FLAŞ HABER:

Osman HOMURLU Yazdı: 5 OCAK ADANA’NIN FRANSIZ İŞGALİNDEN KURTULUŞU’NUN 101. YILI KUTLU OLSUN

5 OCAK ADANA’NIN FRANSIZ İŞGALİNDEN KURTULUŞU’NUN 101. YILI KUTLU OLSUN

Çukurova’nın önemli kentlerinden Tarsus 27 Aralık 1921 tarihinde, Mersin 3 Ocak 1922 tarihinde Fransız işgalinden kurtarılmış, Adana Havalisi Komutanı Muhittin Paşa, Milletvekilleri, Askeri Birliklerimiz ve Bando ile gelerek bu şehirlerimizi teslim almış ve göndere şanlı bayrağımızı çekmişlerdi.

16 Kasım 1921 tarihinde Türk ve Fransız heyetleri Yenice’de bir araya gelerek, Çukurova topraklarının gerçek sahiplerine devir ve teslimi hakkında bir protokol yapmışlardı. 30 Kasım’da Türk Heyeti Adana’da bulunacak, 1 Aralık tarihinde de Hükümet Konağına Türk Bayrağı çekilecekti. Adana Vilayet erkânı 30 Kasım tarihinde Pozantı’dan murt çalıları ve bayraklarla süslenmiş bir katar ile Adana’ya hareket etti. Ancak, bir Fransız Binbaşı komutasındaki askerlerce, Şakir Paşa İstasyonunda katarın önü kesilerek, anlaşmadan habersizmiş gibi davranılarak, heyetin Adana’ya girmesini istemediklerini bildirmeleri üzerine, Vali Hilmi Bey, bu isteği kabul etmedi. Treni boşalttırdı. Şehirden getirilen yüzlerce arabaya eşyalar yüklendi. Başta Vali Bey olmak üzere yürüyüşe geçildi. Halkın heyecan ve tezahüratı artıyordu. Alkışlar ve “Yaşa Varol sesleri akis yapıyor, yer yer kurbanlar kesiliyordu. Bu suretle heyet Adana’ya ulaştı. 1 Aralık 1921 tarihinde yapılan törenle Fransız Bayrağı gönderden indirildi. Binlerce Çukurovalının coşkun tezahüratı ve sevinç gözyaşları arasında, Karboğazı Zaferi Komutanı Tarsus’un Müftü Mahallesinden Üsteğmen Hasan Fehmi AKINCI (Karaafet)’in komutasındaki bir manga askerin selam resmini ifa ettiği şanlı bayrağımızın göndere çekilme şerefi Komutan Hasan Fehmi AKINCI’ya bırakıldı.

Her ne kadar 20 Aralık’ta Fransız birliklerinin büyük çoğunluğu Adana’yı boşaltmışlarsa da, 04 Ocak 1922 gününe kadar bir kısım Fransız Komutan ve Fransız Askeri Adana’da kaldığından, Adana’nın Kurtuluşunun 05 Ocak 1922 olduğu kabul edildi. 05 Ocak 1922 günü, şehrin varoşlarında bekleyen Türk Birlikleri bu bayram gününde mızıka eşliğinde Adana’ya girdiler. Adana şehri bütün yönetimi ile Fransız Askeri tarafından Türk yetkililere teslim edildi.

O tarihte DÜNYANIN EN BÜYÜK BAYRAĞI olarak nitelendirilen Türk Bayrağı Vilayet Konağı önünde halkın alkışları arasında sergilendi. Daha sonra Ulu Cami Minaresi ile Saat Kulesi arasına çekilerek halkın gözyaşları arasında dalgalanmaya bırakıldı.

Adanalılar da zaferlerini 05 Ocak günü coşku ile kutladılar.

05 Ocak Kurtuluş Bayramımızda; başta Mustafa Kemal Atatürk ve Silah Arkadaşları olmak üzere, kahraman Kuvay-ı Milliye Müfrezelerinin Komutan ve Çetelerini, Şehit ve Gazilerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.

YAŞASIN TAM BAĞIMSIZ, LAİK VE DEMOKRATİK TÜRKİYE CUMHURİYETİ!

         KAHROLSUN BATI EMPERYALİZMİ VE YERLİ İŞBİRLİKÇİLERİ!

Osman HOMURLU

TARSADER Başkanı

Çukurova Çağdaş, Sanat, Kültür ve Eğitim Vakfı

Kurucu ve Hukuk Sorumlusu