FLAŞ HABER:
Ana Sayfa GÜNDEM, SİYASET HABERLERİ 28 Mayıs 2021 357 Görüntüleme

MERSİN Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap SEÇER MESKİ Toplantısında; “26 Aylık Sürede, 13 İlçemizde Ayrım Gözetmeksizin Projelerimizi Hayata Geçiriyoruz. ”

MESKİ MAYIS AYI OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI 1. BİRLEŞİMİ YAPILDI

MERSİN Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap SEÇER MESKİ Toplantısında; “26 Aylık Sürede, 13 İlçemizde Ayrım Gözetmeksizin Projelerimizi Hayata Geçiriyoruz. ANTALYA Sınırından ADANA Sınırına Kadar Her Lokasyonda Su Kaynağı Bulma Fırsatımız Var. Yeter ki, Makul, Akıllı, Bilimsel Projeler Ortaya Koyabilelim…”.

SEÇER, MESKİ’nin DENETÇİ RAPORUNU DEĞERLENDİRDİ; “SİYASİ TETİKÇİLİK YAPILMIŞ. BİZ DENETÇİLER KURULU SEÇİYORUZ, TETİKÇİ SEÇMİYORUZ. BU DENETÇİ RAPORU YOK HÜKMÜNDEDİR”. 

MESKİ Genel Müdürlüğü 2021 yılı Mayıs Ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın 1. Birleşimi, Başkan Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Başkan Seçer, “Takdir ederseniz 26 aylık sürede, 13 ilçemizde herhangi bir ayrım gözetmeksizin, ihtiyaç öncelikli, ivedi sorunları çözme amaçlı projelerimizi bir bir hayata geçiriyoruz” dedi.

Mersin’in özel bir yer olduğunu ve Toros Dağları gibi çok muazzam bir su kaynağının bulunduğunu anlatan Seçer, “Antalya sınırından Adana sınırına kadar her lokasyonda, her bölgede, her yerleşim yerine su kaynağı bulma fırsatınız var, imkânınız var. Yeter ki makul, akıllı, bilimsel projeler ortaya koyabilelim” diye konuştu.

MESKİ Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu’nun bir önceki yıl çalışmalarına ilişkin hazırlanan Denetçi Raporu’nu değerlendiren Başkan Seçer, “Raporlarda içler acısı şeyler var. Siyasi yorumlar yapmış. Bu haddi değil, hakkı değil. Burada çok açık söylüyorum siyasi tetikçilik yapmış. Biz denetçiler kurulu seçiyoruz tetikçi seçmiyoruz. Bu çok önemlidir. Bu rapor kurumu yaralar ve zan altında bırakır” dedi. Raporda çok yanlış, çarpıcı iddia ve rakamların bulunduğunu ifade eden Seçer, “Bu denetçi raporu yok hükmündedir. Tamamen kasıtlı olarak, yanlış bir tespit demiyorum kasıtlı bir yazımdır. Kasıtlı, haddini ve yasaları aşan bir yorumdur” ifadelerine yer verdi.  

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü 2021 yılı Mayıs Ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın 1. Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Genel Kurul’da; 9 gündem ve 1 gündem dışı olmak üzere toplam 10 madde görüşüldü. Genel Kurul’da ilk olarak MESKİ’nin hizmetlerinin yer aldığı video izlendi. MESKİ Genel Müdürlüğü 2020 Mali Yılı Faaliyet Raporu, Meclis Başkan Vekili Mehmet Çelik başkanlığında görüşüldü. Başkan Seçer, 26 aydır 13 ilçeye hiçbir ayrım gözetmeden hizmet götürdüklerini vurgulayarak, MESKİ Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu’nun bir önceki yıl çalışmalarına ilişkin hazırlanan Denetçi Raporu’nda siyasi yorumlar yapıldığını, raporun yok hükmünde olduğunu söyledi.

