FLAŞ HABER:
Ana Sayfa EĞİTİM-TİYATRO-EDEBİYAT-ŞİİR-MÜZİK, GÜNDEM 5 Eylül 2021 303 Görüntüleme

Emekli Öğretmen Kaplan COŞKUN Yazdı: Okul Başarısında Anne ve Babaya Düşen Görevler

OKUL BAŞARISINDA  ANNE –BABAYA  DÜŞEN GÖREVLER 

   

Değerli Velilerimiz pazartesi günü okullarımızın açılacağından, bu yazımda dilimin döndüğü kadar sizleri de sıkmadan ebeveynler olarak nelere dikkat etmeniz gerektiğinden ve sorumluluklarınızın neler olduğundan bahsedeceğim.

Kıymetli veliler malumunuz her yavrumuzun karakterleri, fiziki ve ruhsal yapıları farklıdır. Bazı yavrularımız her yönü ile dört dörtlük, sanki Allah özene bezene yaratmış gibidir. Bu yavrularımıza zaten yapacak çok şeyiniz yoktur. 

Bunun yanında bazı yavrularımızda vardır ki yukarıda anlattığım özelliklerin tam tersi yaratılışta. Yaramaz, ele avuca sızmaz, ders çalışmaz, âdeta sizi üzmek için elinden geleni yapar türden. Kıymetli veliler sizlere düşen görev böyle durumlarda hünerinizi göstermek. Ayıp değil bu konuda bazı yöntemleri bilmeyebilirsiniz, onunda kolayı var teknoloji, gelişti oralardaki uzman görüşlerinden, kitaplardan faydalanabilirsiniz, ya da öğretmeni ile de neler yapabileceğinizi konuşabilirsiniz.  Şu an ‘ya hocam yazması kolay, gel de yerimde ol, seni göreyim’ diyebilirsiniz. Sizde haklısınız.  Eeee ne yapalım,  en kıymetli varlıklarımız olan yavrularımızı bizi üzüyor diye sokağa mı atalım, buda olmayacağına göre, büyük bir özveri ile sabırla yola devam etmekten başka çare yok.

Sayın ebeveynler bu uğraşta yılların verdiği birikimlerimle şimdi sizler dikkat edilmesi gereken birkaç kuraldan bahsedeceğim.

Uyku düzenine dikkat edin.

       Beslenme düzenine dikkat edin.

       Öğretmenleri ile iletişimde olun.

Yaaa Kaplan Hocam zaten bunları fazlası ile yapıyorum diyebilirsiniz, o zaman devam edelim.

Sakın yavrunuzu bir başkası ile kıyaslamayın, hele hele kardeşi ile asla. Aksi takdirde kardeşine düşman olur, Allah korusun hiç beklemediğiniz zamanda hoş olmayan davranışlarla da karşılaşabilirsiniz.  Bu arada senden bir bok olmaz, bak kardeşine hep takdir getiriyor gibi sözlerin etkisini kendinizi onun yerine koyarak daha iyi anlayabilirsiz. Yapılması gereken ise onu kendisi ile kıyaslayabilirsiniz.  Biraz dikkat ederse daha iyi olabileceğini, söyleyip,  küçükte olsa başarılarını ön plana çıkartmak onun kendine güven sağlamasına yardımcı olacaktır.’ “Artık netlerini yükselt” demek yerine; “geçtiğimiz ay yapılan deneme sınavında netlerin daha yüksekti, düştüğünü fark ediyorum. Bunu tekrar yükseltmek için neler yapabilirisin/yapabiliriz?” şeklinde çözüm odaklı cümleler de kurabilirsiniz.

Sayın veliler bu anlattıklarımı uygulamak elbette kolay değil ancak canımızdan çok değer verdiğimiz yavrularımız için denemeye değer diye düşünüyorum.

Eeee sanırım bu günlük yeter. İleride ki yazılarımda sizlere mesleki hayatımda bizzat şahit olduğum somut örnekler vereceğim.

Sağlıcakla kalınız.

Kaplan COŞKUN 

Emekli Öğretmen

Eski Tarsus Öğretmen Evi Müdürü