FLAŞ HABER:

ŞAİRLERİN “Bir Şehit Bir Öykü Bir Şiir” Buluşması; BÜYÜLÜ ŞEHİR Bursa’daydı. 

   BURSA; BÜYÜLÜ ŞEHİR  

 Yollar vardır hasret bitirir, yollar vardır hasretin ateşini yüreğe getirir. Bizler de ara ara çeşitli nedenlerle yollara düşüyor, yüreğin sesine, nefesine kapılıp dünya denen bu çarkın etrafından dönüyoruz.   

 Şiire ve dostluğa giden yol bu sefer de padişahlar şehri yeşil Bursa’ya bizi götürdü. Asırlara meydan okuyan tarihî dokusu, doğal güzellikleri, zengin kültürü mistik havası ve çekici gizemiyle sizi alıp götürüyor asırlar öncesine.    

 Bursa büyülü bir şehirdir. Bu büyülü şehir, güzelliğiyle gelinlikli kız gibi birçok kişinin ilgisini çekmiş, onları etkilemiş ve memleketini bırakıp Bursa’ya koşanlar, yerleşenler havasına, yeşilliğine, iş imkânlarına, tarihine, daha doğrusu anlatılmaz ancak yaşanılır güzelliğine vurulanlar Bursa’yı memleket edinmişler. Batıdan doğudan birçok farklı kimlik bir araya gelerek zengin bir kültür ortaya çıkmıştır ve böylelikle padişahlar, evliyalar şehri Bursa gönüllerde taht kurmuş.   

 Her şehir güzeldir elbet ama Bursa şehri bir başka güzel, bir başka özeldir. Sizi alır tarih yolculuğuna çıkarır, hayal dünyanızın sınırları zorlanır. Gönül serçeniz kıpır kıpır olur. Bursa’ya hayranlığınız bir kat daha artar. Dile kolay Osmanlının ilk başkenti burası… Osmanlının 36 padişahının 6’sı burada yaşamış ve buraya defnedilmiştir. Evet Bursa’da tam 6 padişah, 20 şehzade yatar. Asırlara meydan okuyacak büyük imparatorluğun temelleri ilk bu kutsal topraklarda atılmış ve gün geçtikçe de bu topraklar genişletilmiş ve üç kıtaya yayılmıştır.   

   2020 yılına göre yurdumuzda en kalabalık illerimiz İstanbul, Ankara ve İzmir.  4. sırada Bursa geliyor. Büyük şehir olmak kolay değil. Maddi manevi bazı zorlukları var elbette.   

 

    Bursa’da Yaşayan ve Türbeleri Bursa’da Olan Padişahlar  

 1-I. Osman Gazi Hân: Bursa’da Osman Gazi Türbesi Tophane’de.    

27 yıl tahtta kalmış. Türbede ayrıca oğlu İbrahim ile Sultan 1. Murad’ın oğlu Savcı Bey ile Asburçe Hatun’un mezarları yer alıyor.   

 2-1-Orhan Gazi Hân: Bursa’da Orhan Gazi Türbeside Tophane’dedir. 33yıl tahtta kalmış. Türbede eşi Nilüfer Hatun, oğlu Şehzade Kasım Çelebi, kızı Fatma Sultan, Yıldırım Bayezid’in oğulları Musa Çelebi ve Şehzade Korkut ile Cem Sultan’ın oğlu Şehzade Abdullah’ın mezarı var. İlk parayı bastıran, ilk hutbeyi okutan padişah.   

   3-I. Murat Hân (Murat Hudavendigâr): Bursa, Çekirge’de kendi türbesinde. 30 yıl tahtta kalmış.1. Murat, babası Orhan Gazi dönemindeki 95.000 km² olan topraklarını çoğaltarak 500.000 km²’ye çıkardı. Aynı zamanda sancak sisteminden padişahlığa geçen ilk padişahtır.  1. Murat, savaş meydanında şehit edilen ilk ve tek Osmanlı padişahıdır. Sultan Murat, Kosova zaferi sonrası savaş meydanında geziniyor, yaralı askerlere bakıyor. O sırada bir Sırp askeri olan Miloş Obiliç tarafından zehirli hançerle göğsünden vuruluyor ve savaş meydanında 1. Murat Han şehit oluyor.   

