FLAŞ HABER:

HAŞMET ZEYBEK

HAŞMET ZEYBEK

       TARSUS’UN DEĞERLERİNDEN Ülkemizin Tiyatro Yazarı, Senarist, Oyuncu, Yönetmen Haşmet ZEYBEK’İ Kaybının 8. YIL DÖNÜMÜNDE SAYGI ile ANIYORUZ, ARIYORUZ…                                                                               

1948 Tarsus Gülek Köyü doğumlu olan Haşmet ZEYBEK’i 10 Ekim 2013 tarihinde maalesef kaybettik. Çok genç yaşında Tarsus Halkevi Tiyatro Grubu ve 1962 yılında kurduğu Tarsus Lisesi Tiyatro Gurubunun oluşturduğu Tarsus Meydan Sahnesinde kendi yazdığı oyunları oynadılar. Yazdığı seyirlik oyunları Tarsus’un köylerinde, düğün ve şenliklerde arkadaşlarıyla sundular.

1967 yılında yazdığı Irgat oyunu ODTÜ Amatör Tiyatro Şenliğinde ödül aldı. Dostlar Tiyatrosu, Ulvi Uraz Tiyatrosunda çalışmalarını sürdürdü. 1970 yılında, “TRT Bilim ve Sanat Ödülleri yarışmasında “Başarı Ödülünü”, 1999 yılında “Milli Eğitim Bakanlığı Vakfı Türk Kültürüne Katkıda Bulunanlar Ödülünü” aldı.

1973 yılında Türkiye’de ilk defa denenen “Gazete Tiyatrosu”’nu kurarak arkadaşlarıyla kendilerinin yazdığı çeşitli oyunlar oynadı. 1974 yılında İstanbul Şehir Tiyatrolarında yazar ve yönetmen olarak görev aldı.

Değerli hemşerimiz Haşmet ZEYBEK, kendini şöyle anlatıyor:

“1948’de Tarsus Gülek’te doğdum. Babamın memuriyeti nedeniyle çocukluğum Güneydoğu’da geçti. İlkokula Nizip’te başladım. Birinci sınıfı Fevzi Paşa’da, 2. sınıfı Çamalan Köyünde okudum. Adana Erkek Lisesi’nde bir dönem okuyup, Tarsus Lisesi’ne geldim. Tarsus Lisesi’ni bitirdim. İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İstanbul Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümünü bitirdim.

Oyun yazıp yönetmeye lise yıllarında başladım. 1962 yılında Tarsus Meydan Oyuncuları Tiyatrosunu kurdum. Irgat, Düğün Ya Da Davul, Balta, Toprak bu dönemde yazdığım oyunların başlıcalarıdır.

1970 yılında Dostlar Tiyatrosu İşçi Kolu ile çalıştım. “Alpagut Olayı” adlı oyunu yazdım. 1971 yılında Ulvi Uraz Tiyatrosunda profesyonel oyuncu oldum. 1972 yılında, Gazete Tiyatrosunu kurdum. Bu Kaçıncı Baskı, Düzenbaz, Karagöz ve Hacıvat ve de Arkadaşları, Bizim Mahalle bu dönemde yazdığım oyunlar. İşçi Tiyatrosu “Grev Ya Da Referandum” adlı oyunumu sergiledi. 1974 yılında, İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrolarına girdim. Gültepe’de halkla birlikte “Köroğlu” isimli oyunu yazdım. Amatör Tiyatrolar Bölümü sorumlusu oldum. 1980 yılında 1402 ile İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosundan ayrıldım.

Film, Dizi film, Öykü, Senaryo yazmaya başladım. İlk olarak, Anadolu Uygarlıklarında “Yazının Yazısını” yazdım. Aptal Kahraman, Şaşkın Ördek, Kızlar Sınıfı Tatilde, Sevdalılar, Halkalı Köle, Birlik Gecesi, Çark, Kimlik, Gazeteci Kız, Bay Alkoli Takdimimdir, Aygır Fatma, Serçeler Göç Etmez, Hanımın Çiftliği, Duygu Çemberi film olan senaryolarımdır. 1989 yılında, İstanbul Belediye Başkanı Nurettin Sözen’in daveti ile yeniden İstanbul Şehir Tiyatrolarına döndüm. Genç Kadro ile “Kimlik” adlı oyunumu yazdım ve “Gençlik Günleri” için yönettim.

1993 yılında “Ayran Geven” adlı oyunumu yönettim. Abdullah Şahin Tiyatrosu için Politikada “Sarı Çizmeli” oyununu sahneledim. Adanalı sanatçılarla “Dadaloğlu”’nu yazıp yönettim.

1995 yılında, (Olimpia) Pavyon’da tiyatro denemesi yaptığım “Evrensel Pezevenk Para” oyunumu sahneledim.

1997 yılında, Anadolu İnsanının Kültürel Kimliğinde oyunu çerçevesinde “Kozmogoni” adlı oyunumu yazıp yönettim. Şu anda “Gılgamış” adlı oyunum Rock Opera olarak İstanbul’da oynanmaktadır. Tiyatro ve Televizyon Yazarlar Derneği 2. Başkanıyım. Türkiye Yazarlar Sendikası Sekreteriyim” diyerek hayatını anlatmıştı. Tarsuslu sanatçımızın kendi anlatımıyla hayatını siz okurlarımıza anlatarak, hatırlatarak kendi sözleriyle kendisini yâd etmiş olduk…

Ülkemizin Tiyatro Tarihine Adını Altın Harflerle Yazdıran Tarsuslu Hemşerimiz Haşmet ZEYBEK’i Saygı ve Rahmetle Anıyoruz. Ruhu Şad Olsun.

Osman HOMURLU

Emekli Cumhuriyet Savcısı

TARSADER Başkanı

TARİGDER TARSUS TARİHİ Koordinatörü