“Öncelikli, ivedi sorunları çözme amaçlı projelerimizi hayata geçiriyoruz”

Meclis üyelerinin MESKİ ile ilgili yaptıkları değerlendirmelere teşekkür eden Başkan Seçer, “Tabi ki marifet iltifata tabidir. Hoşumuza gidiyor. Elbette güzel işler yaptığımız zaman, bu da takdir edildiği zaman hoşumuza gidiyor. Ama eksiklerimiz de olduğu görülüyor. Yapılan eleştirilerden de bunları görmek mümkün. Çok işler yaptığımızı da. Takdir ederseniz 26 aylık sürede, 13 ilçemizde herhangi bir ayrım gözetmeksizin, ihtiyaç öncelikli, ivedi sorunları çözme amaçlı projelerimizi bir bir hayata geçiriyoruz. Önemli ve değerli bir kurum MESKİ. Bir kere bunu söylemem lazım. Su insan hayatında değerli. Her bir Meclis üyemiz bunu dile getirdi. Özellikle küresel ısınma kaynaklı iklim değişikliği sürecinde su bir kez daha önemli hale geldi. Türkiye de su zengini bir ülke değil. Su fakiri de değil ama işte eh arada derede. Yalnız tedbir alınmazsa su fakiri bir ülke haline geleceğiz” dedi.

Mersin’in özel bir yer olduğunu ve Toros Dağları gibi çok muazzam bir su kaynağının bulunduğunu anlatan Başkan Seçer, “Antalya sınırından Adana sınırına kadar her lokasyonda, her bölgede, her yerleşim yerine su kaynağı bulma fırsatınız var, imkânınız var. Yeter ki makul, akıllı, bilimsel projeler ortaya koyabilelim. Onun için de MESKİ birimleri arasında, özellikle proje, etüt, planlama. Bunlar çok önemli çalışmalar. Burada başlıyor. Eğer burada doğru işler yapılırsa, yani gömleğin düğmesi doğru iliklenirse aşağı doğru doğru bir şekilde gidiyor” diye konuştu.

“Her bölgeye ulaşmaya çalışıyoruz. Her bölgede yatırım yapıyoruz”

Meclis üyelerinin sorularına da tek tek yanıt vermeye devam eden Seçer, altyapı eksikliklerini gidermek için her bölgeye ulaştıklarını söyledi. Seçer, “Her bölgede yatırım yapıyoruz. Yapmaya çalışmıyoruz, yapıyoruz. Nereden yapıyoruz? Öz kaynaklarla yapıyoruz. Nereden yapıyoruz? Bulduğumuz uzun vadeli, uygun finansman maliyeti olan kredilerle yapıyoruz ya da FRIT II gibi, Avrupa Birliği’nin fonları gibi bazı enstrümanları da kullanıyoruz. Örneğin az önce Sayın Özturhan’ın sorduğu Akdeniz ilçesi Toroslar Mahallesi Homurlu, Adanalıoğlu, Kazanlı. O bölgedeki kanalizasyon çalışmaları ki 10 milyon avroluk bir hibe. Protokol ve diğer prosedürler süratle devam ediyor. İller Bankası üzerinden gerçekleşiyor. Yine FRIT II kapsamında 17 milyon avroluk Mezitli İçme Suyu Şebeke Hattı’nın yenilenmesi var. Her şey tamam. İhaleye çıkıyoruz. Uzun süredir uğraş veriyorduk. Az önce Sayın Topkara haklı olarak oraya işaret etti. Erdemli Tömük Bölgesi, Arpaç, Tömük. O bölgedeki kanalizasyon sistemi yine orada da yaklaşık olarak 15 milyon avro civarında bir yatırımla kanalizasyon çalışmaları başlayacak. Bunlar da FRIT II kapsamında. Yani tamamı hibe. Maalesef bunlar zaman alıyor. Bir taraftan pandeminin getirdiği gecikmeler var. Çünkü yurtdışı krediler. Yine ucuz maliyetli, JICA kredileri. En önemlilerinden biri Anamur Otluca Su Projesi. TL bazında yeni fiyatlarla 150 milyon liralık, yani 15 milyon avroluk bir yatırım” ifadelerini kullandı.

