FLAŞ HABER:

Gülbin DAL Yazdı: KADINLAR, KADINLARIN YERİNİ SORGULADILAR

KADINLAR, KADINLARIN YERİNİ SORGULADILAR

“1935’ten Bu Güne Siyasette ve İstihdamda Kadının Yeri”

06 Haziran 2022 Pazartesi günü Mersin Kent Konseyinin düzenlediği, “1935’ten Bu Güne   Siyasette ve İstihdamda Kadının Yeri” konulu panel, Mersin’li kadınlar tarafından çok ilgi gördü.

Mersin Kent Konseyi Başkanı Sayın Ayferi Tuğcu, bu panel için Mersin’de çok sayıda kurumlara, STK’lara  Kadın Örgütlerine davet gönderildiğini ifade etti.

CHP PM Üyesi ve CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Mersin / Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi  (TÜİOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta ve  Prof. Dr. Zeynep Alemdar’ın panelist olarak katıldığı Mersin Büyükşehir Kongre Merkezinde gerçekleştirilen panelin Moderatörlüğünü Türk Kadınlar Konseyi Derneği (TKKD) Mersin Şube Başkanı ve Mersin Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Belgin Gürağaç yaptı.

Prof. Dr. Zeynep Alemdar – Okan Üniversitesi İşletme Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı, konuşmalarında özellikle şu çağrıda  bulundu; “CHP’nin önümüzdeki dönemlerde, partinin hangi basamağı olursa olsun, göreve talip erkek siyasetçilerin, Feminist erkek olma konusunda bir söz vermeleri gerekir. Hatta bu konuda  bir belge bile düzenlenebilir. Yönünde görüşlerini ifade etti. 2019 yerel seçimleri öncesi, farklı partilerden 31 kadın siyasetçi ile bir saha çalışması yapılmış. Bu çalışmada, özellikle yerel yönetimlerde, Kadınlar siyaseti nasıl farklı yapıyor sorusuna cevap aramışlar. Çalışmanın sonucunda, evet kadınlar güç, para mevki kazanmak için siyaset yapabilirler. Ancak ortak dil, ülkenin olumsuz sorunlarını değiştirmek ve daha güzel bir ülke, şehir yapmak için siyasette olmaları daha çok  ön plana çıkmış”.

Sayın Akyürek ise, Kadın olarak iş hayatının içerisinde, öncelikle şu sözlerle karşılaştığını ifade etti: “Bu kadın bu işi yapabilir mi? Bu süreçte, hedeflediğim yoldan asla vazgeçmedim. İnanıyorum ki, Hiçbir kadının pozitif bir desteğe ihtiyaç duymaksızın, bir erkek kadar her işi yapabileceğine inanıyorum. İstihdam alanında kadına öncelik tanımak, hepimiz için toplumsal bir sorumluluktur”. 

CHP PM Üyesi ve CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Sayın Aylin Nazlıaka ise konuşmasında, “Kadınların siyasette ve toplumun her alanında başarılı olması için, Tutkulu olmaz gerektiğini ifade etti. Tutkunun yanında, Direngenlik de olmazsa olmaz. Başarılı insanlara bakınca, bu iki özellikte  ödün vermediklerini gördüm. Kadınlara Seçme ve seçilme hakkının tanındığı gün, o fotoğraf çok anlam taşır. Ben kadınlar ile yan yanayım. Demek istemiştir Mustafa Kemal Atatürk. Bu bir mesajdır. Kadınsız siyaset asla olamaz. Her geçen gün bir kadının daha öldürülmesini kabul edilemez. Danıştayda görülecek İstanbul Sözleşmesi davasında örgüt olarak birebir takipçisi olacağız” dedi. Ayrıca “Aile Destek Sigortası” projesiyle  ilgili olarak bilgi verdi. Kadının iş yaşamına atılması için devlet eliyle teşviklerin şart olduğunu ifade eden Nazlıaka, “Eşit,adil, özgür, demokratik ortam kadını güçlendirilir” diyerek sözlerini tamamladı.
Panele katılan katılımcıların soru ve görüşlerinden sonra,  Sayın Tuğcu ve Gürağaç, konuşmacılara çiçek vererek birebir konuşup dinlediler. Akabinde panel son buldu.

Dileriz Kadın Hak ve Özgürlüklerinin tam anlamıyla ülkemizde yaşandığı bir düzenin oluşmasını hep beraber görürüz. Kadın Hak ve Özgürlükleri yaşamın her alanında tam anlamıyla hayat bulmaz ise, Kadınlar Siyasette ve İstihdamda yeterince görevlere gelemezler…

Gülbin DAL

Tarsus İnternet Gazetecileri Derneği KADININ SESİ KOORDİNATÖRÜ

TARİGDER Yöneticisi