FLAŞ HABER:
Ana Sayfa GÜNDEM 25 Haziran 2021 367 Görüntüleme

MERSİN Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap SEÇER; “Toprakla Suyu Buluşturalım, Üretimi Kalitelendirelim”. 

MERSİN Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Üretimi Güçlendirerek 2021’de 100 Km SULAMA BORUSU Desteğini Tarım Üreticisine Sağladı

MERSİN Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap SEÇER; “Toprakla Suyu Buluşturalım, Üretimi Kalitelendirelim, Su Değerli, Suyun Her damlasının Değerini Bilelim”.

Başkan Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin “Su ile toprağı buluşturuyoruz. Bereketi bol olsun” sloganıyla Toroslar ilçesi Doruklu Mahallesi’nde düzenlenen sulama borusu dağıtım törenine katıldı. Üreticilere sundukları desteklerin günü kurtarmaya dönük olmadığını vurgulayan Başkan Seçer, göreve geldiği günden bu yana tarımsal alanda hayata geçirdikleri projeleri anlattı.

Başkan Seçer, tarımda sulamanın önemine dikkat çekerek, sulama borusu desteğiyle ilgili olarak “Toprakla suyu buluşturalım, üretimi kalitelendirelim, verimli olsun, pazar payı, pazar değeri olsun diye bunu yapıyoruz” dedi. En büyük giderlerin başında boru temininin geldiğini vurgulayan Seçer, “Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin büyüklüğüne yaraşır bütçeler yapıyoruz. Yasak savmak için ‘yaptı desinler’ diye değil. Onun için geçen yıl 60 km dedik ama ‘bir sonraki yıl 100 km’ye çıkaracağız’ dedik ve çıkardık” diye konuştu. Suyun önemine de dikkat çeken Seçer, “Su değerli, suyun her damlasının değerini bilelim” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, tarımda üretimin artırılması ve çiftçinin desteklenmesi kapsamında hayata geçirdiği çalışmalardan biri olan sulama borusu dağıtımına bu yıl da devam ediyor. Toroslar ilçesi Doruklu Mahallesi’nde “Su ile toprağı buluşturuyoruz. Bereketi bol olsun” sloganıyla sulama tesisleri için sulama borusu dağıtım töreni gerçekleştirildi. Törene katılan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, bu yıl yapacakları toplam 100 kilometrelik sulama borusu desteğinden tarıma yönelik diğer hizmetlere kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

“Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma dönük yaptığı faaliyetler günü kurtarmak için değil”

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi’nin öncülüğünde Doruklu Mahallesi Toroslar İlkokulu’nda düzenlenen törene, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan, Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, Mersin Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri, İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Dutar, bürokratlar, mahalle muhtarları ve çok sayıda çiftçi katıldı. Başkan Seçer, tarımın çok emek isteyen, üreticilerin ailelerinden uzakta gece-gündüz demeden çalıştığı kutsal bir çalışma alanı olduğunu belirterek, göreve geldiği günden bugüne kadar tarımı önceleyen projeler yürüttüklerini kaydetti. Seçer, özellikle pandemi sürecinde tarımın ve üretimin değerinin daha çok anlaşıldığını ifade ederek, “Tarım önemli. Türkiye’de her 100 kişiden 25, 26, 27 kişi; bu yıllara göre iner, çıkar tarımda çalışıyor. Bu önemli bir rakam. Yani sadece ekonomi olarak bakmayın, işin bir de toplumsal boyutu var. Siz tarımsal üretime destek olmadığınız noktada, tarım üretimi yapılmadığı noktada sosyal olaylara neden olursunuz. Köyünde üretim yapamayan çiftçi şehre göç etmek zorunda kalır, şehre gittiği zaman iş bulamadığı noktada, geçimini sağlayamadığı noktada siz toplumsal olaylara neden olursunuz. Eğitim ortadan kalkar, eğitimsiz bir toplum gelişemez. İnsanların önceliği karnını doyurmaksa aklına okul, sanat gelmez, aklına bir başka uğraş alanı gelmez” dedi. Yerel yönetim olarak tarımın önemini bilerek yetki, sorumluluk ve imkanlar çerçevesinde tarım politikaları uyguladıklarını belirten Seçer, “İyi işler yaptığımızı görüyoruz. Bunu sizlerden alıyoruz, sizlerden duyuyoruz. Onun için her yıl daha farklı projelerle bu konunun üzerine gidiyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma dönük yaptığı faaliyetleri günü kurtarmak, yasak savmak için, ‘yapıyor desinler’ diye yapmadığımızı hepiniz biliyorsunuz” diye konuştu. 

“Toprakla su buluşsun, üretim kalitelensin”

Seçer, hem Toroslar ilçesindeki kırsal mahallelerde hem de Yenişehir ilçesinin bazı mahallelerinde çelik boru dağıtımının gerçekleştirileceğini belirterek, “Biz geçen yıl 60 kilometre boru dağıttık. Toprakla suyu buluşturalım, üretimi kalitelendirelim, verimli olsun, pazar payı, pazar değeri olsun diye bunu yapıyoruz. Kıraç arazide üretim farklı, sulanabilir arazide üretim, verim, kalite, her şey farklı. Sulamanın önemi büyük. Tabii ki cazibeyle su alamadığınız tarım topraklarına mecburen boru yardımıyla, motopomp yardımıyla suyu temin etmek zorundasınız. En büyük giderlerin başında da boru temini geliyor. Biz buna bakmıyoruz. Olayın tabii ki bütçe boyutu önemli, biz de Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin büyüklüğüne yaraşır bütçeler yapıyoruz. Yasak savmak için ‘yaptı desinler’ diye değil. Onun için geçen yıl 60 km dedik ama ‘bir sonraki yıl 100 km’ye çıkaracağız’ dedik ve çıkardık. Bugün sadece burada dağıtımına başlayacağımız çelik boru 57 kilometre. Yani geçen yıla aşağı yukarı yakın. Kalan 43 kilometrelik boru dağıtımımız da HDPE boru olacak, ona da önümüzdeki günlerde başlayacağız” ifadelerine yer verdi.

“Akla yatkın projeleri destekliyoruz. Kimsenin yanlış yapma hakkı ve şansı yok”

Başkan Seçer, Toroslar ilçesi Doruklu Mahallesi’nin yanı sıra Alanyalı, Bekiralanı, Kavaklıpınar, Kepirli ve Korucular Mahallelerine toplam 4 bin 278 metre çelik boru teslim edileceğini söyledi. Yenişehir ilçesinde ise Çukurkeşlik, Değirmençay ve Karahacılı Mahallelerine toplamda 4 bin 428 metre sulama borusu teslim edileceğini belirten Seçer, şöyle devam etti:

8 bin 700 metre her iki ilçemize çelik boru dağıtımını gerçekleştireceğiz. Bu böyle kalmayacak. Peşi sıra devam edecek arkadaşlarımız. Diğer ilçelerimizin de çelik boru dağıtımı olacak. Bunlar torpille olmuyor. Türkiye ne çektiyse kayırmacılıktan çekti. Böyle bir şey yok. Biz bunları kooperatifler marifetiyle yapıyoruz. Proje geliyor, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığımızda şube müdürlüğümüz var. Akla yatkın projeleri destekliyoruz. Kimsenin yanlış yapma hakkı ve şansı yok. 100 kilometre çelik boru ve HDPE dağıtılıyor ama bunlar adalete uygun. Teknik veriler, müracaatlar çerçevesinde değerlendiriliyor. Hangi kooperatiften bu talepler gelmiş, sen hangi partiye destek vermişsin, Vahap Seçer’e oy verdin, vermedin böyle bir ayrım içerisinde asla değiliz. Biz kayırmacılıktan, ayrımcılıktan çok çektiğimizi düşünen bir partinin üyesiyiz. Aynı hatayı yapamayız. Akdeniz’de 732, Aydıncık’ta 1788, Bozyazı’da 1800, Çamlıyayla’da 1002, Erdemli’de 5 bin 342, Gülnar’da 3 bin 6, Mezitli’de 2 bin 4, Mut’ta 8 bin 172, Silifke’de 13 bin 362, Tarsus’ta 1002, Yenişehir ve Doruklu’yu söyledim, toplamda yaklaşık olarak 57 kilometre çelik boru dağıtılacak. 43 kilometre de HDPESu değerli, suyun damlasının değerini bilelim.”

Birçok konuda projeler ürettiklerini, yardım, destek, proje ortaklığı yaptıklarını sözlerine ekleyen Seçer, Silifke Balandız’da gerçekleştirilen sarı buğday hasadını hatırlattı. Seçer, toplam 60 dekar arazide ata tohumu sarı buğday ürettirdiklerini, projeyi Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsü ile yaptıklarını belirterek, “Bakanlıkla iş birliği yapıyoruz, bunlar önemli. Yerel yönetimlerin bu yaptıkları çok önemli. Onlar yıllarını veriyorlar öyle kolay değildir tohum ıslah çalışmaları yıllarınızı verirsiniz. Biz emeğe saygılı insanlarsak onlara destek olacağız, ‘bu tohumların yaygınlaştırılmasına yerel yönetimler olarak destek vereceğiz’ dedik” ifadelerini kullandı.

Tarım ve hayvancılık alanındaki projeler devam edecek

Seçer, geçen yıl başlatılan ve 5 yıl sürecek olan ‘Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesini hatırlatarak, projenin bu yıl da çok güzel ve verimli bir şekilde devam ettiğini söyledi. Kadın üreticileri ve kadın personelleri görünce çok mutlu olduğunu kaydeden Seçer, Büyükşehir Belediyesi’nin her kademesinde kadın çalışanların olduğunu vurguladı. ‘Kaz Projesi’ni başlattıklarını ve pazar değerinin yüksek olduğunu belirten Seçer, “100 üreticiye toplam 10 bin kaz. Bunları kadınlar üretiyor. Bir mağazalar zinciri ile bizzat yardımcı oldum. Kooperatifle iş birliği halinde yapıyoruz, alım sözleşmesi imzaladık. Üretildiği zaman Türkiye’nin en büyük mağazalar zincirinden biri de bunu alacak. Şu anda kesimhanesini de yapıyoruz. Bu proje 1, 2 yıllık değil çok yıllara sari olsun istiyoruz. Bunlar çok değerli projeler. Allah bizi mahcup etmesin. Birkaç yıl sonra bunların neticesini çok daha güzel göreceksiniz” diye konuştu.

Fide, fidan ve tohum desteklerinin devam edeceğini kaydeden Seçer, “Badem fidanı, ceviz avokado, alıç fidanı, lavanta fidesi; 250 bin adet dağıtmışız lavanta fidesi. Kantaron fidesi, nergis soğanı bunlar dağıtıldı, dağıtılıyor. Badem fidanı 15 bin adet Ekim ayında dağıtılıyor, sipariş vermişiz, üretimi yapılıyor. Ceviz fidanı Kasım’da dağıtılacak 20 bin adet. Alıç fidanı dağıtmışız 1868 adet. Kantaron fidesi dağıtımını yapmışız 124 bin adet. Bunlar ufak ufak görünse de bölgede sağladığı üretimler açısından çok önemli dokunuş yapıyor bütün ailelere. Gülnar’da ata tohumu nohut üretiyoruz. 34 üreticiye 170 dekar; kırsalda 170 dönüm çok önemlidir. Toplamda 2 bin 40 kilo tohum desteği verdik ve biz bunun da ürününü alacağız. Kadın kooperatifiyle anlaşmaları var ama tohumları biz veriyoruz” dedi.

Alet, ekipman ve makine destekleri her bölgenin ihtiyacına yönelik yapılıyor

Kooperatifler aracılığıyla alet ekipman desteklerine devam ettiklerini dile getiren Seçer, arıcılara yapılan malzeme desteğinden lavanta distilasyon ünitesine, hamur yoğurma makinesinden zeytin boylama makinesine, üzüm sıkma makinesinden sera naylonuna kadar birçok alanda alet, ekipman ve makine desteği yapıldığını ve yapılmaya devam ettiğini söyledi. Seçer, “Her bölgenin kendine münhasır talepleri oluyor. Uygun olanları biz kooperatifler, birlikler ve odalar vasıtasıyla karşılıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Üretici destekleniyor, ürünler Mersinlilere ulaşıyor

Başkan Seçer, pandemi sürecinde en çok sosyal desteklerin öne çıktığını hatırlatarak, çocuk mamasından hijyen paketine, gıda kolisinden sıcak yemek yardımına kadar her ihtiyaca, her yaraya merhem olmak için çalıştıklarını söyledi. Seçer, “Bazen de bunu tarım ürünleri ile yaptık” diyerek, üreticilerden alınan süt ve üzümleri çocuklara dağıttıklarını hem tüketiciyi hem üreticiyi desteklediklerini söyledi. Seçer, limonları elde kalan üreticilere yapılan destekten vatandaşlara dağıtılan narenciye ürünlerine kadar her destekte hem üreticiye hem tüketiciye yarar sağladıklarının altını çizdi.