“Bunların ete kemiğe bürünmesi için İller Bankası’nın da yoğun gayret göstermesi gerekiyor”

Mersin merkezde olduğu gibi Anamur, Bozyazı, Gülnar, Mut ve Aydıncık’ın evsel atıklarını şu anda Silifke’ye taşıdıklarını dile getiren Seçer, “Bunlardan da ilave bir bedel almadan yapıyoruz.  Bunu yapma nedenimiz tamamen çevre kirliliğine yönelik bu tehditleri ortadan kaldırmak. O tesis için de aslında daha önce hibe şeklinde bir kredi çıkmış 22 milyon avro. Önemli bir rakam. Maalesef mahkeme süreçleri. Biliyorsunuz bu tip krediler belli bir sürede kullanılmayınca geri gidiyor ve sürekli söylediğim, otobüs alımı için IBRD kredisi gibi zamanında işlemlerinizi yapmazsanız o kredi geri gidecek. Ya da FRIT II kapsamında kullandırılma konusunda söz verilen krediler zamanında işlemlerini, evraklarını tamamlamazsanız bir problem yaşarsanız bu krediler başka taraflara gider. Bu 2 proje için, yani Otluca ve Bozyazı, Aydıncık, Anamur hattının evsel atıklarını toplayacak düzenli katı atık depolama alanlarının kredileri JICA kredisi olarak şu anda İller Bankası ile yürüttüğümüz ortak çalışmalarla bitirilmeye çalışılan projeler ama bunlar kâğıt üzerinde. Bu krediler şu anda kâğıt üzerinde. Bunların ete kemiğe bürünmesi için İller Bankası’nın da yoğun gayret göstermesi gerekiyor” diye konuştu.

“Siz şikâyet etmekte haklısınız, biz de istemekte haklıyız”

MESKİ’nin bütçe denkliği için 85 milyon liralık borçlanma yapmasına yönelik yetki verilmesi taleplerinin bulunduğunu ifade eden Seçer, “Neden bunu istiyoruz? Hem her birinizin istediği yatırımları aksatmadan yapmak, su hayati önem taşıyor, su kesildi mi haklı olarak insanlar şikâyet ediyor. Kanalizasyon yola aktığı zaman haklı olarak insanlar şikâyet ediyor. Çöpleri düzgün bir şekilde alınmadığı zaman insanlar haklı olarak şikâyet ediyor. Bütün bu çevre tehditlerini ve insanlığın biyolojik yaşamını sürdürmede olmazsa olmaz bu unsurların yerine getirilmesi için gerekli olan çalışmaları yapmak üzere bizim finansmana ihtiyacımız var. Siz şikâyet etmekte haklısınız, biz de istemekte haklıyız” dedi.

“Ücret politikamızda aşırı bir yükselme söz konusu değil”

Başkan Seçer, MESKİ’nin tahsilatlarındaki gelişmelerden de bahsederken, şunları söyledi:

“Şu anda Nisan 2021 sonu itibariyle 219 milyon lira alacağımız söz konusu. Bunların 143 milyon lirası normal, faturaları zamanında ödenmemiş ama kısa bir sürelik gecikmeler olmuş ya da zamanında ödenen faturalar kapsamında ya da aboneler kapsamında herhangi bir sorun teşkil etmeyen normal alacaklarımız. 59 milyon 730 bin liralık kısmı, bunlar maalesef takipte olan, yani Hukuk Birimimizde olan alacaklarımız kalemi. Diğer 15 milyon 950 bin liralık kısmı da daha önce sorun yaşanmış ama yapılandırılmış, peyderpey ödenen paralar. Gelirlerimizde düşme oldu mu? Elbette ki tahsilatlarda gecikme oldu. Gelirlere tahsilatlarda gecikme olarak yansıdı. Su tüketiminde bir azalma yok. Ama buna mukabil bizim ücret politikamızda da başladığımız günden bugüne kadar aşırı bir yükselme söz konusu değil. Bunun temel etmenlerinden bir tanesi de pandemi sürecini yaşıyor olmamız. Oysa ki girdi maliyetlerine paralel bir artış söz konusu olsa su fiyatları bugünkü rakamların üstünde olur. Biz Türkiye’de de son yaptığımız düzenlemelerle 30 Büyükşehir içerisinde şu anda uygun bir sırada su fiyatlarını vatandaşlarımıza yansıtan bir kurumuz.”

