FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Kutlamalar, SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ 1 Mayıs 2021 275 Görüntüleme

Türkiye Emekliler Derneği MERSİN Şube Başkanı Cemal AKBUDAK; 1 Mayıs İŞÇİ ve DAYANIŞMA Gününü KUTLADI

Türkiye Emekliler Derneği MERSİN Şube Başkanı Cemal AKBUDAK; 1 Mayıs İŞÇİ – EMEKÇİ ve DAYANIŞMA Gününü KUTLADI

Cemal AKBUDAK; “ABD’nin Chicago kentinde 1 Mayıs 1886’dan itibaren iş gününün 8 saat olması için işçileri tarafından başlatılan mücadele, 1889’da Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı’nın Paris Kongresi’nde “İşçilerin Ortak Bayramı” olarak kabul edildi. İşçi bayramının dünyada kabul edilmesi, işçi hakları mücadelesinde canlarını yitiren işçilere karşı bir vefa borcu ödeme yoluydu. Bu konuda işçiler bu günün kutlanmasından çok, saygıyla anılmasını tercih ederler. Mücadelelerde ölerek hak arayan işçilerin ruhları şad olsun.

Ülkemizde 1 Mayıs 1977’deki kutlamalar, İstanbul Taksim Meydanında yapıldı. Kutlamalarda işçilerin üzerine ateş açıldı. 34 işçi hayanı kaybetti. Yüzlerce kişi yaralandı. 500 Bini aşkın kişinin katılımıyla o zamana kadarki en geniş katılımlı 1 Mayıs’tı. Daha sonraki yıllarda İşçiler için Taksim Meydanı 1 Mayıs’ın simgesi haline geldi.

1978 yılında kutlamalar ve anma törenlerinin yapıldığı 1 Mayıs’ta, ertesi yıl 1979 yılında sokağa çıkma yasağı uygulanmasına rağmen, binlerce kişi kutlama yaptı. 1980 yılında sıkıyönetim nedeniyle kutlamalar yapılamazken, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından 1981 yılında Milli Güvenlik Konseyi 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı resmi tatiller arasından çıkardı.12 Eylül döneminde resmi tatil olmaktan çıkarılan 1 Mayıs, 30 yıla yakın aradan sonra Nisan 2009’da “Emek ve Dayanışma Günü” olarak resmi tatil ilan edildi. 2010 yılından sonra Taksim Meydanında 1 Mayıs kutlamaları kısıtlandı, sadece derneklerin çelenk sunmalarına izin verildi. Bu durum işlerin yüreğinde bir yaradır. Ülkemizde İşçilerin Simgesi olan Taksim Meydanı İşçi Bayramını Kutlamaya yasaklıdır. 

Bir gün İşçi Bayramımızı Taksim Meydanı’nda eskiden olduğu gibi kutlayabilmek dileğiyle; 1 mayıs Emek ve Dayanışma günü Kutlu Olsun” dedi.