Seçer, Darısekisi ‘Örnekköy’ projesini anlattı

Başkan Seçer, Toroslar ilçesi Darısekisi’nde çok önemli bir çalışma yürütüldüğünü ifade ederek, “Mersinden Kadın Kooperatifi ile yapıyoruz bunu. Eski köy okulunu bakımdan geçirdik. Eğitim, sosyal etkinlik alanı, köy meydanı, çay evi, şehir terası, organik tarım alanı gibi bölümleri yapıyoruz belediye desteğiyle. İnsanlar kafileler halinde orayı görmeye gelsinler. Bir Örnekköy, bunu artıracağız. Tarsus’ta, Günar’da, Silifke’de birçok bölgede. Yerli turist çekmek, işte bu tip cazibe alanı yaratmakla oluyor. Bunu da kırsalda inşallah sağlamak için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Organik tarım projemiz var. 100 üreticimize destek vereceğiz. Toroslar’da, Gözne, Hamzabeyli, Darısekisi, Değnek, Çelebili, Yeniköy, Evcili, Kepirli, Arslanköy, Atlılar Mahallelerinde 28 organik tarım üreticisine destek veriyoruz” dedi.

“Kaynakları en akıllı şekilde kullandığımız sürece bu ülkenin sırtı yere gelmez

Başkan Seçer, Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü tarafından hibe sağlanan Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi ile Mersinden Kadın Kooperatifi’nin iş birliği içerisinde tamamlanarak faaliyetlerine başlayan Mersinden Güneş Enerjisi İle Kurutma Tesisi’nden bahsetti. Seçer, “Orada 25 kadın çalışıyor. 25 ayrı eve orada emekleri karşılığı aldığı ücretler gelir olarak giriyor. Bu çok değerli, çok kutsal bir iştir. Tarım kutsaldır, çalışmak, alın teri kutsaldır. Adalet hepsinden çok daha kutsaldır. Bu ülkede adalet dağıttığımız sürece, hakkaniyetli olduğumuz, bu ülke için çalıştığımız sürece bu ülkenin kaynaklarını en akıllı şekilde kullandığımız sürece bu ülkenin sırtı yere gelmez” diye konuştu.

“Çiftçiye sunulan bu destekler Mersin’i güçlendirecek”

MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, “Sanayi Odası olarak biz Mersin’de yapılan tüm hizmetlerin yanındayız. Mersin’e kim bir çivi çakarsa gerçekten biz çok mutlu oluyoruz” dedi. Yapılan destek ile tarımın öneminin çok iyi anlatıldığını dile getiren Kızıltan, Doruklu’ya yapılan bu hizmetin çok anlamlı olduğunu ve çiftçiye sunulan bu desteklerin Mersin’i güçlendireceğini söyledi.

Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, Başkan Seçer’in ziraatçı kimliğinin Mersin için büyük bir şans olduğunu belirtti. Başkan Seçer’in tarıma yönelik desteklerinden söz eden Yılmaz, bu desteklerin bir eve, bir köye, bir kırsala yatırım olduğunu ve önemli hizmetler olduklarını vurguladı.

Doruklu Mahallesi Muhtarı Hüseyin Demir ise Büyükşehir Belediyesi tarafından sunulan sulama borusu desteğinin kente ve köye hayırlı olması dileğinde bulunarak, Başkan Seçer’e tarıma sunduğu desteklerden dolayı teşekkürlerini iletti. Karahacılı Mahalle Muhtarı Hasan Yılmaz da Başkan Seçer’in 5-6 ay önce mahallelerini ziyaret ettiğini, kendilerine sulama borusu sözü verdiğini ve bu sözü fazlasıyla yerine getirdiğini aktardı.