FLAŞ HABER:
Ana Sayfa BİLİM-SAĞLIK-YAŞAM-TEKNOLOJİ, GÜNDEM, TARİH-FELSEFE-KÜLTÜR-SANAT-TURİZM, TARSUS TARİHİ 1 Ağustos 2021 705 Görüntüleme

Osman HOMURLU Yazdı: TARSUSLU Doç. Dr. Edip Uğurcan KÜRKLÜ’yü Katledilişinin 33. Yılında Saygıyla Anıyoruz

TARSUS’UN DEĞERLERİNDEN

       Doç. Dr. Edip Uğurcan KÜRKLÜ’yü Katledilişinin 33. Yılında Saygıyla Anıyoruz

Doç. Dr. Edip Uğurcan KÜRKLÜ; 1938 yılında Tarsus’ta doğdu. Orta ve Lise tahsilini 1957 yılında Tarsus Lisesi’nde tamamladı. 1964 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Experimental Cerrahi Kliniği’nde asistanlık yaptı. 5 yıl sonra Uzman Hekim olarak çalışmaya başladı.

İngiltere’de 1 yıl çalıştı. Güney Afrika Cape Tawn’a Prof Dr. BARNARD tarafından çağırıldı. Dünya’da ilk kez yapılacak “Kalp Değiştirme Ameliyatında” Barnard’ın 15 Asistanı içinde Baş Asistan olarak ameliyata katıldı. Ameliyat çok başarılı oldu. Dünya basınında sansasyon yaratan bir haber oldu.

Porf. Dr. BARNARD’ın Hocası Prof. LÖRU; 1,5 yıl sonra yeteneğini keşfettiği Dr. Edip Uğurcan KÜRKLÜ’yü Durban’a davet etti.

Eşi Sema KÜRKLÜ ile birlikte Durban Göğüs ve Kalp Cerrahi Merkezi’nde 2 yıl çalıştı. Askerlik yapmak üzere ülkeye döndü. İstanbul Çamlıca Askeri Hastanesi’nde görev yaparken, 1974 yılında Genel Kurmay Başkanlığı emriyle Kıbrıs Girne Askeri Hastanesi’ne tayin oldu. Gönderilme sebebi “Göğüsten Yaralanan Askerleri” tedavi etmekti. Askerlik dönüşünde Gureba Hastanesi’nde işe başladı. Doçent oldu. Bu hastanenin “Açık Kalp Cerrahi Servisi”’nde Şef olarak çalıştı.

1983 yılında İstanbul Vatan Caddesinde “Özel Topkapı Hastanesi”’ni açtı. Burada açık kalp ameliyatlarına başladı. Aynı zamanda Gureba Hastanesi’nde görevini sürdürüyordu. 1988 yılında, Yaşar ŞERBETÇİ isimli bir hasta, Topkapı Hastanesinde, Amerikalı bir Doç. Dr. tarafından yapılan başarılı bir ameliyat geçirdi. Ancak, 1-2 gün sonra kanda pıhtı ve hava ambolisi sonucu beyin tıkanıklığı oluşmuş, beyin cerrahi aciline kaldırılmasına rağmen Hasta kurtarılamamıştı. Ameliyatı Doç. Dr. Edip Uğurcan KÜRKLÜ yapmamasına rağmen, ŞERBETÇİ Ailesi onu suçladı.

20 Temmuz 1988 günü Vatan Caddesinde arabasıyla ışıklarda beklerken silahlı saldırıya uğradı. Ağır yaralandı. 3 kez ameliyat edilmesine, İngiltere’ye gönderilmesine rağmen kurtarılamadı. 2 Ağustos 1988 tarihinde yaşamını kaybetti.

İngiltere’den getirilen Na’şı İstanbul/ Bahçeköy Mezarlığında defnedildi. Yurt dışında geniş çalışma olanakları olduğu halde, ülkesine dönen, kendi insanına hizmet aşkıyla dolu iken genç yaşta katledilen Tarsuslu Hemşerimiz Doç. Dr. Edip Uğurcan KÜRKLÜ’nün katledilişinin 33. yıl dönümü…

Değerli TARSUSLU Bilim Adamı Doç. Dr. Edip Uğurcan KÜRKLÜ’yü Saygı ve Rahmetle Anıyoruz. Ruhu Şad Olsun.

 

Osman HOMURLU

Emekli Cumhuriyet Savcısı

TARSADER Başkanı

TARİGDER Tarsus Tarihi Koordinatörü

 

Kaynak: Ali PAMUKSÜZER’in Tarsus’un Değerleri Kitabı-(Sayfa: 62)