FLAŞ HABER:

Osman HOMURLU Yazdı: ÇUKUROVA ÇAĞDAŞ 1. ULUSLARARASI TARSUS FESTİVALİ’NE ETKİN KATILDI

ÇUKUROVA ÇAĞDAŞ 1. ULUSLARARASI TARSUS FESTİVALİ’NE ETKİN KATILDI

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen 1. Uluslararası Tarsus Festivali “Kleopatra Yılı” etkinliklerine Çukurova Çağdaş Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı katılarak festivale damgasını vurdu. 4- 5- 6 Kasım tarihleri arasında icra edilen Festival Tarsus’un daha çok tarihi bina ve mekanlarında, meydan ve sokaklarında yapıldı. Halkın yoğun ilgi ile katıldığı festivalde aynı saatlerde bir çok yerde etkinliklerin olması Tarsus cadde ve sokaklarını alabildiğine hareketlendirdi. Festival her yıl ayrı bir Tarsus Tarihi Figürleri üzerinden isim alacak. Bu yıl Tarsus Festivaline “Kleopatra Yılı” denildiği gibi...

Tarsus’ta ilk kez bu çapta yapılan ve Uluslararası olan, korteji ile dans ve müzikleri, geleneksel kıyafetleriyle etkinliğe renk katan bir çok ülkeden ekiplerle, resim sergileri, konserler, paneller ve söyleşilerle, kent dışından gelen misafirlerle Tarsus Yaşamı 3 gün boyunca çok çeşitli renklenerek hareketlendi.

Tarsus’ta Uluslararası Çağdaş Sanatlar Müzesi kurmak için örgütlenen, destekçisi 2500’ü aşan Tarsus Kültür Girişimi İnsiyatifi ve içinden doğan Mütevelli Heyet sayısı 165’i bulan Çukurova Çağdaş Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı, Tarsus’ta bir ilk olan Ülkeye mal olmuş tanınmış 23 Ressamımızın 27 Eserini Tarsus’ta tarihi bir atmosferde 1887 yılında kurulan Tarihi Çukurova Sanayi Fabrikaları Çır Çır Fabrikası ve Deposunda festival boyunca ve akabinde 19 Kasım 2022’ye kadar sergiledi.

Çukurova Çağdaş Yönetim Kurulu, Tarsus’ta Vakıf bünyesinde ilk defa bir Sanat Kitapları Kütüphanesi kurmak üzere bağış kampanyası başlattı ve gelen ilk Sanat Kitaplarını sergide halkımızın beğenisine sunuldu. Sergimiz, 4 Kasım’da açılıp, halkımızın gezebilmesi için 19 Kasım’a kadar açık kaldı. Bu süre boyunca sanatseverler sergimizi gezdiler ve takdirlerini ilettiler. 5 Kasım tarihinde Sergi Salonunda, Tarsus’un Kültürel geleceği ve Uluslararası Çağdaş Sanatlar Müzesi üzerine/ Yapabiliriz başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi. Çukurova Çağdaş Kurucusu ve Ankara Temsilcisi Prof. Dr. Tansel Türkdoğan ile Dünya eski Müzeler Konseyi Başkanı Suay Aksoy söyleşi gerçekleştirdiler. Bayburt Baksı Müzesi Kurucusu ve Çukurova Çağdaş Danışmanlarından Sanatçı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ise rahatsızlığı sebebiyle gelemediğinden söyleşiye bir video ile ekrandan katıldı.

11 Kasım günü ise; Çukurova Çağdaş Kurucusu ve Genel Koordinatör Danışmanı Ressam Ekrem Kahraman, Ressam, Akademisyen, Yazar Zafer Kalfa ile Çağdaş Sanatı konuştular. Zafer Kalfa, Çukurova Çağdaş’ın destekçisi ve danışmanlarından olup, Amerika’da Çağdaş Sanat araştırmaları yapıp, “Modern Sanatta Amerikan Mucizesi” isimli kitabın yazarı olması sebebiyle, Amerika’da çağdaş sanatın gelişmesinin aşamalarını, sanatın geldiği üst noktayı ve Amerika’daki çağdaş sanat müzelerini izleyicilere aktardı. Söyleşi sonunda isteyen izleyicilere kitabını imzaladı.

4 Kasım’da başlayıp, 19 Kasım’a kadar süren sergimizi İstanbul’dan gelen Klikya Derneği Başkan ve üyeleri gezdiler.  Kurucumuz ve Genel Koordinatör Danışmanımız ressam Ekrem Kahraman, sergi salonunda Çukurova Çağdaş hakkında bilgilendirmede bulundu. Sergimizi, kurum olarak destekçilerimizden biri olan Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkan
Yardımcısı Fuat TOGO ve Yönetim Kurulu Üyeleri gezdiler. Çukurova Çağdaş hakkında bilgi aldılar. Çukurova Çağdaş, bundan sonra da Tarsus’ta ve Çukurova’nın diğer kentlerinde ses getiren büyük etkinlikler düzenlemeyi sürdürecektir.

2023 yılı Mart ayı içinde yapılacak Adana Portakal Çiçeği Karnavalı’na geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Çukurova Çağdaş olarak katılacağız. Bu etkinlikte, Çukurova Çağdaş Sanat Kültür ve Eğitim Vakfımızı tanıtacağız. 2023 yılında gerçekleştireceğimiz 1. Uluslararası Akdeniz Bienali hakkında bilgilendirme yapıp, halkımızı davet edeceğiz.

Çukurova Çağdaş, 15 Nisan 2023 tarihinde, Dünya Sanat gününde başlayacak ve Mayıs sonuna kadar devam edecek Tarsus merkezli ve diğer Çukurova Kentlerinde de etkinlikleri olan, “1.Uluslararası Akdeniz Bienali”‘ni gerçekleştirecektir. Tarsus’ta bir ilk olacak “Uluslararası Akdeniz Bienali” kapsamında değişik ülkelerden sanatçılar ile Ülkemiz sanatçıları, Tarsus’un tarihi mekanlarında sanatlarını sunacaklar. Halkımızla beraber olacaklardır. Tarsus’a festivalden sonra yine canlılık gelecek, Tarsus sanatla bütünleşecektir.

Tarsus’ta Uluslararası Çağdaş Sanatlar Müzesi kurmak için yola çıkan Tarsus Kültür Girişimi İnsiyatifi ve Çukurova Çağdaş Sanat Kültür ve Eğitim Vakfına değerli Çukurova Halkının desteklerini, etkinliklerimize katılımlarını ve katkılarını bekliyoruz.

Birlikte Gerçekleştireceğiz. YAPABİLİRİZ.

Osman HOMURLU

Emekli Cumhuriyet Savcısı

TARSADER Başkanı 

Çukurova Çağdaş Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı Hukuk Sorumlusu