FLAŞ HABER:
Ana Sayfa EKONOMİ-TİCARET, GÜNDEM, KADININ SESİ, SİYASET HABERLERİ 2 Ekim 2021 266 Görüntüleme

CHP Tarsus İlçe Başkanı Av. Ozan VARAL; “Ev İşçisi KADINLAR YALNIZ DEĞİLSİNİZ; Çünkü CHP Var”

“EV İŞÇİSİ KADINLAR YALNIZ DEĞİLSİNİZ; ÇÜNKÜ CHP VAR”

CHP TARSUS İLÇE BAŞKANI AV. OZAN VARAL: “EV İŞÇİLERİNİN YASAL HAKLARDAN FAYDALANMALARI İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR VAKİT KAYBEDİLMEDEN OLUŞTURULMALIDIR”.

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Tarsus İlçe Başkanı Av. Ozan Varal, bilek gücüyle, alın teriyle yaşam mücadelesi veren, güvencesiz çalışan ve çok sayıda hak ihlallerine maruz bırakılan ev işçisi kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Başkan Varal, “Ev işçilerinin diğer tüm işçilerle benzer haklardan faydalanmaları için gerekli koşullar vakit kaybedilmeden oluşturulmalıdır” dedi.

Ev işçisi kadınların yeterli yasal haklardan faydalanabilmeleri için acil düzenleme yapılması gerektiğine vurgu yapan Başkan Ozan Varal, “Bugün TÜİK rakamlarına göre 300 bin, ev işçilerini örgütlemeye çalışan sendikalara göre ise Türkiye genelinde 1 milyon ev işçisi bulunmakta. Büyük bölümünü kadınların oluşturduğu ev işçilerinden Tarsus’ta da binlercesi bulunmakta, yeri geldiğinde hayati tehlike altında evine ekmek götürebilmek için çaba sarf etmektedirler. Yaşadıkları sıkıntıları dile getirmeye çalışan ev işçileri maalesef ki AKP iktidarının yok hükmünde saydığı kesimler arasında yer almışlardır” dedi.

Sigortasız, yasal bir hakkı olmadan oradan oraya koşturan ev işçilerinin güvenceli istihdama erişmeleri adına alternatif modellerin gündeme alınması gerektiğinin altını çizen CHP Tarsus İlçe Başkanı Av. Ozan Varal, ev işçilerinin öncelikli olarak yapılacak yasal çalışmalar ile İş Kanunu kapsamına alınması gerektiğini söyledi.

Çoğu ev işçisinin gündelik olarak farklı ev/işyerlerinde çalıştığından dolayı birçok ev işçisi için “bir ay içerisinde bir işyerinde 10 günden fazla çalışmak” kriterini karşılamanın imkansız bir durum olduğunu belirten Başkan Ozan Varal, “CHP iktidarında ev işçileri güvenceye kavuşacak. Ev işçilerinin; güvencesiz ve kayıtdışı istihdamına, düşük ücretlerle uzun saatler çalıştırılmasına ve yasal güvenceden yoksun olmasına son vereceğiz. Bunların yanı sıra yasal düzenlemeleri yaparak ev işçilerimizi İş Kanunu kapsamına dahil edeceğiz. Sürekli ya da kısmi süreli çalışmasına bakılmaksızın, bütün ev işçilerinin 5510 sayılı kanunda sigortalı sayılanlar içinde yer almasını sağlayacağız. Ev işçilerinin örgütlenmelerinin önündeki engelleri kaldıracağız. İş kazası ve meslek hastalıklarının yaşanmaması için ev ve işyerlerinde, önleyici tedbirleri zorunlu tutacak; işçi sağlığı ve güvenliği risklerini düzenlemek amacıyla iş sağlığı ve güvenliği kanununda gerekli düzenlemeyi yapacağız. ILO’nun 189 No’lu “Ev İşçileri İçin İnsana Yakışır İş” sözleşmesini Mecliste yasal güvence altına alacağız. Tabi sadece temizlik işçilerini değil, çocuk ve hasta bakımını üstlenen ev işçilerinin haklarını da gözeteceğiz” dedi.

Tarsus’ta da yüzlerce ev işçisinin benzer şartlar altında yarınlarından endişe duyarak çalıştıklarının altını çizen Başkan Ozan Varal, “Hem Tarsus’ta, hem de tüm Türkiye’de ev işçisi insanlarımızı yalnız bırakmayacağız, sıkıntılarına ortak, dertlerine çözüm olacağız. Bu kapsamda Tarsus’ta etkinlikler düzenleyerek ev işçisi kadınlarımızı toplayacağız. Sizler gündelikçi, yardımcı, temizlikçi, kadın değilsiniz; ev işçisiniz! Çünkü ev işi iştir, ev işçisi de işçidir” ifadesini kullandı.

Başkan Av. Ozan Varal, “Ev işçisi kadınlar yalnız değilsiniz; çünkü Cumhuriyet Halk Partisi var” şeklinde konuştu.