FLAŞ HABER:
Ana Sayfa GÜNDEM, KADININ SESİ, Kutlamalar, SİYASET HABERLERİ, YEREL GÜNDEM 17 Şubat 2022 410 Görüntüleme

Beyhan BALABAN Yazdı: ALTI Artı HDP (6 + HDP) ve Hikmet ÇETİN

ALTI Artı HDP (6 + HDP) ve Hikmet ÇETİN

Devlet Adamlarımızdan eski Dışişleri Bakanımız, CHP eski Genel Başkanı Hikmet ÇETİN Çukurova gezisine Tarsus’tan başladı. 15 Şubat’ta Tarsus’a gelen Hikmet ÇETİN önce siyasete başladığı Gençlik Kollarından bu yana bünyesinde olduğu CHP’nin TARSUS Cumhuriyet Halk Partisini, ardından Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk BOZDOĞAN’ı ziyaret ederek Mersin’e geçti.

Hikmet ÇETİN duruşu ve beyefendi hali, bilgi birikimli konuşmalarıyla özlediğimiz eski devlet adamı profilini dün kendi çalışmalarıyla bizlere hissettirdi. Kendisini dinlerken çok duygulandık. Nerede şimdi böyle milletvekilleri, böyle devlet adamları, böyle dışişleri bakanı nerede? Türk siyaseti son koalisyon hükümetinin yıkılması çabalarıyla başlayan süreçle, AKP Hükümeti döneminde gittikçe düşüşe geçerek çok basitleşmiş, milletimizin nazarında değerini kaybetmiştir. Hikmet ÇETİN ve nice eski devlet adamlarımızı gördüğümüzde ve aramızdan ayrılanları saygıyla andığımızda, aklımıza eskilerin saygınlığı, bilgi ve donanımları, siyasi ahlaklarında ve üsluplarında nasıl da mütevazı, samimi ve güven verdiklerini hatırlıyoruz. Eski devlet adamlarımız siyasetin esas görevi olan çözüm odaklı işleri yapabiliyorlardı, milletvekilleri muhalefet partilerinden olsalar da hükümetten vatandaşın işini bitiren saygınlıkları vardı. Hikmet ÇETİN bunlardan sadece birisidir. Hepsine selam olsun…

Saygıdeğer Bakanımız Hikmet ÇETİN’E Sordum

Hikmet ÇETİN’e bir soru yöneltim. Gayet açık ve korkusuzca eski devlet adamı görevinde olduğu gibi Türk Siyasetini dış güçlere karşı koruyarak, geleceği görerek, bilgi ve kalitesiyle çok önemli açıklama yaptı.

-Saygıdeğer Bakanım, siz geçmişte dışişleri bakanlığı yapmış, Türkiye’nin en zor siyasi baskı gördüğü dönemlerde en önlerde olmuş geçmişe sahip siyasimizsiniz. CHP Genel Merkezi veya CHP Genel Başkanı size ve sizin gibi güven duyulan eski siyasilerimize bazı konularda danışıyor mu? Sizlerle ilgili seçimlerde destek ve yardımcı olmanız adına bir çalışma yapıyorlar mı? HDP Siyasetine bakış açısının artık değişmesi ve muhalefetin altı siyasi partisinin, Cumhurbaşkanlığı seçiminde HDP oylarına ihtiyaç olduğundan nasıl bir yol izleyeceklerini biliyor musunuz? Sizlere düşüncelerinizi ve önerilerinizi soruyorlar mı? Teşekkür ederim.

Hikmet ÇETİN:

-Ben Cumhuriyet Halk Partisinin Gençlik Kollarından bu yana siyasetin içindeyim. CHP Genel Başkanımız Kemal KILIÇDAROĞLU, Hükümetin alel acele aldığı bir kararla meclise getirdiği TESKERE KONUSUNU bir gece telefonla beni arayarak dışişleri bakanlığımdaki tecrübemi de hatırlatarak “Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?” dedi. Genel Başkanımıza kesinlikle HAYIR dememiz gerektiğini tüm dış siyaseti ve doğu politikasının doğru işlemesi yönündeki görüşlerimi aktardım. Örneğin sınır ötesinde bir savaş çıksaydı, yine bir patlama, bir olay yaratılsaydı CHP eğer TBMM’de Teskereye EVET deseydi, bu işin sorumlusu olarak yine CHP’yi hedef göstereceklerdi… HDP konusuna gelince, biliyorsunuz Selahattin DEMİRTAŞ İstanbul yerel seçimlerinde tam tavır koyarak, Devlet Bahçeli dahi iktidar için HDP seçmeninden Öcalan ağzıyla oy istediği halde, DEMİRTAŞ; “Ne KANDİLİ ne de ÖCALAN’ı tanımıyoruz, Millet İttifakını destekleyeceğiz” açıklaması yaptı. Ben bazen şöyle inanıyorum, Selahattin DEMİRTAŞ’ın hapis sürecine, belki de diyorum dışarıda olsaydı o açıklamasından sonra öldürülebilirdi. Selahattin DEMİRTAŞ Türk Siyasetinin kilit ismi, HDP seçmeni de kazanılacak seçimde etken ve sonucu getirecek seçmen kitlesidir. Bu nedenlerle bu konuda hem diğer muhalefet partileriyle hem de CHP’de istişarelerimiz var. Muhalefet olarak bir araya gelen altı siyasi partimizin Cumhurbaşkanı Adayı HDP seçmeninin de oy vereceği bir kişi olacaktır. Bu soruyu seçimi kazanmayı garantileyerek yola çıkmamız gerektiği üzerinden sorduğunuzu anladım. HDP seçmeninin oy vereceği bir adayla Millet İttifakının altı siyasi partisinin dik duruş göstererek seçimlere birlik ve berberlikle girdiklerinde seçimin galibi Millet İttifakı olacaktır…

Hikmet ÇETİN sorumu gayet açık ve daha uzun açıklamalarıyla Tarsus CHP’de partililerimize uzun uzun anlattı. Samimi ve gerçeklerin üzerini örtmeden, korkmadan siyasetin iç yüzünü net bir şekilde izah etti.

Hikmet ÇETİN zorda olan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin siyasi sürecini yeniden kaliteli yıllara doğru şekillendirecek kilit siyasilerden biridir. Hikmet ÇETİN 1937 yılında Diyarbakır’da doğup, İlk ve Orta öğrenimini Diyarbakır’ın LİCE ilçesinde tamamlamış, 1960’ta Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler fakültesine girip, İktisat ve Maliye Bölümünden mezun olup, Devlet Planlama Teşkilatında Uzman Yardımcı olarak göreve başlamıştır. Türkiye’de sayılı devlet adamlarıyla birlikte ülkemiz için önemli çalışmalar üretmiştir. Devlet Planlamadan Turgut ÖZAL, Ali Kaya MUTLU, Necmettin ERBAKAN, Süleyman DEMİREL ve daha birçok siyasi ile fikirleri farklı olsa da ülkeleri adına kendi alanlarında doğru yol kat etmişlerdir.

1977’de İstanbul Milletvekili olarak meclise girmiş, 1978-1979’da Bülent ECEVİT’in kurduğu koalisyon hükûmetinde Başbakan Yardımcısı olmuştur. Diğer tüm siyasi partiler gibi CHP 12 Eylül Darbesi ile kapatıldıktan sonra,  1987 genel seçimlerinde Sosyal Demokrat Halkçı Partiden Diyarbakır Milletvekili seçilmiştir. Görevleri hep üst düzeydedir. 1991’de 3. Kez Gaziantep Milletvekili olarak meclise giren Süleyman DEMİREL’in kurduğu koalisyon hükümetinde Dışişleri Bakanı olan, 1995’te CHP ile SHP birleşiminde CHP Kurultayında Genel Başkan seçilen Hikmet ÇETİN’e önümüzdeki süreçte Millet İttifakının çok ihtiyacı var. Bir siyasinin geçmişi bu kadar mı önümüzdeki süreçte önem arz eder diyorsanız, bu öneme örnek isimlerin başında Hikmet ÇETİN geliyor.

Bu yazıyı kaleme almamın ve sorumu sormamın nedeni, önüne gelene gelmeyene, ülkemizin siyasi gerçeklerini saptırarak kendi seçmenine hedef yapan ve TERÖRİST diyen iktidar partisinin hem CHP’ye attığı iftiraları bitirecek, hem de koalisyon hükümetinin kurulacağı yolu seçmene böyle korkmadan anlatacak kilit kişi olmasındandır.

Önümüzdeki genel ve yerel seçimlerde hangi fikirden olursa olsun, eski devlet adamı büyüklerimize ihtiyacımız var. Türk Siyaseti düzelirse ülkemiz her alanda düzelir. Yoksulluğa doğru özellikle sürüklenen milletimiz yeniden refahı kaliteli ve çözüm odaklı siyasetle bulabilir. Hikmet ÇETİN gibi milletimizde güven sağlamış tüm eski siyasilerimiz kollarını sıvayıp, kendi fikirlerinden olan Millet İttifakının siyasi partilerine yardımcı olmalıdır ve destek vermelidirler.

       Bu Görev VATAN GÖREVİDİR, Vatansever Yurttaşlara Selam Olsun…

 

Beyhan BALABAN

Cumhuriyet’in KALEMİ