 4-I.Bayezit Hân (Yıldırım Beyazıt): Yıldırım Bayezit’in türbesi Bursa Yıldırım Beyazıt ilçesinde.  13 yıl tahtta kalmış. Türbede padişahın oğulları İsa ve Kasım Çelebilerin mezarları bulunuyor.    

   5-I.Mehmet Hân (Çelebi Mehmet): Bursa Yeşil semtindeki türbede. 8 yıl tahtta kalmış. Türbede oğulları şehzade Mustafa, Mahmud ve Yusuf, kızları Selçuk Hatun, Sitti Hatun ile Ayşe Hatun ve dadısı Daya Hatun’un mezarları yan yana…  

   6-2. Murat Hân (Fatih Sultam Mehmet’in babası)Türbesi Bursa Muradiye Külliyesi içinde. Murat Han, tahtından kendi isteğiyle ayrılan ilk ve son ve de Bursa’da gömülen son padişahtır. 30 yıl tahtta kalmış. Şehzade Mustafa’nın mezarı da bu külliyede bulunuyor. Şehzade Mustafa’nın oğlu Mehmet’in mezarı da babasının yanında yer alıyor.   

   Evliya Çelebi’nin Bursa için: “Üzerinde nur dolaşan ruhaniyetli bir şehirdir.” diye dile getirdiği Bursa’da büyük İslam âlimlerin de yaşadığını biliyoruz. Bursa’da yaşamış Emir Sultan ve Üftade Hazretleri‘nin cami ve türbeleri de Bursa’nın güzelliğine güzellik katmış.    

 Emir Sultan aynı zamanda Yıldırım Bayezid’in damadı. Üç Osmanlı padişahı zamanında yaşamış.  Buhara’da doğan Emir Sultan,peygamber soyundan geliyordu.   

 Bursa’yı anlatmaya kelimeler yetersiz kalır. Kalemler yetmez. Bursa’da batının ve doğunun kültürü kaynaşmış. Kimi Bulgaristan’dan kimi Erzurum’dan, kimi Kars’tan kısacası İstanbul gibi her yöreden her kültürden dost yüreklilerle karşılaşmak kaçınılmaz. Bu karma kültürün zenginliği de Bursa’nın var olan zenginliğine zenginlik katmakta…    

BİR ŞEHİT BİR ÖYKÜ BİR ŞİİR PROJEMİZ

    Biz Şairler de son antolojimiz olan Bir Şehit Bir Öykü Bir Şiir projesinin 2. galasını bu güzel şehirde gerçekleştirdik. Rabbim tüm şehitlerimize rahmet, onları peygamberimize komşu eylesin. Dileriz bir daha şehit haberleri almayız, dileriz anaların yüreği bir daha yanmasın. Cennet yurdumda birlik beraberlik içinde huzurlu, sağlıklı olsun her Türk ferdi.   

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve ekibine misafirperverlikleri için çok teşekkür ederiz. Bizleri çok güzel ağırladılar. Belediye Başkanımız yoğun işlerinden dolayı bize katılamasa da iki gün boyunca belediye yetkilisi Nuran Hanım yanımızda hiç ayrılmadı. Her soruna çözüm bulmaya çalıştı. Şiir sohbetlerimize ortak oldu. Tüm misafirlerle bir bir ilgilendi.   

    Türkiye’nin dört bir yanında gelen şair, yazarlarımız ve gelebilen şehit aileleri bir arada acımızı, kitap sevincimizi beraberce yaşadık. Program boyunca çok duygusal anlar yaşadık. Şehitlik onur verici, gurur verici de olsa ateş düştüğü yeri yakar.Bu ailelerin acısı bir ömür boyu bitmeyecek. Rabbim tüm şehit ailelerine büyük sabırlar versin.    

18.09.2021 tarihinde saat 18.00’de Bursa Merinos Kültür Merkezi’nde başlayan programımız muhteşemdi. Şehitlerimize yazılan, okunan şiirler yürekleri titretti. Duygularını anlatan şehit aileleri bizlere duygu seli yaşattı. Bu program için İngiltere’den gelen mütevazı kişiliği ile sahnede en güzel birlik beraberlik mesajları veren, mangal yürekli gazimiz sanatçı Gurur Bey kahramanlık türküleriyle salondaki herkesi mutlu etti. Herkes, elinde dalgalanan Türk bayrakları eşliğinde programa katıldı. Program saat 24.00’e kadar sürdü. Program sonrası Belediyenin bizlere tahsis ettiği otele mutlu döndük. Program boyunca fotoğraf ve video çekimine büyük emek veren, güzel anılara vesile olan değerli şair ağabeylerim Talip Kazgı ve Kenan Ağırman Beylere de çok teşekkür ederiz.  

