FLAŞ HABER:

Uğur PİŞMANLIK’tan, “BİR EMEK SAVAŞÇISI ARSLAN EYCE” Kitabı

UĞUR PİŞMANLIK’IN HAZIRLADIĞI

“BİR EMEK SAVAŞÇISI ARSLAN EYCE” KİTABI YAYINLANDI

Silifke’nin ve yaşadığı Taşucu’nun ekonomik, toplumsal ve kültürel yaşamına önemli katkılarda bulunmuş bir kişilik olan Arslan Eyce’nin yaşamı ve çeşitli alanlarda verdiği mücadeleyi anlatan gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın yayına hazırladığı “Bir Emek Savaşçısı Arslan Eyce” adlı kitap çıktı.

Aratos dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık’ın uzun süren hazırlık sürecinden sonra Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı Başkanı Arslan Eyce’nin 2018 yılında ölümünün ardından çıkan kitap onun yaşam öyküsü içinde verdiği mücadeleler yer alıyor.

Edinilen bilgiye göre, gazeteci yazar Uğur Pişmanlık’ın birkaç yıldır üzerinde çalıştığı ve yayına hazırladığı ancak pandemi nedeniyle baskısı ertelenen “Bir Emek Savaşçısı: Arslan Eyce” kitabı çıktı. Kitap, Akkuyu Nükleer Santraline karşı mücadele eden, ülkemizdeki ilk balıkçılık kooperatifini kuran ve bunu bir festivale dönüştüren, İçko Birlik kurucusu ve Köy-Koop Genel Başkan Yardımcısı, Taşucu Amphora Müzesi’nin kurucusu doğa savaçısı ve kültür insanı Arslan Eyce’nin bu yaptıklarından daha fazlasını içeren yaşam öyküsü ile emek mücadelesini anlatıyor.

Bundan 4 yıl önce, 24 Mart 2018 de yaşama gözlerini yuman Arslan Eyce’nin oğlu, Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı Başkanı Mustafa Eyce, babası Arslan Eyce’nin anısına uzun bir çalışma sonucu yayınlanan “Bir Emek Savaşçısı Arslan Eyce” kitabını okuyuculara kazandırmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti. Mustafa Eyce, açıklamasında “Gelecek nesillere ışık tutacak olacak bu kitapta, babamın, ‘Emek birleşmezse özgürlük olmaz, kooperatif kur sefaletten kurtul’ sloganıyla başlayan hayatında topluma her zaman örnek olacak çalışmalar yaşamış bir insanın hikâyesini okuyacaksınız. İnanıyorum ki bu kitabı okuyan herkes yaşam felsefesine ışık tutacak değerler bulacaktır. Bu yolculukta başta vakfımız emektarı bizi her koşulda yalnız bırakmayan Resmiye Özel kardeşim, editörümüz Uğur Pişmanlık’a ve Alev Dikici basımevine teşekkür ediyorum” dedi.

“Bir Emek Savaşçısı Arslan Eyce” kitabına ilişkin olarak gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, Arslan Eyce’nin yaşadığı coğrafya için önemli bir değer olduğunu ifade ederek, “Tanımaktan onur duyduğum, yaptıkları ve geride bıraktıklarıyla anılacak olan Arslan Eyce, toplumsal yaşamı dönüştürme ve ileriye taşıma çabasında olan bir insandı.

Kitapta, Arslan Eyce’nin öncülük ettiği pek çok değerli konuda yaptığı çalışmalar, kendi tanıklık ettiği olaylar, onun yaşamı ve mücadelesi ile hakkında yazılanlar yer almaktadır.

Eyce’nin kendi anlatımlarından yola çıkılarak hazırlanan bu kitap, Taşucu’nun kısa tarihinden, bu kasabanın gündelik yaşamına, iz bırakmış kişi ve olaylarına kadar bir dönemi tanıklıklarla anlatıyor. Cumhuriyetin ilk yıllarından günümüze kadar gelen süreç, onun yaşam öyküsünün ile mücadelesinin tanıklığını yapan belge fotoğraflarla zenginleşiyor.

Arslan Eyce’nin, hayatı, bir köyde halı dokumacılığıyla başlattığı süreç Taşucu’nda balıkçılar kooperatifinin kurulması, Balıkçılık Festivali’nin yapılması, Göksu Delta’sına sahip çıkılması, Denizkızı Festivali, faşist Tercüman gazetesinin Köy-Koop’a ve TKP’ye saldırması, Termik santrallere karşı eylemler,İçko Birlik, Köy-Koop gibi kamusal hizmet yapan kuruluşlarda yöneticilik yapması ve görev alması, Amfora Müzesi gibi dünyada sadece birkaç örneği bulunan kalıcı bir eser ortaya koyması, Göksu Deltesına sahip çıkması, Akkuyu Nükleer Santrali’ne karşı verilen ilk mücadele gibi Taşucu’nun ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamına etki eden çok sayıda önemli başlıkta öncülük gerçekleştirmiş bir kişiliktir.

Arslan Eyce, yaşamına sadece pek çok işi ve eylemi değil, aynı zamanda siyasetçisinden, gazetecisine, kültür sanat insanlarından, bilim insanlarına kadar çok sayıda dost da biriktirmiş bir kişidir. Onun, ilerici ve aydınlanmacı çabaları, yöre ekonomisine, sosyal ve kültürel yaşamına bir katkıydı. İşte Arslan Eyce’nin yaşam felsefesinde insanlığın gelecek günlerine dair bir kolektif hayat umudu vardı.

Yaşam öyküsü ve mücadelesinin anlattığı “Emek Savaşı” kitabını yayına hazırlayan bir gazeteci olarak Arslan Eyce’yi tanımış olmaktan onur duyuyorum. Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı Yayını olarak çıkan kitapla ilgili imza günüm ilerleyen zamanda Taşucu Amphora Müzesi’nde yapılacaktır” diye konuştu.

 Uğur Pişmanlık

Aratos Dergisi Yayın Yönetmeni

İletişim bilgileri:

0533 723 47 489

aratosdergisi@gmail.com

ugurpismanlik@gmail.com