FLAŞ HABER:

İÇİMİZDEN BİRİNİ İÇİMİZDEN BİRİLERİ OKUDU – Osman HOMURLU Yazdı: Şair Ümit Yaşar OĞUZCAN, Memleketi Tarsus’ta Anıldı

İÇİMİZDEN BİRİNİ İÇİMİZDEN BİRİLERİ OKUDU

TARSUSLU Dünya Şairimiz Ümit Yaşar OĞUZCAN’ı Tarsuslu Sanatçılarımızla 4 Kasım 2021 Akşamı Özlemle Andık 

Tarsuslu yerel sanatçılarımız Şair Ümit Yaşar OĞUZCAN’ın şiirlerinden bestelenen şarkılarını okurken, İÇİMİZDEN BİRİNİ, İÇİMİZDEN BİRİLERİNİN Sanatıyla Anması, Mutluluğun ve Hüznün Kucaklaşmasıydı. Çukurova’daki yerel yönetimlerin yerel sanatçılarımıza sahip çıkmamasına, Sivil Toplum Örgütlerinin kendilerinin hazırladığı bu saygın programlar yerel yönetimlere ibret olsun. Dışarıdan getirip, hiçbir performansı, hiçbir geçmişi, çevresi olmadan maaşlara bağlananlarla yerel sanatçılarımızı yok sayan, hayatlarını söndüren yerel yöneticiler kendilerine şu soruyu sorsunlar; “Yerel sanatçılarımız her zaman destek almadan bu güzel çalışmaları kendileri başardılar, peki bizim vicdanımız rahat mı?” evet, vicdanlarınız rahat mı?

Bu gerçekleri yetkililere hatırlatarak, anma programında emekli Cumhuriyet Savcımız Osman HOMURLU’nun Ümit Yaşar OĞUZCAN’ın hayatını anlattığı yazıyı aşağıda okuyalım.

ŞAİR ÜMİT YAŞAR OĞUZCAN MEMLEKETİ TARSUS’TA ANILDI

Türk Edebiyatının önemli Şairi Ümit Yaşar OĞUZCAN, aramızdan ayrılışının 37. Yılında anıldı.

TARSUS TÜRK SANAT MUSİKİSİ DERNEĞİ, TARSADER, ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ ve EĞİTİM-İŞ birlikteliğiyle düzenlenen anma etkinliği 04 Kasım 2021 günü saat 18.30’da Tarsus Belediyesi Toplantı ve Nikâh Salonu’nda halkımızın katılımıyla gerçekleşti.

Tarsus Türk Sanat Musikisi Derneğimizin hazırladığı Ümit Yaşar OĞUZCAN’ın şiirlerinden bestelenen şarkıları Başkan Ahmet DENİZ ve Şef Mahmut ATDAĞ yönetiminde icra edildi. Ümit Yaşar OĞUZCAN’ın hayatını kaleme aldığım bu yazıyı anma programında okudum. Şairliğinin video gösterimini sunduğumuz toplantıda, Tarsuslu sanatçılarımız Şiirlerini okudu. Oğuzcan Ailesinden Hikmet OĞUZCAN şairimizin hayatından kesitler anlatarak, ATAM İZİNDEYİZ şiirini okudu. Hemşerimiz ünlü şairimiz memleketi Tarsus’ta saygı, sevgi ve özlemle anıldı.

Ümit Yaşar OĞUZCAN, 26 Ağustos 1926’da Tarsus’ta doğdu. Babası Lütfi OĞUZCAN, annesi Güzide Hanım’dır. Ümit Yaşar, eğitimini babasının memuriyeti sebebiyle değişik yerlerde sürdürdü. Eskişehir İnkılap İlkokulu’nu bitirdi. İlkokul öğrencisiyken annesi Güzide Hanım ile babası Lütfi Bey ayrıldılar. Bu ayrılık Ümit Yaşar’ı çok etkiler. Daha sonra, Konya Askeri Ortaokulu’nu, 1946 yılında Eskişehir Ticaret Lisesi’ni bitirir.

Çocukluğu ve gençliği hastalıklar, kazalar, sakatlıklarla geçti. Ateşli kızamık atlattığından kekeme kaldı. Çocuk yaşta apandisit, 19 yaşında böbrek ameliyatı oldu. Tek böbrekle kalarak yaşadı. Çocukluk ve gençlik yılları talihsizliklerle doluydu. Şiir hayatına 1940 yılında Yedigün Şairleri arasında başladı. 1948 yılında Özhan Hanım ile evlendi. Vedat ve Lütfi isimli iki oğulları oldu.

Babası Lütfi OĞUZCAN, 15’lilerden olup, 1916 yılında okuldan alınarak, askere İstanbul’da bulunan talimgâha gönderildi. Asker olduğunda tüfeğinin dipçiği topuğuna değiyordu.

1923’de kurulan ve kuruluş giderini Mustafa Kemal ATATÜRK’ün verdiği Tarsus İdman Yurdu Kulübü’nün kurucularından ve ilk futbol takımı oyuncularındandır. Lütfi OĞUZCAN Kuvay-ı Milliye’de Tarsus Grubu Karargâh Komutanlığı yaptı. Tarsus Grubu savaşlarından bir kısmına katıldı. Yedek Üsteğmen rütbesiyle Tarsus Gençler Müfrezesi Komutanı oldu.

Zaferle biten Tarsus Bağlar Savaşı’nda; yedek üsteğmen Mithat TOROĞLU komutasındaki Bozkurt Müfrezesiyle birlikte, Tarsus Gençler Müfrezesi Komutanı olarak, Rasim Bey Fabrikası civarındaki Fransız yedek birliklerine baskın düzenledi ve onların Bağlar mıntıkasındaki savaşa yardıma gitmeleri engellendi.

13 Nisan 1920 tarihinde, Fransız işgali sırasında Elvanlı Nahiye Müdürü’ydü. Cumhuriyet döneminin İlk Mersin Milletvekilliği seçimini Mersin Elvanlı’da yapıp, milletvekillerini TBMM’sine gönderen kişidir. Çukurova’nın Fransız işgalinden kurtarılmasından sonra Batı Cephesine sevk edildi. Lütfi OĞUZCAN; 1. Alay’da görev yapıp, 2. İnönü, Aslıhan, Kütahya ve Dumlupınar Savaşlarına katılıp, İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi.

1925 yılında çıkan Şeyh Sait Ayaklanmasının bastırılmasında görev aldı. Daha sonraları Mersin Belediye Başkan Yardımcılığı yapmış, 1955 yılında emekli olmuştur.

Lütfi OĞUZCAN, Şair, Gazeteci, Yazardır. Yıllarca Mersin Kuvayı Milliye Mücahit Gaziler Cemiyeti Başkanlığı yaptı. Uzun zaman bu derneğin yayın organı olan aylık Kuvayı Milliye Mücahit ve Gaziler Dergisini yayınladı ve yazarlığını yayın yönetmenliğini yaptı. Ümit Yaşar OĞUZCAN’ın şiir merakı ailesinden kaynaklanmıştır. Babası Lütfi Bey, Şairdir. Annesi Güzide Hanım ise, şiir aşığıdır. Zamanın ünlü şairi Faruk Nafiz ÇAMLIBEL’in tüm şiirlerini ezbere bilir ve sürekli okur.