 Antolojimizin koordinatörü Harun Yıldırım ve ekibi bu antolojiye çok emek verdiler. Ayrıca Bursa programı için çok koşuşturan bizleri tekrar bir araya getiren Faruk Ambarcıoğlu abimize ve ekibine çok teşekkür ederiz. Çünkü bu tür programları gerçekleştirmek kolay değil. Zaman, sabır, çevre ve de bu işe gönül vermek gerekir. İnsanlarla uğraşmak hele hele duygusal, hassas yazar, şairlerle de uğraşmak daha da titizlik, özveri ister. Gönülden gönüle akmak ve sevgi olup göz göze bakmak gerekir. Programa emek veren tüm ekibe tekrar tekrar teşekkürler.   

 Acılarını içine gömen eli öpülesi şehit ailelerimiz bu zahmetli yolculuğa katlanıp Yeşil Bursa’ya saatler süren zorlu yolcuğu çekerek programa iştirak ettiler. Bizler yürek yüreğe kocaman bir aile olduk bu kitap sayesinde.    

24.09.2021
Fatma ÖZGER BİLGİÇ
  

UZAKLARDAN GELEN ŞEHİT AİLELERİNİN YAKINLARI   

Şehit Abdulkadir TOPĞUÇ’un oğlu   Fırathan KULFALI 

Şehit Şenay Aybüke’nin babası Sadık YALÇIN   

Şehit İlker ÇEVİK‘in annesi   

Şehit Mehmet KÖKLÜ’nün ailesi   

Şehit Mehmet PEÇENEK‘in abisi  Ahmet BÜYÜKBURÇ 

Şehit Nadir GÜNEŞ şehidimizin yakını  

Şehit Nasıbov ALLAHYAR’ın eşi   

Şehit Oğuz Özgür ÇEVİK yüzbaşımızın annesi   

Şehit Şeref ARSLAN öğretmenimizin anne ve babası   

Şehit Tayfur ÇANKAYA şehidimizin anne ve babası   

Şehit Timur ATASEVER’inbabası Emrullah ATASEVER    

ve ismini şu an hatırlayamadığım diğer şehitlerimizin yakınlarına tekrar tekrar teşekkürler.   

 

PROGRAMA KATILAN ŞAİR VE YAZARLAR   

 Harun YILDIRIM PROJE KOORDİNATÖRÜ… ISPARTA 

 Ahmet BÜYÜKBURÇ… DİYARBAKIR   

Ebru ELMASKESER… ALMANYA   

Ertuğrul AKBAL… ANKARA   

Eyüp HİKMET KERKÜKLÜ… KERKÜK   

Fahrettin ÇELİK… ADIYAMAN   

Fatma ÖZGER BİLGİÇ… MERSİN/Tarsus   

Fatma UÇARLAR… ISPARTA   

Hasan KARABAY… NEVŞEHİR/Acıgöl   

Hatice ŞAHİN… İSTANBUL   

İzzettin KANAT… OSMANİYE   

Kenan AĞIRMAN… KOCAELİ   

Kevser DOSTAGÜLER… KIRKLARELİ   

Mahmut ÇİÇEKDAĞI… ANTALYA   

Meltem KAVAK… ANKARA   

Mustafa TAŞKANAT… ANKARA   

Mustafa YEYDEM… OSMANİYE   

Orhan OYANIK… ÇANAKKALE / Çan   

Ömür GÜRBÜZ… AFYONKARAHİSAR   

Safiye SAMYELİ… DENİZLİ 

Savaş SARIKAYA… AYDIN   

Selma MERİÇ… SAKARYA   

Semiha ARASBORA… YOZGAT   

Süreyya KAYA… BURSA  

Sevda DOĞAN KARAKAŞ… ÇORUM   

Seyfi METİN… OSMANİYE  

Şeref ÇIRAK… ISPARTA   

Talip KAZGI… OSMANİYE   

Tayyar YILDIRIM… KONYA / Seydişehir   

Ümit HİKMET KERKÜKLÜ… KERKÜK   

Zübeyde GÖKBULUT… KIRŞEHİR  

ALLAH HEPİNİZDEN RAZI OLSUN.