Okulu’nun mevcudiyeti, elliye yakın Tarsuslu Fiozof’un Stoacı olması sebebiyle, Tarsus Stoa Felsefe Festivali’nin 2.si yapılarak, bundan böyle geleneksel hale getirilmesi aydınlanmaya katkı anlamına gelmektedir.

Bu güzel Festivalin düzenlenmesinde katkı sunan başta Tarsus Belediye Başkanımız Dr. Haluk Bozdoğan, Kent Konseyi Başkanımız Reşit Tok ve Aratos Felsefe Dergisi yayın yönetmeni ve sahibi Uğur Pişmanlık’a ve emeği geçenlere şükran borçluyuz.

Osman HOMURLU

Emekli Cumhuriyet Savcısı

TARSADER Başkanı