FLAŞ HABER:

Dr. Alev COŞKUN’un Katılımıyla “99. YILINDA CUMHURİYET” Konulu KONFERANS Düzenlendi

DR. ALEV COŞKUN’UN KATILIMIYLA “99. YILINDA CUMHURİYET” KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ

 ALEV COŞKUN ; “CUMHURİYET’İN İLANI ASLINDA BAŞLI BAŞINA BİR DEVRİMDİR”

 Tarsus Belediyesi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Dr. Alev Coşkun’un katılımı ile “99. Yılında Cumhuriyet” konulu konferans gerçekleştirdi. Cumhuriyet ve Atatürkçü düşünce anlayışına değinen Coşkun, “Atatürk ıslahatçı değil, devrimciydi. Saltanatın kaldırılmasını istiyordu. Onun amacı toplumsal dönüşümü gerçekleştirmekti. İşte bu yüzden Atatürkçüler ölmez, Kuvayı Milliyeciler tükenmez” dedi.

Kentin dört bir yanında Cumhuriyet ateşinin hiç durmadan kutlanıldığı Tarsus’ta, siyasi tarihin saygın değerlerinden biri olan, Turizm ve Tanıtma Eski Bakanı, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Dr. Alev Coşkun ‘Cumhuriyet Konferansı’ verdi. Yoğun katılımın olduğu konferansta Coşkun, Cumhuriyet’in önemine değinerek konuşma yaptı.

BAŞKAN BOZDOĞAN “ÜRETEN, SAĞLIKLI VE KÜLTÜRLÜ TARSUS HER ZAMAN CUMHURİYET İLE BAŞ BAŞA”

  Cumhuriyetin 99. Yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen etkinlikte,  açılış konuşmasını yapan Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, üreten, sağlıklı ve kültürlü Tarsus’un her zaman Cumhuriyet ile baş başa olduğunu vurgulayarak  “Çok değerli bilim insanı, gazeteci, Cumhuriyet Vakfı’nın Başkanı, aynı zamanda Cumhuriyet Gazetesi’nin İmtiyaz Sahibi Alev Coşkun’u bugün burada ağırlamaktan büyük onur duyuyorum. Bugün bizimle Cumhuriyet’le ilgili bu ülkede en çok konuşması gereken ve tek söz sahibi olan bir insanla baş başayız. Eminim onun anlattıkları hepimizi çok heyecanlandıracaktır. Biliyorsunuz biz Cumhuriyet’i kurarken altın tepsi ile bize hediye etmediler. Kurtuluş Savaşı mücadelesinde gözyaşı, acı ve kan vardı. Sonrasında o Cumhuriyet’in idealler ordusu sayesinde ülkenin, Cumhuriyet’in 99. yılını bitirirken yerel yöneticiler olarak bizler çözümcü, çağdaş, çalışkan, çoğulcu bir belediye anlayışını nasıl getirebiliriz diye bunun çalışma planlamasını ortaya koyduk. Zaten özünde var olan, üreten, sağlıklı, kültürlü Tarsus derken bu bulguların Cumhuriyet’le iç içe olduğu bilinmesi gereken bir durum.” diyerek Alev Coşkun’a teşekkürlerini sundu.

ALEV COŞKUN ; “CUMHURİYET’İN İLANI ASLINDA BAŞLI BAŞINA BİR DEVRİMDİR”

 Tarsus Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte Atatürk düşüncesi üzerine konuşmasına başlayan Dr. Alev Coşkun “ Bugün Cumhuriyetimizin 99. yılına ulaştık. Cumhuriyet’in ilanı aslında başlı başına bir devrimdir. 600 yıllık Osmanlı Devleti tarihe kavuşuyor, onun küllerinden yepyeni, genç dinamik bir devlet çıkıyordu. Bu devrimin önderi kuşkusuz Mustafa Kemal Atatürk’tür. Atatürk gençliğinden itibaren aslında tam bir Cumhuriyetçidir.” şeklinde ifade etti.

“ATATÜRK’ÜN AMACI TOPLUMSAL DÖNÜŞÜMÜ GERÇEKLEŞTİRMEKTİ”

 Sözlerine devam eden Coşkun, “Atatürk ıslahatçı değil devrimciydi. Saltanatın kaldırılmasını istiyordu. Onun amacı toplumsal dönüşümü gerçekleştirmekti.” dedi.

Doğu batı medeniyetlerinden konuşan Coşkun, “Atatürk uygarlığı doğu batı diye ayırmıyor. Dünyada tek uygarlık vardır. İnsanlıktır diyor. Muhasır çağdaş uygarlık diye adlandırıyor. 1923’de Atatürk şunu diyor. “Memleketler çeşitlidir, fakat medeniyet tektir. Bir milletin ilerleyebilmesi için bu tek medeniyete ortak olması lazımdır. Zamanın gereklerine göre ilim ve teknik her türlü buluşlardan doğuda ve batıda yararlanmak zorundayız” diyor.  Burada bir sentez yapıyor.” şeklinde belirtti.

“ASIL DAVA YIKILMAKTA OLAN İMPARATORLUKTAN YENİ GENÇ BİR DEVLET YARATMAKTIR”

 Atatürk’ün saltanata karşı, devlet yönetimi olarak Cumhuriyetçi anlayışa sahip olduğunu vurgulayan Coşkun “Peki, bu çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak için nasıl devrimci bir hedef koyuyor. Şimdi bu Cumhuriyetçilik anlayışı Atatürk’te ne zaman başladı? Atatürk’ün Cumhuriyetçiliği onun kendisini, kendi düşünce kabiliyetini anladığı zamandan itibaren başlıyor. Daha manastırda askeri lisede okurken bu fikirler onun kafasına gelmeye başlıyor. 1905 yılında Atatürk, harp akademisinden mezun oldu. Daha çok gençti ve diyordu ki “Asıl dava yıkılmakta olan imparatorluktan yeni genç bir devlet yaratmaktır” bunu söylediğinde neredeyse Cumhuriyet’in ilanından 20 sene önce. Daha Manastır’da okurken o zaman en önemli lisan Fransızca. Fransızcayı öğrenince Fransız İhtilali’nin devrimcileri olan düşünürleri okumaya başlıyor. Bu düşüncesi Selanik’te ki arkadaşlarına dahi anlatıyor.” şeklinde ifade etti.

“ZAFERDEN SONRA HÜKÜMET ŞEKLİ CUMHURİYET OLACAKTIR”

 1919 yıllarına değinen Coşkun “ Atatürk’ün 1919 yılında savaş meydanlarında kazanılan rütbeleri elinden aldılar. Yanında dostu ve çalışma arkadaşı Mazhar Müfit Kansu’ya bir gece konuşurlarken not ettiriyor.  “Zaferden sonra hükümet şekli Cumhuriyet olacaktır” diyor. İşte bu yüzden Atatürk’ün mirasına sahip olan kadınlarımız, gençlerimiz var.” şeklinde vurgulayarak, “Atatürkçüler ölmez, Kuvayı Milliyeciler tükenmez” dedi .

Tarsus Belediyesi

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü