FLAŞ HABER:

Osman HOMURLU Yazdı: TARSUS’UN DEĞERLERİNDEN GENÇLİK LİDERİ, GAZETECİ ve SİYASETÇİ CELAL KARGILI

Osman HOMURLU Yazdı:

       TARSUS’UN DEĞERLERİNDEN GENÇLİK LİDERİ, GAZETECİ ve SİYASETÇİ CELAL KARGILI’YI 45. ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE SAYGIYLA ANIYORUZ

1935 Tarsus doğumludur. Hüseyin Ali oğlu, Şakire Havva’dan olmadır. 1962 yılında Devlet Planlama Teşkilatı Çukurova Bölge Planlamasında Turizm Uzmanı olarak “İçel’in Turistik Projesini” hazırlamıştır. 1963 yılında, 26 yaşındayken Tarsus Belediye Başkanlığına Cumhuriyet Halk Partisinden aday gösterilmiş, çok az farkla seçimi kaybetmiştir.

Seçimleri kaybettikten sonra, halkçı ilkeleri savunmak için, Tarsus Vakıflar İşhanı’n da yeri bulunan “Yeni Söz” adlı bir gazete çıkarmıştır. 1965 yılında CHP’den İçel Milletvekili seçimine katılan Celal KARGILI, seçimi yine az farkla kaybetmiştir.

1965 genel seçimlerinde kaybetmesi, siyasetle ilgilenmesini engellememiştir. Milletvekili olamadığı halde CHP içinde aktif çalışmayı sürdürmüş, CHP 18 ve 19. Olağan Kurultaylarına katılarak konuşmalar yapmış, konuşmaları İsmet İNÖNÜ ve Bülent ECEVİT’ten sonra en çok tezahüratla alkışlanan konuşmalar olmuştur.

Celal KARGILI, uzunca bir zaman aktif politikanın içinde olmuş, hayatının bu bölümünü Halkçılık İlkelerinin yayılması için harcamış, bu devrede bin bir imkânsızlıklara rağmen, mücadelesinden bir an dahi vazgeçmemiş, böylelikle genç yaşında hiç kimsenin kolay kolay kazanamayacağı sağlam ve renkli bir kişiliğe sahip olmuştur.

Dil Tarih Coğrafya Fakültesinde, 9000 öğrenci içinde, “Ortanın Solu” düşüncesini savunarak, sol görüşlü öğrencileri organize edip, Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Öğrenci Birliği Başkanı seçilmiş, Türkiye’de İLK DEFA GENÇLİK HAREKETLERİNİ başlatmıştır. Eğitim Reformunun uygulanmasına ve öğrencilerin sayısız haklar kazanması hareketine bayraktarlık yapmıştır. Bu dönemde, Ankara Üniversitesi Kamu Kurul Üyesi olarak görev yapmıştır.

Celal KARGILI, gençlik lideri olarak, halkla buluşmak için iki kez tüm Ülkeyi dolaşmıştır;

  1. Gezisinde; tüm vilayetleri dolaşarak, Türk Halkına “Ortanın Solu” felsefesini anlatmıştır.
  2. Türkiye Gezisini ise, iktidarı halka şikâyet etmek için düzenlemiş, “Gençlik Anadolu’da” adıyla anılan bu geziye; ODTÜ Talebe Birliği Başkanı, Hacettepe Talebe Birliği Başkanı, Ziraat Fakültesi Öğrenci Birliği Başkanı, Ankara Üniversitesi Talebe Birliği Başkanı katılmış, Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Öğrenci Birliği Başkanı olarak Celal KARGILI bu heyete başkanlık yapmıştır.

Gençlik Anadolu’da Heyeti 67 vilayeti dolaşmak için yola çıkmış, diğer öğrenci Birliği Başkanları 5. vilayetten sonra geziden vazgeçmişler, Celal KARGILI yalnız başına 67 vilayeti gezerek, daha önce yaptıkları programı tamamlayarak Ankara’ya dönmüştür. İktidara muhalefet yaptığından her gittiği yerde polis soruşturmalarına maruz kalmış, hakkında yirmiden fazla dava açılmıştır.

1969 yılında, 14. Dönem Milletvekili seçimine katılmış ve İçel Milletvekili olmuştur. CHP yönetimine ters düştüğünden, Parti içinde kalarak muhalefeti sürdüremeyeceğini anladığından CHP’den ayrılarak bağımsız Milletvekili olarak etkin bir görev yapmıştır. Celal KARGILI, TBMM’sinde etkili olmuş ve ses getirmiştir. TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergeleri, genel görüşme açılması, meclis araştırması açılması önergeleri ile bir Milletvekilinin gücünü aşan, adeta bir parti genel başkanı gibi çalışan milletvekiliydi. Milletvekili bulunduğu dönemde, Kavaklıdere Tunus Caddesinde bulunan evi sürekli bir istekle gelen Tarsuslular ile dolu olurdu.

Celal KARGILI, daha sonraki dönemde aday olmamış, Ankara’da siyasi gazete olan “Olay Gazetesini” yayınlamıştır. İngilizce bilen Celal KARGILI’nın “Türkiye’de Bankacılık ve Bankalarımız”, “İşte Türkiye ve Kurtuluş Yolu” adlı kitapları vardır. Tarsus’tan yetişmiş çok önemli siyasilerden yaş olarak daha erken tüm yurda sesini duyurarak, hiçbir partiden vb maddi-manevi destek almadan, kişisel beceri ve irade gücü ile kendini yetiştirmiş, çok etkin ve nitelikli vasıflara sahip olan Celal KARGILI ne yazık ki çok erken yaşta aramızdan ayrılmıştır. Yaşasaydı, TARSUS’UN bugün çok farklı olacağına inananlar ve siyasetin nabzını tutanlar arasında daima konuşulan bir konudur…

18 Eylül 1976 tarihinde 41 yaşında iken vefat eden, kabri Tarsus Şehir Mezarlığı’nda bulunan ve kısa ömrüne çok şey sığdıran hemşerimiz Celal KARGILI’yı;

  1. Ölüm Yıl Dönümünde Saygı ve Rahmetle Anıyoruz. Ruhu Şad Olsun.

 

Osman HOMURLU

Emekli Cumhuriyet Savcısı

TARSADER Başkanı

TARİGDER TARSUS TARİHİ Koordinatörü