FLAŞ HABER:
Ana Sayfa BİLİM-SAĞLIK-YAŞAM-TEKNOLOJİ 30 Nisan 2021 260 Görüntüleme

RUSYA Başkanı Vladimir PUTİN’le Görüşme Sonrasında Sağlık Bakanı Açıklama yaptı: “Rusya’dan SPUTNİK V Aşısı Mayıs’ta Geliyor”.

RUSYA Başkanı Vladimir PUTİN’le Görüşme Sonrasında Sağlık Bakanı Açıklama yaptı: “Rusya’dan SPUTNİK V Aşısı Mayıs’ta Geliyor”.

Koronavirüs Bilim Kurulu videolu bir tolantı yaptı. Toplantıdan sonra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu. Rusya’dan Sputnik aşısı Mayıs’ta geliyor.

Fahrettin Koca, Sputnik V aşısının Mayıs ayında Türkiye’ye geleceğini bildirdi. Ayrıca İstanbul’da beş kişide Hindistan varyantı koronavirüs görüldüğünü açıkladı.

Sağlık Bakanı anlaşma yapıldığını bu anlaşma ile altı ay içinde 50 milyon Sputnik V aşısının Türkiye’ye gönderilecdeğini söyledi.

Fahrettin Koca’nın basın açıklamasdan satır başları:

Yeni bir dünya düzenine sert ve hazırlıksız bir geçiş dönemi yaşadık. İş yapma usullerinden sevdiklerimize temas etme halimize kadar her alanda yeni bir düzene geçiş sancısı yaşadık. Sevdiklerimizi kaybettik. Sevdiklerimizi korumak için onları görmemeyi göze aldık. Umarım ödediğimiz bu bedel bu salgından tamamen kurtulmamıza fayda sağlar.

Kısıtlamaların işe yaraması da tamamen hayatımızdan çıkması da onlara ne kadar uyacağımızla ilgili. Eğer bir defada bu kısıtlardan ve hastalıktan kurtulmak istiyorsak hep birlikte tedbir ve kısıtlamalara uymalıyız. Aşı programı ile toplumsal bağışıklığı elde etmeden eski günlerimize dönmek kolay olmayacak. Bu süreci kısaltmak için yapmamız gereken kısıtlama ve tedbirlere uymaktır.

Sputnik aşısı 6 ay içinde 50 milyon doz

Aşı tedariki önümüzdeki 2 ay için güçleşiyor ancak sonrasında aşı bolluğu yaşanması bekleniyor. Bildiğiniz gibi ülkemizde iki aşı kullanıma girdi. Üçüncü olarak ise Sputnik V aşısının acil kullanım onayı için son aşamaya gelindi ve aşı tedariki için bir anlaşma da yapıldı. Türkiye, Sputnik V aşısından 6 ay içinde 50 milyon doz almak üzere anlaşmayı imzaladı. İlk sevkiyat mayıs ayı içinde gerçekleşecektir.

Haziran ayı ile birlikte Biontech aşısının da teslim alınan miktarı 30 milyon dozu geçmiş olacak. Bugün yaptığımız Bilim Kurulu toplantısında aşıyı geliştiren Prof. Dr. Uğur Şahin hocamızın da görüşünü alarak Biontech aşısının iki dozunun uygulanması arasındaki sürenin 6-8 hafta olarak uygulanmasına karar verilmiştir.

Yerli  yerli aşılarımız sahaya çıkmaya hazırlanıyor

Yerli gücümüz yerli aşılarımız sahaya çıkmaya hazırlanıyor.Yerli inaktif aşımız Faz II denemelerini tamamladı. Sonuçların değerlendirilmesini takip eden önümüzdeki birkaç gün içinde Faz III denemelerinin hazırlıkları başlayacaktır.

İkinci inaktif aşımız ise Ankara Şehir Hastanesi Klinik Araştırma Merkezinde Faz I aşamasına başlamış ve ilk gönüllülerinin aşılanmasını tamamlamıştır.Faz I çalışması devam eden bir diğer aşı adayımız olan virüs benzeri parçacık aşısı ise ilk gönüllülerinin tamamını aşılamış durumdadır. Mayıs ayı sonunda Faz II çalışmasına geçilmesi hedeflenmektedir.

Virüsün kendisini değiştirerek yeni formlara girmesi ömrünü uzatsa da bunun bir sonu var. Bu mutasyonlar virüsün de hasta etme kabiliyetini sınırlayacak. Şu an ülkemizde en çok görülen mutasyon türü İngiltere varyantıdır. Bunun yanında Brezilya ve Güney Afrika varyantları da görülmüştü. Son olarak İstanbul’da 5 vatandaşımızda Hindistan varyantı da gözlendi. Ülkemizde bu varyant ilk kez görüldü ve vakalar izolasyon altında takip edilmektedir.

BSHA Ajans