“Bizden önce yapılmış olsa bugün bunları konuşmuyor olacaktık”

Seçer, ayrıca Tarsus ve Çamlıyayla’ya verilecek hizmetler hakkında da bilgi verdi. Seçer, mahalle mahalle yapılacak alt yapı çalışmalarını anlatarak, Tarsus’un Atgirmez mevkiinde yapılacak çalışmalarla ilgili şunları söyledi:

Biz herhangi bir bölgesel fark, etnik fark gözetmeksizin yapıyoruz. Oraya da yapacağız buraya da yapacağız. Bahsedilen yerde 5 binin üzerinde insan yaşıyor ve yeraltı su seviyesi oldukça yüksek bir yer. Yani taban arazi deriz, yağmur yağdığı zaman hani oradan çok affedersiniz derler ya ‘camız çıkmaz’, o derece çukur yerler. Dolayısıyla siz de takdir edersiniz ki oradaki foseptik kuyuları çok hızlı dolar ve etrafa çok büyük sıkıntılar yapar. Onun için de ova projesini Huzurkent’ten aldık, şimdi doğuya doğru devam ediyoruz ve bunları da ova mahallelerinde, dağlık bölgelerdeki mahallelerde hepsini hızlandıracağız. Biliyorsunuz 2014’ten bu yana bu bölgelerin altyapı çalışmalarını Büyükşehir yapıyor. Bizden önceki dönemlerde yapılan çalışmalar da belli. Bizden önce yapılmış olsa bugün bunları konuşmuyor olacaktık. Ama bu demek değil ki hiçbir şey yapılmamış. Her dönem bir şeyler yapılıyor ama ne kadar yapıldığına bakmak lazım. Onun için de acele ediyoruz, sürekli kaynak arıyoruz ama pandemi kaynaklı çok büyük sıkıntılar yaşadığımızı da söyleyebilirim. Yani 1 yıldır dünya çalışmıyor. Bürokrasi durmuş, sadece benim ülkemde değil bütün ülkelerde. E bu kaynakları yurtdışından getiriyorsunuz, Japonya’dan getiriyorsunuz, Avrupa Birliği’nden getiriyorsunuz, şuradan getiriyorsunuz, buradan getiriyorsunuz. Yani yurt dışında işlemleriniz. Bu işlemlerin gecikmesi açıkçası canımızı sıkıyor ama elimizden geldiğince bunları bir an önce çözmeye çalışıyoruz.”

“Bizim mali tablolarımız akılcı”

Tömük ve Elvanlı’yla ilgili gelen talepleri de değerlendiren Başkan Seçer; “Şimdi Elvanlı bölgesi, yine orada da 6 milyon liralık bir içme suyu çalışması yaptık. O kaynaktan Elvanlı’ya, Elvanlı kaynağından artırdık, güçlendirdik o bölgeyi. Şimdi Tömük’ten aşağı su şebekesini yeniliyoruz. İhale bedeli 13 milyon lira civarındaydı, iş artışını da belki yapacağız. Çünkü fiyatlarda aldı başını gitti bilemiyorum ama minimum 13-14 milyon liralık bir yatırım. Bir kredi filan bulduğumuz yok, kendi öz kaynağımızdan yapıyoruz. Şu anda devam eden, Gözne’ye başladık, çok ciddi bir yatırım, öz kaynağımızdan yapıyoruz 50 milyon liralık bir yatırım. Daha sonra arıtma ihalesine çıkacağız. Ayvagediği ikinci aşamaya çıkacağız. 150 milyon liradan bahsediyorum. Ama bir ucundan başladık, 50 milyondan başladık. Birçok yatırımı rasyonel mali tablolarla, bakın rasyonel, akılcı. Bizim mali tablolarımız akılcı aslında. Yaptığımız nakit akış yönetimi, finans tablolarımız, ortaya koyduğumuz bütçe… Ayakları yere basan çalışmalar bunlar. Rakamlardan da ortaya çıkar” diye konuştu.

MESKİ’nin bürokratlarından, çalışmalarında Meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlarla iletişimde nezaketli ve sabırlı olmalarını istediğini ifade eden Seçer, “Vatandaşın sorunlarını gidermede el birliği yapıp muhtarlarımızla, Meclis üyelerimizle işimize, gücümüze bakacaksınız. Bu benim bürokrasiye bir telkinimdir. Buradan da kendilerine yineliyorum” ifadelerini kullandı.

Başkan Seçer, Denetçi Raporu’nu değerlendirdi: “Siyasi tetikçilik yapılmış”

Başkan Seçer, Genel Kurul’da, MESKİ Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu’nun bir önceki yıl çalışmalarına ilişkin hazırlanan Denetçi Raporu’nu değerlendirdi. Başkan Seçer, hazırlanan Denetçi Raporu’nda siyasi yorumlar yapıldığını belirterek, şunları söyledi:

“Denetçi Raporu’nda bizim katılmadığımız şeyler var. Bu çok önemlidir. Tutanaklara geçmesi açısından gerçekten ibretlik bir Denetçi Raporu. Birazdan denetçiler seçimine gireceğiz. Buradan çıkacak sonuç seçeceğimiz isimlerin ne derece önemli olduğunun da bir göstergesi olacak. Biz denetçileri belirlerken belli mevzuat çerçevesinde yapıyoruz. İSKİ kanununa göre 2 yıl için seçiyoruz. Bu denetçilerin mühendislik, hukuk, ekonomi ve işletme konularından en az birinde yüksek öğretim görmüş ve uzmanlaşmış olması ve aynı konuda en azından on yıl görev yapmış olması şartı var. Ancak burada bu görevi yaparken de belli çerçevede yapma zorunluluğu var. Yasa onu da hüküm altına almış. Denetçiler MESKİ’nin çalışmalarına ilişkin olarak tespit ettikleri eksiklikler, aksaklıklar ve yasadışı işlemler hakkındaki raporlarını genel kurula verebiliyorlar. Burası önemli; denetçiler hem genel müdürlük iş ve işlemlerini hem de yönetim kurulunun çalışmaları hakkında iki ayrı çalışmayı denetçiler raporu olarak düzenliyor. Bunu yaparken bazı şartları da yerine getirme zorunluluğu var. Belediye Kanunu ve diğer mevzuat uyarınca MESKİ özelinde bu denetçiler sadece iç ve dış denetim yapacak, denetimin iş ve işlemlerinin hukuka uygunluk, mali ve performans denetimini kapsayacak. Bu açıkça düzenlenmiş. İş ve işlemlerin hukuka uygunluğunu, mali ve performans yönünden denetimini yapabilirler. Yerindelik denetimi yapamazlar. Bu aşmış. Raporlarda içler acısı şeyler var. Siyasi yorumlar yapmış. Bu haddi değil, hakkı değil. Burada çok açık söylüyorum siyasi tetikçilik yapmış. Biz denetçiler kurulu seçiyoruz tetikçi seçmiyoruz. Bu çok önemlidir. Bu rapor kurumu yaralar ve zan altında bırakır.”

