FLAŞ HABER:
Ana Sayfa BİLİM-SAĞLIK-YAŞAM-TEKNOLOJİ, GÜNDEM, SİYASET HABERLERİ, YEREL GÜNDEM 7 Ağustos 2021 311 Görüntüleme

TARSUS BELEDİYESİ’NDEN ORMAN YANGINLARINI ÖNLEYECEK HAMLELER

TARSUS BELEDİYESİ’NDEN ORMAN YANGINLARINI ÖNLEYECEK HAMLELER

Tarsus Belediyesi Meclisi, 2021 Yılı Ağustos Ayı 1. Toplantısı Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’ın Başkanlığında yapıldı.

Mecliste Moldova’nın Valkaneş kenti ve Tunceli’nin Ovacık İlçesi ile kardeş şehir olunmasına yönelik teklifler oybirliği ile kabul edildi.

Dilek ve temenniler bölümünde söz alan meclis üyeleri, ülkemizde yaşanan yangın felaketleri nedeniyle geçmiş olsun dileklerini iletti.

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan; “Gerçekten hepimizin yüreği yanıyor. Bu yangın olayları başlamadan önce bizim Dörtler mahallemizde yangın meydana geldi, bizzat gittim. Bir tane vatandaşımız traktöründe su tankerini bağlamış yangını söndürmek için halk toplanmış ve inanılmaz bir gayret içindeydiler. İtfaiye bir taraftan ama halkta bir taraftan. Oysa bu mesele sadece kahramanlıklarla değil, o şunu yaptı bunu yaptı ile değil. Bilime ve teknolojiye yatırım yaparak çözülebilir” dedi.

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, belediyeye ait yüksek kapasiteli su tankerlerini köylerde konuşlandıracaklarını, olası orman yangınlarına erken müdahale için köylülere eğitim vereceklerini söyledi. Bozdoğan, “İtfaiye gelene kadar bu yüksek tonajlı su tankerlerini köylülerimiz yangın sahasına intikal ettirecekler” dedi. Ayrıca Bozdoğan, yangına dayanıklı ağaç türlerinin ekilmesine yönelik yerel yönetim olarak kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde olacaklarını belirtti.

‘YANGINA DAYANAKLI AĞAÇ TÜRLERİ EKİLMELİ’

Tarsus ve Akdeniz ormanlarının büyük kısmının odun ya da kereste üretimi için planlandığını, ormanlardaki ağaç türlerinin son yıllarda tek tipleşerek kereste değeri yüksek, hızla büyüyen ağaçların öne çıktığını kaydeden Bozdoğan, “Hem hızlı büyüyen hem de kereste değeri olan kızılçam ormanları yaklaşık olarak 50-60 yıldır Türkiye’de ki orman politikası olarak devam ediyor ve bu kızılçamın sıkıntıları da çok fazla. Belki de bir monokültür kızılçam ormanları oluşması yaşadığımız orman yangınlarının önümüzde ki yıllarda da daha çok artacağını gösteriyor” dedi.

Ormanlarda daha dayanıklı olan meşe ağaçlarının yaygınlaştırılmasını öneren Bozdoğan, belediye olarak yangınlara karşı alacakları önlemleri de kamuoyuyla paylaştı.

‘ORMAN KÖYLERİNE SU TANKERLERİ YERLEŞTİRECEĞİZ’

Bozdoğan, “Kül olan umutlarımızı elbette yeniden yeşertmek zorundayız. Öncelikle su kapasitesi yüksek olan su tankerlerini orman köylerimize alım yaparak dağıtma kararı aldık. İtfaiye gelene kadar köylülerimize zaten bununla ilgili eğitimde verilecek. İtfaiye gelene kadar bu yüksek tonajlı su tankerlerinin bir an önce orman yangınlarında sahaya intikal ettirilmesi için belediye olarak orman köylerimizin hepsine mutlaka bu su tankerlerini teslim edeceğiz” dedi.

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, Tarsus’taki Suriyeli misafirlerle ilgili değerlendirmelerde de bulundu.

Bozdoğan, “Tarsus’ta son derece insanlık dışı koşullarda yaşadıklarını tespit ettiğimiz, çadırda ki insanların o Suriyelilerin yaşantısını gördüğümde bir insanlık dramıydı. Göçmen bürosuyla hemen sağlıklı bir çalışma yapıp, epey de bir iyileştirme yaptık. Çadırlarına varıncaya kadar, lavabolarına varıncaya kadar, battaniye, yatak bunları dağıtımına varıncaya kadar. Netice olarak insan hali dedik. Onlarda bu kentte bu kentin kimliğiyle, kültürüyle yaşayan insanlar dedik. Şimdi belediye çatısı altında Kentsel Adalet Birimi’ni kuruyoruz. Kentsel Adalet Birimi. Bu şehirde yaşayan özellikle dezavantajlı kişilerin, özellikle mültecilerin, dışarıdan gelen insanların toplumsal hayata entegrasyonunu sağlamak

için böyle bir birimin oluşmasını sağlıyorum. Çünkü kolay değil. Kayıtlı olmayan Suriyelileri de saydığınız zaman yaklaşık 70 bin tane Tarsus’ta yaşayan Suriyeli var. Amacımız onları asimile etmek değil, entegre etmek, kimliklerini koruyarak yaşamalarını sağlamak. Şartlar iyileşince memleketlerine dönemlerini istiyoruz” dedi.