FLAŞ HABER:

“GÖÇ SOSYOLOJİSİ” Sempozyum Kitabı ARATOS Yayınlarından Çıktı

“GÖÇ SOSYOLOJİSİ” SEMPOZYUM KİTABI

ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

Aratos Felsefe Dergisi’nin geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği, “Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil 3. Sosyoloji Araştırmaları Sempozyumu”nun konusu olan “Göç Sosyolojisi” kitap olarak yayınlandı.

            Adına antik çağda yaşamış şair, matematikçi ve gökbilimci Tarsuslu filozof Aratos’tan alan dergi 2018 yılından bu yana sosyoloji araştırmaları sempozyumu düzenliyor.

Edinilen bilgiye göre, cumhuriyet döneminin ilk sosyologlarından Tarsuslu bilim insanı ve aydın Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil adına ve anısına 11 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirilen sempozyumda bilim insanlarının sunduğu bildiriler “Göç Sosyolojisi” başlıklı kitap Aratos Yayınlarından çıktı.

Tarsus’ta 2004 yılından bu yana yayın yapan Aratos felsefe dergisinin başlattığı ve şu ana kadar üç kez gerçekleştirilen 3. sempozyumda akademisyenler ve araştırmacılar göç konusunda bildiriler sunmuştu.

Kitabın yayınlanmasına ilişkin olarak, Aratos dergisi yayın yönetmeni ve gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, Türkiye’nin işsizlik, açlık, yoksulluk, yolsuzluk, eşitsizlik gibi temel sorunları olduğunu belirterek, “Ülkemizin bir başka temel sorunu da göç olgusudur. İktidar, Türkiye’ye gelen sığınmacı ve göçmenler üzerinden siyaset yaparken, öte yandan da toplumda yabancı düşmanlığı üzerinden ırkçılık yapılmasına zemin oluşturuluyor. Gelen göçmenlerin eğitimden sağlık alanına kadar, iş ve aş sorunu bulunmaktadır. Bir başka sorun ise uyum sorunudur. Bu yılki sempozyumu göç başlığında belirleyerek konuyu çeşitli açılardan irdelemeyi amaçlamıştık. Sempozyumda sunulan bildirilerle bunu gerçekleştirmiş olduk. Sempozyumda araştırmacı ve akademisyenlerin sunduğu bildirileri kitap olarak yayınlayarak hem kalıcı hale getirmiş hem de araştırmacıların yararlanmasına sunmuş olduk” diye konuştu.

Aratos Yayınları’nın çıkarttığı “Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil 3. Sosyoloji Araştırmaları Sempozyumu Göç Sosyolojisi” kitabında şu yazarlar ve yazıları yer alıyor; Toplumsal ve Sınıfsal Olarak Göç Olgusu/Sunu (Uğur Pişmanlık), Göçlerle Harmanlanmış Coğrafyalar, İnsanlar ve Yaşamlar (Uğur Pişmanlık), Göçlerin Kıtalar Arası Köprüsü: Anadolu (Uğur Pişmanlık), Tarsus’ta Göç Üzerine Notlar (Uğur Pişmanlık), Hollanda’dan Karaman’a: Tersine Göç, Kesin Dönüş ve Sosyal Uyum Tersine Göç, Kültür- Kimlik İlişkisi (Tuğba Kırpınar), Evlilik Göçü ve Toplumsal Katılım: Türkiye Kökenli -Kadın- Evlilik Göçmenleri’nin Habitus Analizi (Serçin Şahin-37) Türkiye’de Göç Olgusu ve Medyanın Bakış Açısı (Semra Özkürkçüler), Göç ve Kimlik Tartışmalarını Türkiye’de Sinema Üzerinden Haritalamak (Aydın Çam ve İlke Şanlıer Yüksel), Edebiyatta Göç ve Göçmenlik (Tahir Şilkan), Cavit Orhan Tütengil Sosyolojisi ile ‘Az Gelişmişlik’ Olgusunu Tartışmak: İngiltere ve Türkiye Karşılaştırması (Dr. Öğr. Üyesi, Zerrin Arslan), Göç Karikatürleri Üzerinden Sosyolojik Bir İnceleme (Uğur Pişmanlık/Eylem Saldırın).

Uğur Pişmanlık

Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni

 İletişim:

Uğur Pişmanlık

Tel: 0 533 723 47 89

aratosdergisi@gmail.com

ugurpismanlik@gmail.com