FLAŞ HABER:

Beyhan BALABAN Yazdı: Öğretmenler Günün Kutlu Olsun BAŞÖĞRETMENİM!

Öğretmenler Günün Kutlu Olsun BAŞÖĞRETMENİM!

         24 Kasım 1928 tarihinde; Millet Mektepleri açılır. Millet Mekteplerinin açılışı ile birlikte Ulu Önder Atatürk’e Başöğretmenlik unvanı verilir. Bu olay dünyada bir İLKTİR…

         TEOKRATİK (Dine Dayalı) Devlet İşlevini İHTİLALLE Yıkarak, Cumhuriyet Yönetim İşlevini DEVRİMLERİYLE Hayata Geçiren, LAİK EĞİTİMİ Bizlere Kazandırdığı Vatanımızda Harf Devrimi ile Başlatan, Türkiye Cumhuriyetinin ÖNDERİ; BAŞÖĞRETMENİMİZ Gazi Mustafa KEMAL’e Selam Olsun. CUMHURİYET ve LAİK EĞİTİM Bağımsızlığımızın ve Ortadoğu Halklarının Tarihten Silinmelerini Önleyecek Sigortasıdır.

         Laikliği Yaşatan, Laik Eğitim Öğreten, CUMHURİYETÇİ ve ATATÜRKÇÜ Tüm Öğretmen Meslektaşlarımın Öğretmenler Günü Kutlu Olsun…

         Öğretmenler Gününün Önemi 

         Öğretmenler Günü, öğretmenlerin yılda bir kez emeklerini onura eden ve her ulus için mesleklerinin önemini hatırlatan, birçok ülkede kutlanan bir gündür. Her ülkenin kutlama günü ülkeden ülkeye değişir. Öğretmenler günü; halkımızın öğretmenin gelecek nesillerin sağlam yetişmesindeki önemini bilmeleri, eğitim ve öğretime sahip çıkmaları, öğretmenlerin bu değerli görevlerini onurlandırmaları, geçmişimizi öğreten ve geleceğimizi inşa edecek gençlerimizi yetiştirdikleri akıllarda önemle yer etmesi vb. için kutlanır. Öğretmenlerin en değerli varlığımız olan çocuklarımızı çağdaş yaşam düzeyinde medeni yetiştirmelerinde gösterdikleri emeğe, sevgimizi, saygımızı göstermek için kutlanır…

         Dünya’da Öğretmenler Günü TARİHİ

          Öğretmenler Günü yine tüm dünyada Mustafa KEMAL’in tarihe bıraktığı iz ile ilktir. Dünyada bazı ülkelerde 5 Ekim 1994 tarihinden bu yana 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü olarak kutlanır. Bazı ülkelerde, kutlandığı günün tarihi; o ülkelerin tarihi değerlerine göre değişmektedir. Ülkemizde öğretmenler günü 1980 Askeri Darbesinden sonra faşist yönetimin bir yandan Ilımlı İslam Siyasetinin tohumunu ülkemize yeniden ekerken diğer yandan ATATÜRKÇÜ görünme oyunun göstergesi olarak kabul edilir ve her yıl 24 Kasım’da kutlanırken, bazı Arap Ülkelerinde Şubat ayında kutlanır. Çek Cumhuriyeti ve Slovakya 28 Mart’ta, Hindistan 5 Eylül’de, Peru 6 Temmuz’da, İran 2 Mayıs’ta, Malezya ise 16 Mayıs’ta kutlamaktadır.

 

         Ülkemizde 24 Kasım Öğretmenler Günü Tarihi

         29 Ekim 1923’te Ulu Önderimiz Mustafa KEMAL ATATÜRK tarafından kurulan Cumhuriyet’in ardından, toplumun gelişmesi ve ilerlemesi adına DEVRİM niteliğinde birçok yenilikler yapıldı. Atatürk’ün birçok farklı alanda gerçekleştirdiği yeniliklerden birisi de HARF DEVRİMİ olur. 8 Ağustos 1928 tarihinde yeni Türk Alfabesinin müjdesini veren Atatürk ve Öğretmenler ülke çapında herkese bu yeni alfabeyi tanıtmak ve öğretmek için seferber olarak çalışır. 1 Kasım 1928 tarihinde, yeni Türk Harfleri Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilir. Ülke çapında okur-yazar sayısının arttırılması, cahilliğin önüne geçilmesi ve gencinden yaşlısına herkese yeni alfabenin öğretilmesi adına çalışmalar hızla sürer. 24 Kasım 1928 tarihinde; Millet Mektepleri açılır. Millet Mekteplerinin açılışı ile birlikte Ulu Önder Atatürk’e Başöğretmenlik unvanı verilir. Bu olay dünyada bir ilktir…

         Mustafa Kemal ATATÜRK’ün doğumunun 100. yılında Başöğretmenlik unvanının veriliş yıl dönümünde, 24 Kasım 1981 tarihinde bu günün her yıl öğretmenlik mesleğini yapan herkese adanmasına ve her yıl 24 Kasım’ın Öğretmenler Günü olarak kutlanmasına karar verilir. 24 Kasım 1981 yılından beri ÖĞRETMENLER GÜNÜ olarak ülkemizde her yıl kutlanır. Diğer ülkelerde ise; 1994’ten bu yana kutlanır…

         Atatürk, bir toplumun ilerleyişinin önündeki en büyük engel olarak cehaleti görür. Okuryazarlığın sağlanması ve cehaletin önüne geçilmesi için eğitime, öğretime ve özellikle de bunu sağlayan öğretmenlere oldukça önem verir. Atatürk’ün bunların önemini vurguladığı birçok önemli sözleri vardır.

         BAŞÖĞRETMEN Gazi Mustafa KEMAL ATATÜRK; “ Dünyanın her tarafında öğretmenler, insan topluluğunun en fedakâr ve muhterem unsurlarıdır” demiştir. Vatanının fedakâr ve muhterem insanı BAŞÖĞRETMENİMİZ Mustafa KEMAL ATATÜRK’ün ve öğrencilerine fedakârca çalışan emekçi tüm Öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlu Olsun.

BAŞÖĞRETMEN’den Öğretmenlerimize Sözler;

         -“Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bur millet, henüz bir millet adını alma yeteneğini kazanamamıştır”.

         – “Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmenler ve eğitimcileri, sizler yetiştireceksiniz. Yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. Hiçbir zaman hatırlarınızdan çıkarmayınız ki; ÖĞRETMENLER! Cumhuriyet sizden, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister!”.

         – “Unutmayınız ki Cumhurbaşkanı bile sınıfta öğretmenden sonra gelir”.

         – “Bir topluluk ulus olabilmek için mutlaka eğiticilere, öğretmenlere muhtaçtır. Onlardır ki, toplumu gerçek bir ulus haline getirirler”.

         – “Eğitimdir ki; bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da milleti esaret ve sefalete terk eder”.

         – “En önemli ve feyizli görevlerimiz, milli eğitim işleridir. Milli eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lazımdır. Bir milletin gerçek kurtuluşu ancak bu suretle olur”.

         – “Ülkemizi gerçek hedefe, gerçek mutluluğa kavuşturmak için iki orduya ihtiyaç vardır: Biri vatanımızı kurtaran asker ordusu, diğeri ulusumuzun geleceğini yoğuran irfan (bilim, kültür) ordusudur”.

         Sadece Atatürk’ün değil, dünya çapında birçok düşünürün, birçok önemli kişinin de eğitimin ve öğretmenlerin önemini belirten sözleri olduğu gibi birçok ülkenin atasözlerinde dahi bu önem vurgulanır.

         Örneğin Milattan önce yaşamış, ünlü FİLOZOF DİYOJEN; “Yeryüzünde öğretmenlikten daha şerefli bir meslek tanımıyorum” demiştir.

         Dünyaca ünlü ANTİK YUNAN FİLOZOFU SOKRATES ise; “Dünyada her şeye değer biçilebilir, ama öğretmenin eserine değer biçilemez. Çünkü onun eseri her şeydir ve hem de hiçbir şeydir” demiştir.

         İslam Devleti’nin dördüncü İslam Halifesi olan Hz. ALİ (Ali Bin Ebu Talib); “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” diyerek eğitimin ve öğrenmenin önemine dikkat çekmiştir.

         Son yıllarda ülkemizde eğitim-öğretim düzeyi düşmüştür. Bunun nedeni DİNE dayalı bir siyasetle politika yürüterek hükümet olmayı toplumların dini duygularını kullanarak devam ettirmeye çalışan dışa bağımlı iktidardır. Cumhuriyet tarihimizle eski teokratik devlet işlevinin devrimciler tarafından ihtilalle bitirildiğini ve yerine laik devlet işleviyle hayat bulan ulusumuzun bağımsızlığını sindiremeyen dinciler; laikliği yıkmak isteyerek, dine dayalı, şeriat sistemini yeniden hayata geçirmek istemekteler…

         Ortadoğu ülkelerini, dine dayalı, duymayan, bilmeyen, görmeyen, konuşmayan, sorgulamayan milletler olarak kendilerine sömürge olmalarını isteyen, hala büyük devletleri böl-parçala-yönet uygulamalarıyla sömürülecek küçük devletlere ayırmak isteyen emperyalist güçlere destek verenler; bağımsızlığımızın geleceği ile oynamaktadırlar. Her vatanseverin üzerine düşen görevi; laikliği sonuna kadar savunup, yaşatıp, bilim ve ilimin ışığını geleceğimizden sildirmemesi gerekir…

         Cumhuriyet ve LAİK EĞİTİM Ülkemizin Sigortasıdır.

         Laikliği Yaşatan, Laik Eğitim Öğreten, CUMHURİYETÇİ ve ATATÜRKÇÜ Tüm Öğretmen Meslektaşlarımın Öğretmenler Günü Kutlu Olsun…

Beyhan BALABAN

Cumhuriyet’in KALEMİ

NOT: Bu yazı daha önceki yıllarda SONSES.TV, MERSİN İMECE, TARSUS ZİRVE, TARSUS AKKOZA ve birçok gazetelerde yayınlanmıştır.