“Mersin Barosu bu avukat hakkında disiplin soruşturması açmış. Biz de dava açıyoruz”

Raporu hazırlayan denetçinin ticari zihniyetle hareket ettiğini vurgulayan Seçer, “Ticari zihniyetli bir hukukçunun bu işe verilmesi size de halel getirir. Siz bunu seçtiriyorsunuz.  Kanun burada diyor ki; kamu görevlisi iken bu görevden ayrıldıktan sonra dahi 3 sene boyunca söz konusu idareye karşı doğrudan, doğrudan doğruya veya dolaylı olarak göreve iş almaları, taahhüde girmeleri, komisyonculuk ve temsilcilik yapmalarının yasak olduğu hükmü var. Bu iş alıyor, komisyonculuk yapıyor. İşten ayrılan ilişiği kesen personelin avukatlığını yapıyor. Bunu bile bile yapıyor, yasaları çiğniyor, mevzuatı ihlal sebebi bile. Şu anda Mersin Barosu bu avukat hakkında disiplin soruşturması açmış. Biz de dava açıyoruz. Hem biz dava açıyoruz hem Baro zaten disiplin soruşturması açmış. Bunlara dikkat etmemiz lazım” dedi.

“Raporda çok yanlış, çarpıcı iddialar ve rakamlar var”

Denetçi Raporu’nun detaylarını Meclis üyeleri ile paylaşan Başkan Seçer, hukuka uymayan değerlendirmeler olduğunu sözlerine ekleyerek, “Raporda çok yanlış, çarpıcı iddialar ve rakamlar var. Genel Müdürlüğün faaliyetleri hakkındaki çalışmada; bak ne diyor raporda; idarenin kısa çalışma ödeneğinden faydalanarak birçok işçinin kısa çalışmaya gönderildiği, öte yandan da personel alındığı iddiasına yer verilmiştir. Yani edep yahu! 2021 yılındayız. 2020’nin raporu, 2021 yılında bu işlemler yapılıyor, 2020 yılında yapılmış gibi rapora konu ediyor. Belediye Kanunu ve diğer mevzuat uyarınca MESKİ özelinde sadece az önce söylediğim gibi iç ve dış denetim yapacak, denetimin iş ve işlemlerinin hukuka uygunluğu, mali ve performans denetimini kapsayacak, bunu aşmış. Mesnetsiz ve hukuka uymayan kişisel değer yargılarını rapora ekleyemez, bunu yapmış” diye konuştu.

Hakikaten bir rezalet”

Yine raporda işçi iş akdi feshi ile ilgili kısımlarda yapılan yanlış değerlendirmeye değinen Seçer, “Gelelim yönetim kurulu faaliyetleri ile ilgili yaptığı çalışmaya ve tutarsızlıklara. Raporda yönetim kurulu tarafından işçilerin iş akitlerinin feshedildiği…Bu bilgiyi vermiş. Bunda hukuk bilgisi de yok. Oysa iş kanunu ve 2560 sayılı İSKİ kanununda tanımlanan yönetim kurulunun böyle bir görevi yok. Yönetim kurulu iş akdine son veremez. Hukuki bilgiye bakın. Allah aşkına doğru dürüst bir avukat verin bize. Sayısal üstünlük sizde, kabul ediyoruz ama bari işin hakkını verecek bir arkadaşımız gelsin bu işleri yapsın, insanları yanıltmasın. Burada bir not getirdiler. Yine bir yanlışlık yapmış. Hem raporda kısa çalışma ödeneğinden faydalanan birçok işçinin kısa çalışmaya gönderildiği, öte yandan da personel alındığı… Hakikaten bir rezalet. İş kanunu bilen bilir. Kısa çalışma ödeneği ya da ücretsiz izne eğer bir şirket personelini ayırıyorsa eleman alamaz. Biz eleman alamıyoruz. Bizim MESKİ’ye eleman falan almıyoruz ve alınmamış. Bunlar çok ciddi hatalar” diye konuştu.

“Ocak, Şubat, Mart karanlık bir 3 ay fetret dönemi”

Başkan Seçer, doğrudan teminlerle ilgili yapılan tespitleri de üyelerle paylaşarak, “Yine doğrudan teminlerle ilgili bir tespit yapmış. Külli yalan. Rakamlar burada. Diyor ki; ‘Doğrudan teminlerde 2019’dan bu yana artışlar var.’ Yani 2019 yılından 2020 yılına geçerken doğrudan teminlerde de ciddi bir artış var. Bakın 2018 yılında biz yönetime geldiğimizde bir önceki yılın doğrudan temin miktarı o günkü cari rakamlarla 38 milyon 284 bin lira MESKİ’de. 2019 yılında toplam 38 milyon 284’ten 29 milyon 415’e düşmüş ama aması var. İlk üç ay, yani biz yokken 20 milyon 846 bin lira. Büyükşehir’de de 42 milyondu ilk üç ay. Ne varsa bu ilk üç ayda. Ocak, Şubat, Mart karanlık bir 3 ay fetret dönemi. Tarih okuyanlar bilir Osmanlı’da fetret dönemi. 4’üncü aydan 12’nci aya kadar 8,5 milyon lira. Toplam 29 milyon 415 bin lira. 2020 yılı denetlendiğimiz yıl 28 milyon 595 bin lira toplamda. Cari fiyatlarla yani fiyatlar artıyor ama yıl geçiyor, biz geriliyoruz. Kümülatif baktığınız zaman toplamda” ifadelerine yer verdi.

“Bu denetçi raporu yok hükmündedir”

Raporu hazırlayan avukatın işçilerin sayısının arttığını da iddia ettiğini kaydeden Seçer, “Diyor ki personel sayısı çok artmış. Bir taraflı bakıyor. Memur var, kadrolu işçi var, sürekli işçi var. Biz yoğun bir şekilde kadrolu işçileri yaş da kemale ermiş, performans olarak da yeterli olmayan arkadaşlarımıza dedik ki, ‘Emekli edelim sizi. Tazminatlarınızı da geciktirmeyelim’. Hem Büyükşehir’de hem MESKİ’de birçok arkadaşımızı emekli ettik. İhtiyaç olan alanlarda uygunsa onların çocuklarına yer verelim. Bize maliyetleri çok yüksek, sağladıkları katkı düşük, kendi çocukları olsun, yeter ki bize fayda sağlasınlar, onlarla değiştirelim istedik. Toplamdan giderek söylüyorum. O sadece sürekli işçi statüsünde olanlarla ilgili bir değerlendirme yapmış. Bugün itibari ile söyleyeceğim. 2 bin 534 kişi ile başladığımız memur, kadrolu işçi, sürekli işçi statüsündeki çalışma arkadaşlarımızın sayısı şu anda 2 bin 509’dur. Şimdi bu Denetçi Raporu yok hükmündedir. Tamamen kasıtlı olarak, yanlış bir tespit demiyorum kasıtlı bir yazımdır. Kasıtlı bir yorumdur. Haddini aşan yorumdur ve yasaları aşan bir yorumdur. Takdiri yüce Meclis’e bırakıyorum.”

Belediye Kanunu’nda Denetçi Raporu’nun Meclis’in bilgisine sunulduğunu anımsatan Başkan Seçer, “Her birinize Denetçi Raporu gönderildi. Ben de MESKİ Yönetim Kurulu Başkanı olarak Denetçi Raporu’nda gördüğüm yanlışlıkları, yok hükmünde saydığım tenkitleri tarafınıza aktardım. Bir değerlendirme yaptım. O çerçevede yani onları şerh ederek Denetçi Raporu’nu tarafınıza sunmuş oldum. Teşekkür ederim” dedi.

Denetçiler seçiminin de yapıldığı toplantıda ayrıca MESKİ’nin 2021 mali yılı bütçesinde bütçe denkliği için 85 milyon liralık iç borçlanmayla ilgili MESKİ Genel Müdürü’ne yetki verilmesi teklifi, komisyona havale edildi.