FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Fatma ÖZGER BİLGİÇ 10 Ekim 2021 519 Görüntüleme

DOST DOSTUN DAĞIDIR  

DOST DOSTUN DAĞIDIR 

  İnsanoğlu duygusal bir varlıktır. Sevmeye, sevilmeye ve güvenmeye ihtiyaç hisseder. Yüreğindeki sevinçlerini, üzüntülerini, heyecanlarını, hayallerini, yaşadıklarını güvendiği dostuyla paylaşmak ister.

  Samimi bir dost, yaralı gönlü tamir eder. Acıyı paylaşır, azaltır. Sevince ortak olur çoğaltır. Zor günde ayakta durmak için size güç verir, destek olur. Size özel zaman ayırır, yoldaş olur.

  Elbette, her önünüze gelenle dost olunmaz.  Durup dururken kolay kolay da dost bulunmaz. Dost olmak için en önemlisi temiz bir yürek gerekli, almadan vermeyi bilmek, zor günde, dar günde dostun baş ucunda bulunmak ve şartları doğrultusunda da her tür fedakârlığı yapmak gerekir. Maddi olmasa da manevi destek dostluk için çok önemli. En önemlisi de ona zaman ayırarak onu dinlemek, onunla sohbet etmek. Duygu dünyasını beslemek ve sır saklamaktır. 

  Bazen kan bağı değil, can bağı daha da önemlidir. Çünkü sizinle hayata aynı pencereden bakıyordur. Size siz olduğunuz için değer veriyor ve pintilik yapmadan sizi çok seviyordur. İşte bu dostları buldunuz mu lütfen kıymetini bilin ve siz de size ihtiyaç duyuldu mu her türlü özveride bulunun. Çünkü dost zor bulunur, çabuk da kaybedilebilir.  

  Dost ne demek derseniz, sözlük anlamı: Güvenilen, sevilen, yakın arkadaş, sık görüşülen kişidir denebilir. Bence de dost: Sen doğru kişiyi dost edinirsen dost dostun dağıdır. Dostun iyi gün de kötü günde güvenerek sırtını dayayacağın sağlam dağındır, derim. Seni senin gözünle gören, seni senin yüreğinle hisseden ve varsa sırrın hiç kimseyle paylaşmayan. Sen dertleşirken ya da o dertleşirken mutlu oluyorsa gerçek dosttur. Eksiğini görmeyip artılarını gören… Eksiğinin giderilmesi için de emek veren seni güzele yönlendiren, yol gösterendir. 

  Dostluğu: Sevgi, emek,  sabır ve özveri besler ve bu asil duygular da tek taraflı değil çift taraflı olmalıdır. Yoksa bencil duygular cirit atar ve bu dostluk kısa sürer. Dostluğu, bencil duygular, güvene ihanet ve iyi niyeti suistimal etmek, yaptığını başa kalkmak bitirir, öldürür hatta kin ve öfke tohumunun yeşermesine sebep olabilir.

  *Dost istiyorsan erkek, kadın diye ayırma cinsiyeti unut, insanlığına bak. Sana gönlünün yakınlığı ve temiz yüreği lazım.

  *Dost istiyorsan zengin, fakir diye ayırma mal kişiye özeldir… Yüreği güzelse korkma yaklaş.

  *Dost istiyorsan güzele, çirkine bakma, güzellik geçici dostluksa ömürlüktür. Pazara kadar değil mezara kadar olmalı…

  *Dost istiyorsan kök, ırk, mezhep düşünme her kişinin kişiliği farklıdır, sen insanlığına bak. Hiç kimse annesini, babasını seçme hakkına sahip değil ki. Kimi çadırda dünyaya gelir kimi ise sarayda…

  *Dost istiyorsan okumuş, okumamış sakın düşünme bazen senin cahil bildiğin senden daha da bilgili olabilir. Kişi kendini yetiştirir merakı varsa… Bazen bazılarının şansı vardır o kadar. Diploma bazen bilimi, tekniği, emeği, göz nurunu temsil etse de bazen de o kişi yontulmamış odun kalır, değişmez. Onlara o, diploma bir kâğıt parçası gibi hatıra kalır. Çünkü onun gereğini yerine getiremezler… Her diplomalı o aldığı belgenin hakkını veremeyebilir.

  *Dost istiyorsan uzağa yakına da bakma önemli olan kilometreler değil gönlün gönle yakınlığıdır. Sizi seven, size değer veren saf ve temiz bir yürek yeterli…  O yürek varsa o, gönüller arası en sağlam köprüdür. Yolunuzda deniz de olsa ırmak da olsa sizi güzel bir manzara eşliğinde karşıdan karşıya sizi geçirir Ve göze, gönle hitabı da çok güzeldir.

  *Dost istiyorsan yaşa da takılma kişinin olgunluğu, bilgisi, yüreğindeki sevgisi sırf kimlik yaşı ile olmaz. Kişiliği ile ilgilidir. Kişinin kendini yetiştirmesi çok farklı olabilir. Bazen sizden daha büyük olabilir sizden daha çok tecrübelidir. Sizden küçük de olabilir. Yeni bilgileri ve hayata bakışı size çok şey katar. Kişiliği yönlendiren ailesi, çevresi, eğitimi ve kendi çabasıdır. Bazen kendi çabası bile kişiliğe çok güzel değerler katabilir.

Var mı bu dünyada sevmek ve sevilmek kadar asil bir duygu.  

  Dost olmak, dostu sevmek güzeldir. Dostu çok olanlar dost zengini, yürek zenginidir. Dostu olanın sırtı yere gelmez. Yüreği daralsa bile çabuk ferahlar. Çünkü dost dostun kederini, gamını vakum gibi çeker, yere sağlam basmasına yol verebilir, rehber olabilir ve zor günleri daha çabuk atlamasına vesile olabilir.

   Her kişi, bencil kişilerden, duygusu zayıf kişilerden, yalanı dolanı fazla kişilerden, menfaat peşinden koşanlardan, üç kuruşun hesabını yapanlardan, dedikodusu olanlardan hemen uzak durmalıdır. Bu kişilikler tehlikelidir. Size zarar verebilir.

           Rabbim tüm güzel yüreklerin önüne içi dışı bir olan, çıkarsız, kıskançlıktan uzak, yeri geldiğinde de emeğini, yüreğini ortaya koyan, yaptığını başa kakmayan güzel dostluklar versin inşallah. 
09.10.2021

Fatma ÖZGER BİLGİÇ