Ümit Yaşar OĞUZCAN, “Bendeki şiir önce bir damlaydı… Rahmetli babamdan geldi. Anam da biçimlendi. Özlendi. Bütünlendi… Çocuktum, çokluk şiir okunurdu evimizde. Anam o çağın ünlü ozanını Faruk Nafiz ÇAMLIBEL’in şiirlerini ezbere bilirdi. Bir dergiden kesilip çerçevelenmiş bir fotoğrafı duvarlarda. Babam ondan evimizin ikinci adamı diye söz ederdi. Ben adam sayılmıyordum henüz” der. Ümit Yaşar, Uzunca bir süre bankacılık yaptı. Önce Osmanlı Bankası, sonra, İş Bankası ve Akbank’ta görev aldı. Daha sonra İş Bankası Kültür Yayınları Müşavirliğine getirildi.

1960’da Ümit Yaşar Yayınevi’ni kurdu. 1961 tarihinde İstanbul’a geldiğinde 11 Şiir Kitabı yayınlanan ünlü bir şairdi. 1965 yılında, üç sayı çıkarabildiği Yergi- Dergi adlı bir HİCİV Mizah Dergisi yayınladı.

Ümit Yaşar OĞUZCAN’ın, romantik şiirleri, melankolik dizeleri bestelenip şarkılar yapılan dizelerden bilinir. Ancak onun aynı zamanda bir Hiciv- Yergi Ustası olduğu fazla bilinmez. Ümit Yaşar aynı zamanda Yergi Şiirleri yazan bir şairdir. Cumhuriyet öncesi devlet adamlarını ve yaşadığı dönemin siyasetçilerini örneğin; Demirel’i, Ecevit’i hicvettiği şiirleri vardır.

Ümit Yaşar, üç kez intihara teşebbüs etti ancak başaramadı. 1970 yılında kalp krizi geçirdi. 1973 yılında babasının intihar girişimlerinden doğan gerilimle büyüyen büyük oğlu Vedat’ın kendini Galata Kulesinden atarak intiharı ile çok sarsıldı. 1975 yılında ise babası Lütfi OĞUZCAN’ı kaybetti.

1975 yılında 33 Şiir, 4 Düzyazı, 13 Antoloji ve Biyografik Eserlerle, toplam elli kitap çıkarmış bulunan Şair, Şiir Plakları, Şarkı Sözleri ve Yergileriyle tanınmış günümüzde bilinen popüler şairlerin başta gelenlerindendir. Şiirlerini ölüm ile hayat arasındaki gerçeklik çizgisine sığdırmıştır. Vedat’ın kaybından sonra uzun süre yas tuttu. Babasının kaybı da eklenince belirli süre yaşamdan uzak kalmak istemiştir.

Ölüm ile ilgili kendisinin üzerindeki etkilerini şiirlerinde mükemmel şekilde yansıtmıştır. 1977 yılında İş Bankası Halkla İlişkiler Müdür Yardımcısı iken kendi isteğiyle emekli oldu. 1978 yılında ikinci eşi Ulufer OĞUZCAN ile evlendi. 1979 yılında, 2. Eşi Olan Ulufer OĞUZCAN ile Ümit Yaşar Sanat Galerisini açtı. Eşiyle birlikte yönettiler.

Ümit Yaşar OĞUZCAN, yüzünü ölüme dönen ve ölümle buluşmayı çok kez deneyen bir şairdir. Oğlu Vedat’ı kaybettikten sonra; “Dalgalarıyla, çalkantılarıyla, fırtınalarıyla ve bütün görkemliliğiyle şiir denizim karşınızda işte! Fakat yazık ki, 3 sene önce ilk ve değerli eserim oğlumu yitirdiğimden bu yana; artık bir acılar denizidir o!” diye anlatır.

Ümit Yaşar OĞUZCAN, 4 Kasım 1984 tarihinde 58 yaşında İstanbul’da vefat etti. Vedat’ına kavuştu. Türk Edebiyatının değerli bir Şairi olan Hemşerimiz Ümit Yaşar OĞUZCAN’ı 37. Ölüm yıl dönümünde saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz. Ruhu şad olsun!

Osman HOMURLU

Emekli Cumhuriyet Savcısı

TARSADER Başkanı

TARİGDER Tarsus Tarihi Koordinatörü”