FLAŞ HABER:
Ana Sayfa BİLİM-SAĞLIK-YAŞAM-TEKNOLOJİ, GÜNDEM, TARİH-FELSEFE-KÜLTÜR-SANAT-TURİZM 10 Temmuz 2021 293 Görüntüleme

ARATOS GÖZLEMEVİ İÇİN UYDUDA TARSUS ÜZERİNDEN YER TESPİTİ YAPILDI

ARATOS GÖZLEMEVİ İÇİN

UYDUDA TARSUS ÜZERİNDEN

 YER TESPİTİ YAPILDI

Tarsus’ta yayın yapan Aratos Felsefe Dergisince daha önce Aratos Gözlemevi kurulacağı duyurulmuştu. Tarsus’un dışında hava ve ışık kirliliği olmayan bir araziye kurulması planlanan Aratos Gözlemevi için uydu üzerinden belirlenen koordinatlara uygun yer tespiti yapıldı.

Edinilen bilgiye göre, Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (UZAYMER) Müdür Yardımcı Doç. Dr. Nazım Aksaker tarafından uydu aracılığıyla, coğrafi özellik olarak 34.53 enlem ve 36,56 boylamları arasında bulunan Tarsus ilçe sınırları içinde yapılan inceleme sonucu, Aratos Gözlemevi’nin kurulabilmesi için uygun yerlerin tespiti yapıldı.

Yapılan açıklamada uydu haritasının, Aratos Gözlemevi için uygun olarak tesit ettiği yerler daha çok Tarsus’un kuzeyinde yer alan bölgeler. Toros dağlarına yakın coğrafya içindeki bazı köyler yer alıyor.

Uydu haritasının sonuç verilerine göre, Aratos Gözlemevi için uygun olan yerler, Ulaş köyünden başlayarak Namrun yolu üzerinde, Meşelik, Beylice, Yalamık köyleri ile eski Ankara yolu üzerinde Yanıkkışla, Çavuşlu, Çokak, Kaburgediği, Çamalan, Olukkoyağı, köylerini ve daha kuzeyini kapsamaktadır.

Aratos Felsefe Dergisi kurucusu gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, antik çağda yaşamış şair, matematikçi ve gökbilimci (astronom) Tarsuslu filozof Aratos adına bir gözlemevi kurma çabası içinde olduklarını vurgulayarak, “Tarsus’ta Aratos Gözlemevi kurulmasına yönelik çalışmaları yürütmek ve danışmanlık yapmak için önce Aratos Gözlemevi Girişim Kurulu oluşturuldu. İkinci adım olarak, Aratos Gözlemevi’nin kurulması için Tarsus dışında çeşitli ölçeklerde uygun arazi ve mekân tespiti çalışması başlattık.

Aratos Gözlemevi’nin hava ve ışık kirliliğinden uzak bir yerde olması gerekiyordu. Bunun için uygun yer tespiti Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (UZAYMER) tarafından yapıldı. Çukurova Üniversitesi Uzaymer Müdür Yardımcı Doç. Dr. Nazım Aksaker hocamızın uydu üzerinden yaptığı tespitlerle elde edilen uydu haritası Tarsus’ta gözlemevi için yerler belirlenmiş oldu. Biz de buna Aratos Gözlemevi için bu verilere göre arazi ve mekân arayacağız. Uygun yer bulunduktan sonra gözlemevinin plan ve projelendirilmesi ve inşası gündeme gelecek” diye konuştu.

Aratos Gözlemevi ile felsefenin kenti Tarsus’a bir bilim ve aydınlanma yapısı kazandırmak istediklerini de sözlerine ekleyen Uğur Pişmanlık,“Uydu aracılığıyla yer tespiti yaparak Aratos Gözlemevi projemize katkıda bulunan UZAYMER Müdürü Prof. Dr. Aysun Akyüz ve Doç. Dr. Nazım Aksaker hocaya ve teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Uğur Pişmanlık

Aratos Felsefe Dergisi

Yayın Yönetmeni

  İletişim:

Uğur Pişmanlık

Tel: 0 533 723 47 89

aratosdergisi@gmail.com

ugurpismanlik@gmail.com

Adres:

Aratos Kültür Sanatevi

Gözlükule Mah. Abdi İpekçi Cad.

No: 86 Tarsus